Zjedzenie ryby nad morzem często uznawane jest za obowiązkowy punkt podczas wizyty na polskim wybrzeżu. To właśnie tutaj znajdziemy wiele restauracji ze świeżymi produktami wysokiej jakości. Jednak przez mnogość lokali, serwujących owoce morza, możemy mieć problem z wyborem właściwego miejsca.
Spis treści:
Gdzie: Aleja Wojska Polskiego 11, 81-769 Sopot
Bar Przystań jest często określany mianem „kultowego” miejsca na mapie Sopotu. Właściciele lokalu prowadzą działalność od 1992 roku i podbili serca zarówno mieszkańców, jak i turystów. Zjecie tutaj ryby smażone i pieczone, owoce morza, a także zupy. Wszystko to okraszone jest morsko-rybackim klimatem, tuż przy sopockiej plaży. Głównymi elementami wystroju są sieci rybackie oraz płótna żeglarskie rozwieszone na ścianach i pod sufitem. Znajdziecie tu również eksponaty, takie jak liny, kotwice, lampy naftowe z początku XX wieku, koło ratunkowe, muszle, zasuszone skorupiaki i zęby ryby piły.
Gdzie: Aleja Franciszka Mamuszki 10, 81-718 Sopot
Małe Molo tu restauracja usytuowana tuż przy sopockiej plaży. Dzięki dużej liczbie wysokich okien wnętrze jest niezwykle jasne, a Wy macie możliwość oglądania morskich fal. W karcie znalazły się ryby smażone, takie jak dorsz, morszczuk, witlinek bałtycki, pstrąg i makrela, a także z pieca, jak sandacz, halibut, dorsz czy łosoś. Dodatkowo zamówicie tu zupę rybną czy pełne zestawy obiadowe.
Gdzie: Aleja Franciszka Mamuszki 17, 81-711 Sopot
Filet z sandacza, halibut z pieca, a może fishburger z dorsza? W tej sopockiej restauracji znajdziecie swoje ulubione ryby w różnych wydaniach. Centrala Rybna to jasny lokal z dużymi oknami usytuowany na sopockiej plaży. W związku z tym będzie to idealne miejsce dla tych, którym marzy się obiad z widokiem na morze.
Gdzie: Plac Zdrojowy 2, 81-718 Sopot
Restauracja Meridian jest miejscem dobrze znanym zarówno turystom, jak i sopocianom. Mieści się ona w wyjątkowej lokalizacji – na końcu sopockiego mola. – Wspaniałe położenie restauracji sprawia, że z łatwością oderwiemy się od codzienności i poczujemy prawdziwą przyjemność. Już sam spacer w kierunku Meridian Molo dostarcza wiele radości i niecodziennych widoków – przekonują właściciele. W menu znajdziecie halibuta z ziemniakami, polędwicę z dorsza z frytkami czy łososia z pieca podawanego z gnocchi. A wszystko to z pięknym widokiem na Zatokę Gdańską.
Gdzie: Grunwaldzka 89, 81-771 Sopot
Fisherman to miejsce, w którym zjecie dania z jednej strony klasyczne, z drugiej zaskakujące. Ten sopocki lokal zachwyca nie tylko pięknym wnętrzem i pysznym jedzeniem, ale również sposobem ich podania. Barwne i przemyślane kompozycje na talerzach przypominają tu małe dzieła sztuki. Nazwa restauracji (z j. ang. rybak) jest pewnego rodzaju hołdem dla ciężkiej pracy codziennie wykonywanej przez pracowników lokalu. – Podobnie jak rybak, każdy dzień rozpoczynamy o świcie. Odbieramy wtedy świeże produkty od naszych zaufanych, najczęściej lokalnych dostawców. Head Chef osobiście wybiera najlepsze produkty na targu, ekipa kuchni zbiera też zioła tj. czosnek niedźwiedzi, szczawik zajęczy, kwiaty czosnku, dziką rukolę czy polne kwiaty, którymi przyozdabiane są dania – można przeczytać na stronie internetowej. Szef kuchni – Rafał Koziorzemski – jest laureatem międzynarodowych konkursów kulinarnych: The Best Chef Rising Star Awards 2017 oraz International Chef Culinary Cup 2018 i 2019.
Gdzie: Aleja Wojska Polskiego 26, 81-769 Sopot
Tawerna Rybaki to hotel połączony z restauracją, mieszczący się przy sopockiej plaży. W ofercie lokalu znajdziecie takie dania, jak burger z dorsza, mule z warzywami czy zupę rybaka. Zamówicie tutaj filety na wagę, ryby wędzone, a także ryby sezonowe w całości. – Tawerna Rybaki mieści się tuż przy plaży, przy ścieżce, którą można spacerować, biegać, jeździć na rowerze, ścieżce, która oddziela Cię od wydm, piasku i wody. [...] To również - a przede wszystkim - restauracja, która zaprasza na dania z ryb. I jeśli mówimy, że nasze ryby są łowione w Zatoce, to tak naprawdę jest – przekonują właściciele.
Gdzie: Powstańców Warszawy 10, 81-718 Sopot
Restauracja Polskie Smaki to miejsce tworzone z sentymentu do kuchni polskiej i kaszubskiej. Znajdziecie tu świeże, sezonowe i najwyższej jakości produkty oraz proste, ale niepowtarzalne polskie specjały. W tym sopockim lokalu z widokiem na morze oraz molo zjecie wyjątkowe dania rybne, takie jak dorsz smażony z młodymi ziemniakami i ciepłą sałatką z kalarepy i szpinaku czy łososia z zielonymi szparagami, kiszonymi rzodkiewkami i sosem estragonowym. W menu znajdziecie również kaszubską zupę rybną, a także pierogi z dorszem.
Gdzie: Dworcowa 7, 81-704 Sopot
Wyjątkowe i jasne wnętrze inspirowane starymi targami i halami rybnymi z całego świata, świeże ryby i świetna lokalizacja – tak w skrócie można opisać lokal znajdujący się w budynku Sopot Centrum. Seafood Station oferuje wysokiej jakości owoce morza, ryby, ostrygi oraz mięsa, które serwowane są w połączeniu z sezonowymi, regionalnymi produktami. Zamówicie tu m.in. homary, kraby, klasyczne Oysters Rockefeller, idealnie zgrillowany stek z tuńczyka czy też uwielbiane brytyjskie Fish & Chips.
Gdzie: Jana Kilińskiego 11A, 81-772 Sopot
Słona Woda to restauracja mieszcząca się w pięciogwiazdkowym hotelu Testa. – To miejsce dla wszystkich, którzy poszukują wykwintnych dań, opartych na starannie skomponowanych przepisach oraz regionalnych produktach z wyrafinowaną techniką podania – można przeczytać na stronie lokalu. Zamówicie tu takie dania, jak halibut z pieca z kremowym risotto czy polędwica z czarnego dorsza z puree z ziemniaków truflowych.
Gdzie: Al. Wojska Polskiego 1 Plaża, wejście nr 23, 81-769 Sopot
Ta rodzinna restauracja przy sopockiej plaży zaprasza na pyszne obiady z widokiem na sopockie molo. Karta lokalu to przede wszystkim szeroki wybór ryb. Znajdziecie tu dorsza, halibuta, filet z łososia, sandacza oraz pstrąga. Dania podawane są z różnymi dodatkami – ziemniakami, frytkami tradycyjnymi, belgijskimi lub z batatów. Jeżeli macie ochotę na hamburgera, możecie zamówić go również w wersji rybnej. Burger "rybaka" składa się z kotleta z dorsza z dodatkiem zielonej pietruszki, piklów, rukoli, suszonych pomidorów, kaparów i sosu serowo-majonezowego.
Gdzie: Aleja Wojska Polskiego 1, 81-769 Sopot
White Marlin to miejsce, które najczęściej kojarzy się ze zdjęciami na tle drzwi wejściowych. Znajdziecie tam niesamowite dekoracje zmieniane w zależności od pory roku i okazji – wiosną gości witają kolorowe kompozycje kwiatowe, a jesienią ściany zdobią dynie. W środku czeka na Was jasne i przestronne wnętrze z widokiem na sopocką plażę i morze, co sprawia, że jest to idealny wybór nie tylko dla miłośników dobrego jedzenia, ale i walorów estetycznych. Zjecie tu takie dania, jak zupa ziemniaczana z wędzonym łososiem lub stek z halibuta. Usatysfakcjonowani będą również fani owoców morza – w karcie nie zabrakło ośmiornicy, muli czy krewetek.
Gdzie: Plac Zdrojowy 2b, 81-718 Sopot
Modern to lokal usytuowany tuż przy sopockim molo, z malowniczym widokiem na morze. W eleganckim, nowoczesnym wnętrzu i wyjątkowym otoczeniu możecie delektować się świeżymi rybami i owocami morza. Dorsz, halibut, zupa rybna, a może pierogi z wędzonym pstrągiem? Miłośnicy morskich smaków z pewnością nie wyjdą zawiedzeni z tego sopockiego lokalu.
Gdzie: Morska 9, 81-764 Sopot
– Morska fish & chips restaurant to miejsce stworzone z pasji do morskich smaków, aromatycznych dodatków oraz celebrowania posiłków w gronie rodzinnym lub znajomych – czytamy na stronie restauracji z Sopotu. W lokalu zjecie zupę z ryb i owoców morza z pomidorami, kolendrą, limonką i chilli, a także norweską zupę rybną z pieczonym łososiem. Uwagę z pewnością może przyciągnąć łosoś z chrupiącą skórką podawany z gnocchi, zielonymi warzywami i kremowym sosem grzybowym lub dorada pieczona w całości, podawana z purée z groszku, brokułem i szpinakiem.
Zjedzenie ryby w Sopocie jest ważnym punktem w wycieczce po mieście. Mnogość restauracji sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie – z grilla, smażonego, wędzonego lub w postaci zupy. Najlepszym rozwiązaniem będzie pozostanie w kurorcie na dłużej i porównanie smaków z różnych lokali.
0 0
Do kota ! Moze sie podzieli ...
0 0
qqqqqhhhuuurva litości... dzięki wieloletnim straniom władz miasta to zwykły burdel weekendowy na roochanie i chlanie w stylu kac vegas i nic poza tym. A na 'rybkie' gdzie? No wiadomo do restauracji gdzie napisane jest że 'Rybka Prosto z kutra! Z porannego połowu!" ahahaha