Wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej. To zdanie bardzo często powtarzały i nadal powtarzają nasze mamy i babcie. Zdarza się, że odnosi się ono do kuchni, bo skoro dom, to i posiłek musi być domowy. Fani lokalnej, regionalnej i polskiej kuchni mogą być w Sopocie spokojni. W kurorcie znajduje się wiele restauracji, które serwują gościom tutejsze specjały.
Gdzie: Powstańców Warszawy 10, 81-718 Sopot
Dania dopracowane w każdym calu. Uczta dla oka i podniebienia. Sentyment do polskiej kuchni i kaszubskiej tradycji połączony z filozofią slow food. To tylko kilka zdań z tych, którymi można określić restaurację Polskie Smaki, mieszczącą się w Sheraton Sopot Hotel. W restauracji Polskie Smaki znajdziemy świeże, sezonowe, najwyższej jakości produkty oraz klasyczne, ale niepowtarzalne polskie specjały. W lokalu, z widokiem na morze i molo, znajdziemy kuchnię polską, inspirowaną Kaszubami, ale nowoczesną.
Menu restauracji Polskie Smaki zmienia się w zależności od pory roku. Jesienią i zimą karta jest zdecydowanie cięższa, bogatsza w tłuszcze. Letnie menu jest z kolei lekkie. Wśród przystawek wyróżnia się m.in. siekany śledź oraz kaszubskie ceviche. Wśród smaków lata znaleźć można także dorsza podawanego z ciepłą sałatką z kalarepki oraz łososia Mowi. Fani mięsa nie pożałują, zamawiając kurczaka zagrodowego lub sezonowaną polędwicę wołową. Wegetarianie zakochają się w kotlecie warzywnym otulonym pieczonymi młodymi ziemniakami i bogactwem warzyw. Zimą miejsce lekkich dań zajmują tłuste ryby, takie jak halibut. W menu znaleźć można również dania zawierające kaczkę lub gęsinę.
Gdzie: Generała Józefa Wybickiego 48, 81-842 Sopot
Tradycja i modernizm — te dwa słowa najlepiej opisują restaurację Brat Łata. Kuchnia oferowana w lokalu ma przekonać gości, że jedzenie jest jedynie obowiązkiem, a może stać się przyjemnością i przygodą. Zlokalizowana w sercu lasu restauracja, nieopodal Stadionu SKLA, przyciąga gości znanymi daniami, serwowanymi w niecodzienny i eksperymentalny sposób.
Wśród przystawek wyróżniają się grillowana kalarepka ze śmietaną ze słonecznika oraz mus z wędzonego węgorza. Fani zup z zapartym tchem oczekiwać będą chłodnika litewskiego lub zupy rakowej. Zwieńczeniem wizyty w restauracji Brat Łata mogą być znane w polskiej kuchni schabowy z kością, ozorek wieprzowy lub polik wołowy. Fani ryb ucieszą się z pstrąga podawanego z kawiorem. W karcie znajdziemy także brokuła z fasolką szparagową i arbuzem, dedykowanego wegetarianom oraz pierś z kaczki. Wszystkie dania zawierają element eksperymentalny, np. jeżynę, orzechy włoskie i karmel, jus z inką lub piklowaną marchew.
Gdzie: Stanisława Moniuszki 10, 81-829 Sopot
Jeśli polska kuchnia kojarzy się Państwu tylko z bigosem, chętnie wyprowadzimy Was z błędu — zachęca do odwiedzin restauracja Symfonia Smaków. Kuchnia lokalu opiera się na starannie dobranych składnikach, z których powstają dania kuchni polskiej. Są podane tak, by przyjęły je najbardziej cenione kuchnie świata.
Fanów polskich dań skuszą już przystawki — tatar z łososia, śledź w śmietanie oraz babka ziemniaczana w sosie grzybowym. Wśród zup znaleźć można tradycyjny bulion drobiowy z makaronem oraz żurek staropolski z jajkiem. Zwieńczeniem wizyty w Symfonii Smaków może być łosoś pieczony w pomidorach, bitki wołowe, grillowana pierś z kurczaka lub polędwiczki z sosem grzybowym.
Gdzie: Władysława Jagiełły 6/1, 81-757 Sopot
Stara kamienica przy ulicy Jagiełły oraz kuchnia polska podana w nowatorskim i atrakcyjnym wizualnie wydaniu — tak opisać można restaurację NOVA. Jej właściciele obiecują, że decydując się na wizytę, goście poczują klimat dawnego Sopotu. Służyć ma temu nie tylko kuchnia, ale również muzyka oraz atmosfera tworzona przez pracowników.
Rozbudowane menu restauracji NOVA Sopot zadowoli fanów mięsa, ryb oraz wegetarian. Wśród przystawek znaleźć można zarówno tatar z łososia, okrasę z gęsi, jak i carpaccio z buraka oraz deskę serów. Poza tradycyjnym rosołem i żurkiem, wśród zup przyciągają rybna oraz krem z pieczonych buraków z dodatkiem wędzonego twarogu. Na koniec goście mogą wybrać spośród dań rozbudowanego menu mięsnego, rybnego oraz wegetariańskiego. Fani kuchni roślinnej muszą wybierać spośród pięciu dań, w których dominuje micha vege z sosem z pieczonych warzyw. Zwolennicy mięs mogą zamówić tradycyjnego schabowego, jak i pierś z gęsi lub gulasz. Wśród ryb wyróżniają się polędwica z dorsza oraz filet z sandacza w sosie z pieczonych warzyw.
Gdzie: Stanisława Moniuszki 9, 81-829 Sopot
Nazwa Harnaś nikogo nie zmyli — tak nazywa się sopocka chata góralska. W karcie restauracji znajdziemy kochane przez Polaków serki podhalańskie, bigos oraz bogaty wybór mięs i pierogów. Zwieńczeniem karty są pozycje idealne dla rodziny lub grupy znajomych: misa gaździny, koryto bacy oraz koryto ceprów. W środku znajdziemy bogactwo kuchni polskiej oraz gór: zasmażaną kapustę, pieczone ziemniaki, szaszłyki, kiełbasy oraz bogaty wybór mięs.
[ZT]11449[/ZT]
Gdzie: Aleja Niepodległości 625, 81-855 Sopot
Jak zachęcają do odwiedzin właściciele Karczmy Polska Zagroda, serwowana w lokalu kuchnia wiąże się z podawaniem najsłynniejszych polskich dań. W menu znaleźć można dziesiątki pozycji, które kojarzone są z kuchnią polską. Na "dzień dobry", szef kuchni poleca "czekadełko", które stanowić może pajda chleba ze smalcem. Zwieńczeniem wizyty może być pieczony prosiak swojski, należy go jednak zamówić dwa dni wcześniej. Poza tym, w karcie znajduje się 48 pozycji mięsnych, rybnych oraz słodkich. Fani kuchni polskiej mogą zdecydować się m.in. na żeberka, pierś z gęsi oraz karkówkę. Do specjałów szefa kuchni należą pieczeń z jelenia, golonka w rozmiarze XXL oraz Uczta Gospodarza, czyli 5-osobowy zestaw mięs.
Gdzie: Bohaterów Monte Cassino 41, 81-767 Sopot
Chata Smakosza znajduje się w samym centrum tętniącego życiem Sopotu, czyli na popularnym Monciaku. W ofercie znajdują się tradycyjne dania mięsne, takie jak żeberka w sosie własnym, gulasz kaszubski oraz placek po cygańsku. Wizyty w restauracji nie pożałują także fani domowych pierogów oraz żuru staropolskiego. Lokal przygotował także specjalną ofertę dla sopocian — z kartą mieszkańca zapłacimy 10 procent mniej za dania z karty.
Gdzie: Bohaterów Monte Cassino 35, 81-767 Sopot
Po przekroczeniu progu Browaru Miejskiego Waszym oczom ukaże się nieco surowe wnętrze. Ceglane ściany, drewniane stoliki i kadzie piwa warzonego na miejscu. Nie brakuje tu również pysznej kuchni polskiej, dobrych napojów i niepowtarzalnej atmosfery. Zamówicie tu m.in. pierogi z kaszanką, ruskie, dorsz, a może golonka w piwie z kapustą kiszoną.
Gdzie: Fryderyka Chopina 36, 81-786 Sopot
Jeżeli uwielbiacie wiekowe meble i wnętrza z duszą – wybierzcie się do Karczmy Irena. Restaurację wypełnia stare drewniane wyposażenie oraz obrazy, a duże okna i witraże nadają pomieszczeniu przytulny klimat dzięki naturalnemu oświetleniu. W karcie znajdziecie tradycyjne dania kuchni polskiej, jak żurek, pierogi czy schabowy.
Gdzie: Aleja Niepodległości 786/2, 81-805 Sopot
Masz ochotę na obiad jak u mamy? Bar Mleczny Kefirek zaprasza na ręcznie lepione pierogi, dania mięsne oraz wegetariańskie. Zamówicie tu tradycyjnego schabowego, pierś z grilla czy naleśniki z dżemem truskawkowym. Każdego dnia dostępne są również różne zupy, o które warto zapytać obsługę. Klienci restauracji zwracają uwagę na niskie ceny, duże porcje i pyszne jedzenie.
Polecane: kuchnia włoska w Sopocie restauracje
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz