Burgery Sopot: choć kurort kojarzy się głównie z rybami i daniami kuchni kaszubskiej, to bez problemu znajdziemy w nim także restauracje oferujące soczystą wołowinę w chrupiącej bułce. W mieście nie brakuje także miejsc, które burgerową ofertę przygotowały dla wegetarian.
Gdzie: Tadeusza Kościuszki 8, 81-704 Sopot
Grill Italia to nowy oddział popularnej trójmiejskiej marki Sempre. Lokal ten mieści się w odrestaurowanym budynku, z dużym słonecznym ogrodem w samym sercu Sopotu, tuż koło Dworca PKP. Zjecie tu włoskie dania, najwyższej jakości steki, owoce morza i burgery z czystej i świeżej wołowiny. Czekają tu na Was 3 wyjątkowe pozycje – miłośników klasyki zachwyci Classico (wołowina, cheddar, sałata, ogórek konserwowy, cebula, sos). Fanów serów pleśniowych zainteresuje Burger con Gorgonzola podawany także z suszonymi pomidorami, szpinakiem, cebulą, sosem. W karcie znalazł się również Burger Royal, czyli Classico uzupełniony o kalmary. Każda z opcji jest w zestawie z frytkami.
[ZT]10413[/ZT]
Gdzie: Tadeusza Kościuszki 10, 81-702 Sopot
Surfburger to sieć lokali znana nie tylko w Sopocie. Sześć restauracji w Gdańsku, dwa w Gdyni oraz jeden w kurorcie karmią trójmiejskich fanów wołowiny od lat. Pierwsze miejsce w menu zajmuje Specjal, w którym poza wołowiną i serem, spotkamy autorskie sosy oraz warzywa. Na kolejnych pozycjach znajdziemy burgery uzupełnione o m.in. bekon, ser góralski, jalapeno, norweski kozi ser karmelowy oraz odmienne sosy. Oferta Surfburgera jest regularnie powiększania o nowe kanapki, w tym burgery miesiąca.
Dodatkiem do sycącej wołowiny mogą być w Surfburgerze frytki oraz serowe przekąski. Sieć dysponuje także autorskimi lemoniadami, surfpiwkiem oraz bogatą ofertą polskich i czeskich piw. Tradycyjny kotlet może zostać zastąpiony pieczeniową orzechowo-warzywną lub serowym odpowiednikiem. Goście mogą poprosić o kanapkę stworzoną na bułce pszennej, graham lub maślanej. Poza najpopularniejszą wołowiną, w burgerze może znaleźć się także kurczak oraz... dziczyzna!
Gdzie: Grunwaldzka 8, 81-759 Sopot
U Wędzonych to nowe miejsce na mapie Sopotu. Nie znajdziecie tu mięsa mielonego, a całe kawałki mięsa lub szarpane, jak polik czy jagnięcina.
– Burgery są autorstwa i pomysłem naszego szefa kuchni. Korzystamy z wyselekcjonowanej wołowiny hiszpańskiej, którą do nas sprowadzamy. Następnie moczymy ją w solance i wędzimy. Dopiero później jest przygotowywana i trafia do burgerów lub na talerz w innej postaci. Jeśli miałabym wskazać wyjątkowe danie, to zwróciłabym uwagę na pastrami – tłumaczy nam przedstawicielka lokalu. – Mięso jest wyjątkowe. Klienci często biorą kilka dań i się nimi dzielą.
W tej restauracji mięso jest na pierwszym planie, a dodatki jedynie podkreślają smak, zamiast go zabijać. Burgery proponowane przez u Wędzonych to wyjątkowa propozycja, której koniecznie musicie spróbować.
Gdzie: Bohaterów Monte Cassino 49, 81-767 Sopot
Sycącego burgera w Sopocie zjemy także w lokalu Bobby Burger. Sieć obecna jest w 19 miastach Polski. Mistrzowie wołowiny przygotują w nim kanapkę, która składa się z soczystego kotleta oraz sosów i warzyw. Specjalność, czyli tytułowy Bobby Burger, zawiera m.in. kozi ser oraz konfiturę z czerwonej cebuli. W ofercie goście znajdą także kanapki wege oraz z szarpanym mięsem.
Jeśli odwiedzając sopocki lokal Bobby Burger, najdzie nas ochota na coś odmiennego, w restauracji możemy zamówić także sałatki. W ofercie znajdziemy również frytki, kąski serowe, krążki cebulowe oraz wegańskie nuggetsy.
Gdzie: Plac Zdrojowy 2, 81-720 Sopot
Billy's to restauracja szczególnie uwielbiana przez trójmiejskich fanów kuchni amerykańskiej. Jeden z trzech lokali znajduje się w Sopocie. W ofercie dostępnych jest tu sześć kanapek z wołowiną oraz jedna z kotletem warzywnym. Poza klasycznym cheeseburgerem dostępne są także pozycje poszerzone o m.in. bekon, mozzarellę, guacamole, jalapeno, jajko sadzone oraz pieczarki.
Każdy burger może składać się z bułki maślanej, sezonowej lub bezglutenowej. Goście mogą wybrać także jeden z sosów: BBQ, czosnkowy, enchilada. Wśród polecanych dodatków znajdują się frytki, krążki cebulowe, pieczony ziemniak, kolba kukurydzy oraz sałatka coleslaw. W ofercie restauracji obecne są także steki, sałatki, śniadania oraz startery.
Gdzie: Bohaterów Monte Cassino 42, 81-759 Sopot
Śliwka w Kompot to jedna z najpopularniejszych restauracji w Sopocie. Wybierając się tu na obiad, warto zarezerwować sobie więcej czasu – możecie natrafić na kolejkę przed wejściem. Wszystkie burgery dostępne w lokalu serwowane są wysmażone – w bułce pszennej lub sałacie. Znajdziecie tu zarówno tradycyjne pozycje, jak i te rzadziej spotykane, m.in. z szarpanym mięsem z dzika.
Do wyboru macie 3 opcje:
1. Klasyczny z frytkami i sałatką (wołowina, bułka, ser cheddar, pomidor, czerwona cebula, ogórek konserwowy, sos BBQ, musztarda, frytki lub pieczone warzywa, sałatka),
2. Burger salami picante z frytkami i sałatką (wołowina, bułka, salami pikantne, świeży ogórek, czerwona cebula, mozarella, suszony pomidor, majonez szczypiorkowy, ketchup, pieczone warzywa, sałatka),
3, Burger z dzikiem (szarpane mięso z dzika, cebula marynowana w musztardzie, pomidor, rukola, sos majonezowy z ogórkiem kiszonym, frytki lub pieczone warzywa oraz sałatka).
Co jakiś czas w sopockiej restauracji pojawia się również karta tygodnia z burgerami. Możecie wówczas znaleźć takie propozycje jak burger z karkówką wieprzową, indykiem czy kalmarami.
Gdzie: Dworcowa 7, 81-704 Sopot
A może macie ochotę na burgera w stylu włoskim? Made in Napoli by Siervo w Sopocie ma w swojej ofercie wiele ciekawych pozycji. Panuozzo i panuozzo burgery robione są z bułek wypiekanych na miejscu z... ciasta do pizzy. Mięso wołowe, pomidor, ser cheddar i krążki cebulowe, a może krewetki, ananas, chips z bekonu, pomidor, sałata i sos sweet chilli? Na pewno znajdziecie tu coś dla siebie!
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz