Włoskie klimaty, pyszne jedzenie i miłość do Trójmiasta to idealne połączenie, by zdobyć serca mieszkańców. Sempre, bo o nim mowa, przychodzi do Sopotu już z trzecim lokalem. Gdzie znajduje się restauracja i czy różni się od pozostałych?
Sempre powstało nad polskim morzem w 2010 roku z miłości do Włoch i włoskiej kuchni – pełnej prostoty, autentycznych smaków, tradycyjnych receptur oraz starannie wyselekcjonowanych, świeżych produktów najwyższej jakości. Restauracje znajdziemy w dwóch miejscach w Gdańsku i od teraz w trzech w Sopocie. Popularna pizzeria stanęła na miejscu niszczejącego budynku i pasa zieleni w okolicy dworca. Jak wspomina reprezentant Sempre, jest to idealna lokalizacja – zależało im, by serwować pizzę również na początku monciaka, chociaż jak wspominają, początki nie były łatwe.
– To był dramat i naprawdę duże wyzwanie. Według wymogów konserwatora nie można było naruszyć elewacji. Dużo łatwiej byłoby zrobić ją od nowa, odtwarzając oryginalny wygląd. Stworzyliśmy też piwnicę, 90 metrów kwadratowych, a robienie jej z istniejącymi murami, na starych fundamentach było po prostu budowlanym wyzwaniem. Udało nam się sprostać temu zadaniu m.in. dzięki współpracy z Urzędem Miasta, która odbywała się na bardzo wysokim poziomie – mówi nam przedstawiciel Sempre.
Jak się okazuje, dwa lata ciężkiej pracy nie poszło na marne. Sempre prezentuje się znakomicie zarówno na zewnątrz, jak i w środku. Połączenie czerwonej cegły z dużymi zielonymi okiennicami oraz duży ogród przyciągają wzrok z daleka. Wnętrze budynku urządzono nowocześnie w typowym dla Sempre włoskim klimacie i kolorach. Myśląc o trzech restauracjach w Sopocie, może przyjść na myśl pytanie, czy każda z nich ma do zaoferowania to samo?
– Lokal na Grunwaldzkiej jest pełną restauracją z dużym, klimatycznym ogrodem. W karcie oprócz klasyków włoskiej kuchni – makaronów, owoców morza, steków – można znaleźć oczywiście także pizzę w wielu odsłonach. Monte Cassino, podobnie jak nowy lokal, jest typową pizzerią. Jednak są to okolice dworca, więc będzie tutaj bardziej barowo – słyszymy.
Pizza w restauracjach charakteryzuje się cienkim ciastem sporządzonym według oryginalnej włoskiej receptury, z włoskiej mąki 00, soli morskiej, wody i odrobiny drożdży. – Ciasto zagniatamy ręcznie, aby rosło spokojnie około 8 godzin, a następnie nasi wykwalifikowani pizzermani formują je w zgrabne kulki. Sos z włoskich pomidorów i świeżych ziół także przygotowujemy na miejscu – pisze o sobie Sempre. Największą popularnością w lokalach cieszy się oczywiście pizza. Jako hit wymieniana jest Di Parma z szynką parmeńską.
– Nasza pizza jest najsmaczniejsza! Mimo że jesteśmy siecią, nie przejęliśmy żadnych negatywnych tego konsekwencji. Wszystko produkowane jest u nas na miejscu, ciasto wyrabia się tradycyjnie, ręcznie – zapewniają przedstawiciele Sempre. – Wszystko robimy na świeżych włoskich składnikach. Jesteśmy trójmiejską siecią, nigdy nie zdecydowaliśmy się na otwarcie lokali w innych miastach. Chcieliśmy, żeby to zostało tutaj, by ludzie przyjeżdżający np. z Warszawy czy Krakowa kojarzyli Sempre z morzem i Trójmiastem. To jest coś, na czym nam zależy.
Sempre nie zwalnia tempa. W 2021 zapowiedziano otwarcie kolejnego lokalu, tym razem na Wyspie Spichrzów w Gdańsku. Będzie to restauracja o dużej powierzchni, usytuowana tuż przy samej kładce. Sieć postanowiła także uhonorować mieszkańców Gdyni, Sopotu i Gdańska. Mieszkańcy Trójmiasta mogą złożyć wniosek o Trójmiejską Kartę Sempre, która uprawnia do 15% zniżki na wszystko. Jednak lepiej się pośpieszyć, ich liczba jest ograniczona.
2 0
Bylem, wyjatkowe muejsce,, sopot skorzystal na tej inwestyci i jest gdzie posiedziec przy dworcu
0 0
fajny klimat, sopocki trojkat pizzowy, prosto, napoli, sempre :)
0 0
Robiłęm do Sempre 5 podejść. 4x Sopot (oba lokale) i Gdańsk.
Obsługa fatalna, pizza i sałaty cienkie, cenowo już bardziej placka z sosem i serem się wywindować nie da.
Po 5 zawodach, nigdy więcej.
Lokales
0 0
W Warszawie polecam natomiast restaurację Szkutnia. Warto się tam wybrać jeśli będziecie przejazdem.