Zamknij

Gęsina na świętego Marcina w Sopocie: zjesz ją w tych restauracjach

17:40, 08.11.2021 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 11:02, 01.12.2022
Skomentuj Sezon na gęsinę w Sopocie. / fot. Restauracja Bulaj / M15 Sezon na gęsinę w Sopocie. / fot. Restauracja Bulaj / M15

Gęsina to wciąż mało popularne mięso, z wielowiekową polską tradycją. Przez wiele lat była zapomniana. Za sprawą chęci odkrywania tajników kuchni staropolskiej, wraca do mody. 

11 listopada obchodzimy wspomnienie świętego Marcina. Tego dnia wzrok kucharzy w całej Europie wędruje w kierunku gęsiny. Legenda głosi, że Marcin został wybrany na biskupa Tours. Nie czuł się jednak komfortowo, sprawując tak ważny dla katolików urząd. Ukrył się więc w gęsiarni. Przez gęganie ptaków kryjówka okazała się nieskuteczna i przyszły święty musiał objąć urząd. W ten sposób jego życiorys na zawsze został połączony z gęsiną.

W polskich domach na stole gości zazwyczaj pieczona gęś. Wiele osób ceni z kolei smalec z gęsi. Z kolei osoby kochające wytworne mięsa, skłaniają się ku gęsiej piersi i półgęskowi. Wszystkie te znaleźć można w sopockich restauracjach.

Najlepsza gęsina w Sopocie – sprawdź nasze propozycje: 

Restauracja L’Entre Villes / uczta dla zmysłów

L’Entre Villes to wyjątkowe miejsce na gastronomicznej mapie Trójmiasta. Przestrzeń ponad 100-letniej, odrestaurowanej willi w Sopocie to nie tylko restauracja, ale i winiarnia, salon VIP - cigar room oraz oranżeria z wyjściem na ogród.

Restauracja L’Entre Villes w Sopocie słynie z doskonałej kuchni. Menu restauracji składa się autorskich przepisów Szefa Kuchni, Sławomira Hahna i łączy smaki wykwintnej kuchni polskiej z elementami kuchni francuskiej. Dodatkowo miejsce posiada ogromny wybór win z całego świata. Atmosfera restauracji sprawia, że chce się tam wracać.

„Wspaniale miejsce z cudowna obsługą. Fantastyczny klimat, pyszne przepięknie podane dania. Świetne wnętrza zabytkowego domu, ale ładny także ogród. Bardzo wysoki poziom. Jedna z najlepszych restauracji w trójmieście.” - komentuje pan Marcin w opinii google.

Do 13.11 listopada można skosztować tutaj specjalne menu marcinkowskie, w którym znajdziemy m.in. connsome z brukwi na gęsinie, konfitowane z gruszką udo z gęsi i podwędzane carpaccio z gęsi. 

Restauracja Polskie Smaki / specjały polskiej kuchni

Restauracja Polskie Smaki to miejsce powstałe z sentymentu do polskiej i kaszubskiej kuchni, w którego menu, niezależnie od sezonu, nie może zabraknąć tradycyjnych specjałów. Także w listopadzie, w duchu celebracji pamięci i legendy świętego Marcina, restauracja przygotowała specjalne widowisko smaków. Jedynie od 11 do 13 listopada Polskie Smaki zapraszają wszystkich na wyjątkowy spektakl z gęsiną w roli głównej:

· zmysłowe show otwiera kuszące amouse bouche w formie smarowidła z gęsi na domowym chlebie z piklowanymi warzywami,

· następnie na scenę i talerze wkroczy pasztet z gęsi w maśle tymiankowym z musem w towarzystwie duetu z rokitnika i solonego ogórka,

· główny akt skupi się na zaskakujących relacjach smaków konfitowanej nogi z gęsi, kluskach ziemniaczanych, czerwonej duszonej kapusty i sosu żurawinowego z     wędzonym jabłkiem,

· punktem kulminacyjnym, ekscytującym grand finale będzie kruche ciasto na smalcu z gęsi, krem migdałowy zapiekany ze śliwkami i kwaśną śmietaną.

To wszystko przy akompaniamencie rozgrzewającej herbaty i jej aromatycznych nut pomarańczy, cynamonu, goździków i miodu.

Menu, jak każde inne show, najlepiej podziwiać z pierwszego rzędu, z którego widok na słynne molo będzie „kropką nad i” udanego wieczoru.

4-daniowe menu z rozgrzewającą herbatą – 195 zł / osoba

Rezerwacja stolików: (58) 767 19 60

Gęsina w restauracji M15 / wykwintna kuchnia

M15 Sopot gęsina w Sopocie

Restauracja M15 położona bezpośrednio przy sopockiej plaży, przy wejściu nr 15 co roku bierze udział w prestiżowym konkursie na Króla Gęsiny organizowanym przez Slow Food Polska. Również w tegorocznej edycji konkursu Restauracja, pod przewodnictwem szefa kuchni – Adriana Gabryszaka startuje po ten tytuł. Szef kuchni zdobył już ten zaszczytne wyróżnienie i został Królem Gęsiny w 2016 roku. Już w ostatni weekend października w specjalnym menu restauracji z okazji listopadowego święta gęsiny pojawią się wyjątkowe dania, których można spróbować tylko w ciągu tego miesiąca, a będą to: pierś gęsi gotowana sous vide w kwasie z buraków z knedlami smażonym na maśle, ciepłą sałatką z brukwi i sosem demi glas buraczanym, ravioli z siekaną gęsiną z prażoną cebulą i sosem demi glass, consome z brukwi podane z  kołdunami gęsimi z majerankiem, gęsie serca z grzybami, cynamonem i świeżą kolendrą, podane z maślanym briosche, lody waniliowe z skwarkami z gęsi z sosem słony karmel i crunchem. 

Restauracja M15 usytuowana jest w pięknej sopockiej scenerii, tuż przy plaży. Oprócz dań z gęsi można wybierać tu spośród bogatej oferty dań, między innymi kaszubskich dań regionalnych, np. są to: zupa śledziowa gotowana na bałtyckim śledziu podawana z ziemniakami i koperkiem, kołduny z dorszem podawane z delikatnym rosołem rybnym, okrasą i kwaśną śmietaną, tradycyjny kuch marchewny smażony na maśle podawany z gorącą konfiturą malinową i lodami. W propozycjach wegetariańskich można znaleźć: bowl z czarnym ryżem, pieczonymi warzywami, czerwoną kapustą marynowaną, groszkiem z patelni, szpinakiem, sezamem i sosem hoisin, sałatkę z warzywami pieczonymi, orzechami arachidowymi, filetami pomarańczy i sosem sezamowym czy wegański krupnik na kaszy orkiszowej z grzybami suszonymi, ziemniakami, koperkiem i śmietaną kokosową.

[ZT]11952[/ZT]

Restauracja Grand Blue / luksus na talerzu

Do jesiennej karty w restauracji Grand Blue w hotelu Sofitel Grand Sopot również dołączyło sezonowe, 3-daniowe menu z gęsiną. W tym roku możemy skosztować sałatkę z gęsiną, z gruszką w winie i orzechami pekan oraz rosół z gęsi z gęsimi żołądkami. Na danie główne restauracja proponuje konfitowane udko gęsie z czerwoną kapustą, śliwką i pomarańczowymi ziemniakami gratin.

Menu uświetni nie tylko elegancki wystrój oraz zapierający dech w piersiach widok na plażę i morze. Każde danie możemy skosztować z idealnie dobranym, zaproponowanym przez restaurację winem. Dodatkowo w każdy weekend wizytę w restauracji uświetni muzyka na żywo, grana od 19:00 do 22:00.

Pełne menu z gęsiną restauracji Grand Blue znajdziesz tutaj.

Made in Sopot / lokalna kuchnia

Restauracja Made in Sopot to powstałe w 2021 roku klimatyczne miejsce przy ul. Bohaterów Monte Cassino. Specjałem lokalu prowadzonego przez dwie siostry są ryby, pierogi oraz słynna „Buła ze śledziem”. Miejsce oferuje dania dla wegetarian i wegan a kuchnia bazuje na regionalnych, ekologicznych składnikach.

W specjalnym menu przygotowanym na obchody dni św. Marcina, dostępnym do 14 listopada znajdziemy wyborny smalec z gęsi, pierogi z gęsiną i sosem figowym na czerwonym winie oraz rosół z gęsi z mięsnymi pulpecikami - nasz wybór. W opcji dla wegetarian i wegan restauracja przygotowała m.in. krem z dyni oraz pierogi z ziemniakami z pysznym, domowym pesto. Pełną kartę z menu z gęsiną znajdziesz tutaj.

Gęsina w Browarze Miejskim Sopot / sezon na gęsinę

Browar Miejski Sopot gęsina na Świętego Marcina

– Dlaczego gęsina jest w wielu restauracjach sezonowo, jedynie w listopadzie? Uboje gęsiny od zawsze odbywają się na początku listopada. Wtedy jest jej najwięcej i jest najtańsza – informuje Ireneusz Kwasek, szef kuchni w Browarze Miejskim Sopot. – Dla mnie mięso jest trochę zapomniane, rzadko przyrządzane w domu. Mam ją w karcie cały czas, bo uważam, że jest to jeden z najszlachetniejszych gatunków drobiu. Są hodowane luzem i, w naszym przypadku, karmione owsem.

Jak przyznaje Ireneusz Kwasek, gęsina to bardzo zdrowe mięso, zawierające szereg witamin i minerałów. Dodaje też, że nie da się jej skategoryzować, a jej smak jest wyjątkowy. Zauważa, że jej tłuszcz jest łatwo przyswajalny, a sama gęś, o ile nie zje się jej skóry, jest chuda. Charakteryzuje się miękkością mięsa i niezwykłym smakiem.

W Browarze Miejskim Sopot gęsiny spróbujemy przez cały rok. W karcie znalazły się okrasa siekana z gęsiny, smalec z gęsi z cebulą i jabłkiem, pasztet, plastry długodojrzewającej gęsiny na rukoli i pyszne gołąbki z gęsiną i wołowiną. Najchętniej wybieranym daniem z gęsiną są z kolei pierogi w sosie z grzybów leśnych.

– Restauracja funkcjonuje od siedmiu lat i tak długo mamy w karcie pierogi z gęsiną. Nigdy nie myśleliśmy o tym, by je z niej usunąć, bo cieszą się dużą popularnością. Produktem szczególnie wysokiej jakości jest pierś z gęsi. W Browarze Miejskim Sopot mamy ją pod postacią okrasy, czyli tatara z surowej gęsiej piersi. Jeśli miałbym zaproponować komuś całą gęś pieczoną, to sugerowałbym przygotować ją dla całej rodziny lub na przyjęcie – podsumowuje Ireneusz Kwasek.

Restauracja Bulaj / Gęsina na Świętego Marcina

Restauracja Bulaj / gęsina w Sopocie Świętego Marcina

Listopad to czas na gęsinę, przypomina restauracja Bulaj. Kuchnia oferuje m.in. faszerowaną gęś pieczoną w całości, podawaną z dodatkami. Danie będzie idealnym rozwiązaniem dla sześciu osób. Poza tym, w listopadzie obowiązuje specjalna oferta, w której znajdziemy:

  • czerninę lub krem z brukwi z gęsiną,
  • półgęsek podawany z grzanką i sezonowymi dodatkami,
  • gęsie rillette,
  • sałatę z wędzoną gęsią, z dodatkiem gruszki, granatu i musu z buraka,
  • gęsie żołądki podawane z wiśnią, chrzanem oraz musem z porzeczki,
  • udo z gęsi, podawane w otoczeniu puree z białych warzyw, konfitury z czerwonej kapusty oraz sosu śliwkowego.

Dania dostępne są na miejscu. Faszerowana gęś, pieczona w całości, wymaga zamówienia minimum dwa dni wcześniej.

A po smakowitej gęsinie może kawa i ciasto w wyjątkowej kawiarni?

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%