Zamknij

Wyrafinowana kuchnia w Sopocie. Te restauracje serwują oryginalne dania

14:21, 13.06.2022 | Anna Nagel
Skomentuj Fot. Pelican / Crudo / Restauracja Grino
REKLAMA

Urodzinowy obiad? Rocznica ślubu? A może awans w pracy? Niezależnie od okazji od czasu do czasu warto rozpieścić swoje kubki smakowe. W Sopocie znajdziecie wiele miejsc, które mają do zaoferowania wyrafinowane i oryginalne dania.

W dobie wszechobecnych fast foodów i podobnych pozycji w menu, wiele restauracji tworzy w swoich kuchniach dzieła sztuki. W kartach znajdziecie dania rzadko spotykane i niebanalne połączenia, które zabiorą Was w wyjątkową podróż po nowych smakach. Sprawdźcie, co przygotowały dla Was sopockie lokale. 

Seafood Station Restaurant & Oyster Bar Sopot

Seafood Station Restaurant & Oyster Bar Sopot

Gdzie: Dworcowa 7, 81-704 Sopot

Restauracja zlokalizowana w budynku Sopot Centrum oferuje najwyższej jakości owoce morza, ryby, ostrygi i mięsa serwowane w połączeniu z sezonowymi, regionalnymi produktami. Seafood Station zachwyca już od samego wejścia minimalistycznym wnętrzem, które jest inspirowane starymi targami i halami rybnymi z całego świata. 

– W Seafood Station można spróbować wiele zróżnicowanych rodzajów kraba, od śnieżnego z Alaski, przez chilijskiego, aż do króla wszystkich krabów – królewskiego poławianego w zimnych morzach Barentsa – mówi Weronika Wezdecka, manager restauracji Seafood Station. – Te skorupiaki to źródło wielu cennych wartości odżywczych. W ich mięsie znajdziemy witaminę B12, kwas askorbinowy, czyli witaminę C. Ponadto są cennym źródłem takich składników mineralnych, jak chociażby potas czy magnez.

Ekskluzywny i pyszny – tak najprościej można opisać kraba królewskiego. Jest on duży (długość skorupy może sięgać 23 cm, a waga aż 8 kg), jego mięso natomiast soczyste i smaczne. Kraba królewskiego uznaje się za towar luksusowy, w związku z czym skosztujecie go jedynie w wysokiej klasy restauracjach. 

W tym sopockim lokalu zamówicie również langustę karaibską, homara czy szlachetną – czarną – odmianę kawioru z jesiotra rosyjskiego.

– Te maleńkie kuleczki mają potężną moc smaku – wybornie smakują z kieliszkiem szampana – zapewnia Seafood Station. – To nic innego jak solona rybia ikra. Choć nie dla wszystkich może brzmieć zachęcająco, w Polsce nadal kojarzy się z czymś wykwintnym, z towarem iście luksusowym.

Restauracja Grino

Gdzie: plac Konstytucji 3 Maja 3, 81-704 Sopot

– Nowatorskie ujęcie "bistronomy" łączy wykwintną kuchnię ze swobodną atmosferą, okraszając spędzony tutaj czas produktami od lokalnych dostawców, w tym stekami, rybami oraz serami – opisuje się restauracja Grino. Miejsce znajduje się w hotelu Rezydent Sopot MGallery i zachwyca już od samego wejścia. Paleta barw – z głęboką zielenią, bielą i piaskowym beżem, przywołuje chwile spędzone na spacerach wzdłuż bałtyckiego wybrzeża. 

Znajdziecie tu specjalną kartę z daniami podawanymi na gorących kamieniach lawowych – wykonywanych ze starożytnej skały wulkanicznej. Wśród propozycji znalazł się rostbef, polędwica wołowa, sery kaszubskie czy krewetki. 

Fisherman – finest food & wine by Rafał Koziorzemski

Gdzie: Grunwaldzka 89, 81-771 Sopot

Fisherman kocha morze i czerpie z niego wszystko, co najlepsze. Dlatego też znakomita większość karty bazuje na świeżych rybach oraz owocach morza. Nie brakuje tu oryginalnych propozycji. 

– Flagowym daniem w Fishermanie jest na pewno nasz kultowy tatar z pstrąga. Robimy go około 15 godzin i składa się z naszych lokalnych produktów – tłumaczy nam szef kuchni Rafał Koziorzemski. – Pstrąg pochodzi z Kleszczewa, skąd mamy zawsze najświeższe ryby. Do tatara używamy jajek gotowanych w specjalnej kąpieli wodnej przez dwie godziny. Następnie wyciągamy same żółtka, które są plastyczne i mieszając je z olejem rzepakowym kaszubskim, robimy majonez. To są bardzo długie procesy, które składają się na jedno danie.

Inną propozycją wartą uwagi jest dorsz frutti di mare. Danie składa się z 6 elementów – dorsza atlantyckiego, kałamarnicy, ślimaków, ryżu, małż św. Jakuba i małż zwykłych, które sprowadzane są z Włoch. Wszystko podawane jest z sosem koperkowym i cytrusami. Jak zapewnia Rafał Koziorzemski, będąc w Fishermanie obowiązkową pozycją do spróbowania jest również kultowa zupa rybna

– Jest to zabielany rosół gotowany na pięciu rodzajach szkieletów rybnych – suszonym tuńczyku, pstrągu z Kleszczewa, dorszu atlantyckim, okoniu morskim oraz łososiu Label Rouge (światowy certyfikat jakości), którego ściągam ze Szkocji. To opcja, której nie może zabraknąć w naszej karcie, ponieważ goście często do niego wracają – przekonuje szef kuchni. – Na sam koniec doprawiamy go łyżką skondensowanego, bardzo intensywnego sosu rybnego, który gotujemy przez dwa dni z dużej ilości szkieletów rybnych. Goście często boją się posmakować rosołu rybnego, przez doświadczenia w innych restauracjach. U nas zupa zawsze smakuje tak samo. Jest to bardzo oryginalna pozycja, której nie da się nigdzie powtórzyć. 

Restauracja No.88

Gdzie: Jana Jerzego Haffnera 88, 81-715 Sopot

Restauracja No.88 to smaki regionu północnej Polski. Jak przekonuje miejsce, wykwintne menu oparte jest na lokalnych produktach, świeżych rybach, własnych uprawach ziół i warzyw oraz kulinarnej finezji szefa kuchni. Wizyta w No.88 to nie tylko uczta dla kubków smakowych, ale i dla oczu. Dania szefa Rafała Błońskiego przypominają małe dzieła sztuki. 

Przeglądając menu, warto zwrócić uwagę na polędwicę wołową – czyli najdelikatniejsza część w tuszy. To soczyste i aromatyczne mięso podawane jest z pączkami, cebulowymi jacqueline, skorzonerą gotowana z jagodą kamczacką, konfiturą z szalotki oraz sosem demi glace.

Pélican 

Pélican Sopot

Gdzie: Bohaterów Monte Cassino 63, 81-767 Sopot

Pélican to ciekawy i nowoczesny lokal łączący kuchnię śródziemnomorską oraz europejską. Zielone bluszcze, drewniane wstawki oraz nietypowe lampy przyciągają wzrok i sprawiają, że będzie to idealne wybór na każdego rodzaju spotkanie. Królują tu dania z grilla lawowego oraz popularne tapas, a starannie wyselekcjonowane wina dopełniają kartę menu. Dodatkowo latem możecie usiąść na tarasie, z którego rozpościera się doskonały widok na tętniący życiem Monciak. 

– Zdecydowanie, każdy gość jest w stanie znaleźć u nas coś dla siebie ze względu na różnorodność dań i smaków oraz podział karty na bogatą selekcję tapasów, sałat, makaronów, mulli, zup, pizzy, deserów i więcej – mówi nam Natalia Miedziejko, Manager Restauracji Pelican w Sopocie. – Najciekawszymi jednak z naszych kulinarnych możliwości wyboru jest autorska selekcja dań głównych skomponowana przez niezwykle utalentowanego szefa kuchni Karola Czajkę i jego zespół. 

Wśród wyjątkowych propozycji restauracji znajdziecie udziec z królika gotowany na wywarze z białego wina, podany na domowych gnocchi i karmelizowanej marchewce korzeniowej – całość wykończona kremowym sosem na bazie miodu, śmietany, pietruszki i gorczycy. Innym polecanym daniem jest halibut pieczony na topie z chutney pomidorowym na bazie boczku na kremowym puree ziemniaczanym z fenkułem. Wszystko jest wykończone groszkiem cukrowym i czosnkiem przesmażanym na emulsji maślanej i posypane prażonymi płatkami migdałów. Smakosze owoców morza skosztują tu również ośmiornicy, której mięso jest delikatne i ma bardzo wykwintny smak.

– Kolejnym z atutów naszego menu jest możliwość skomponowania własnego dania w sekcji GRILL podzielonej na mięsa, owoce morza i ryby, gdzie goście dobierają sami dodatek skrobiowy, warzywny oraz sos do dania głównego. W karcie nie brakuje także opcji wegetariańskiej i wegańskiej, a kucharze są otwarci na pewne zamiany w daniach,  jeśli ktoś cierpi na alergie pokarmowe w postaci nietolerancji laktozy lub glutenu – dodaje Natalia Miedziejko. 

Crudo

Gdzie: Bohaterów Monte Cassino 36, 81-767 Sopot

Jeżeli zastanawiacie się, czy ważniejsze jest to, gdzie jemy, czy to, co jemy – w Crudo nie musicie wybierać. Świetna mięsna kuchnia i nowoczesne, minimalistyczne wnętrze, sprawią, że spędzicie czas w idealnej atmosferze z rodziną, znajomymi lub drugą połówką. Stylowa restauracja została zaprojektowana tak, aby jej klimat wzmacniał kulinarne doświadczenia podczas wizyty.

W karcie znajdziecie półmisek owoców morza składający się z krewetek Black Tiger, grillowanej ośmiornicy, kalmarów, małż nowozelandzkich i muli. Wszystko to podawane jest w sosie winno-maślanym z wypiekaną na miejscu focaccią. Dodatkowo Crudo oferuje idealnie wysmażone i wysokiej jakości steki, m.in. z polędwicy wołowej, antrykotu czy rostbefu. 

Restauracja Modern Food & Wine

 

Gdzie: Plac Zdrojowy 2b, 81-718 Sopot

Modern to restauracja zlokalizowana tuż przy sopockim molo, z malowniczym widokiem na morze. W eleganckim, nowoczesnym wnętrzu i wyjątkowym otoczeniu możecie delektować się świeżymi rybami i owocami morza. Karta jest tu zmieniana regularnie, by wykorzystywać produkty sezonowe i zaskakiwać gości. Za smak i wygląd potraw odpowiada szef kuchni Patryk Pollak, który tworzył restaurację od początku i nieustannie poszukuje nowych połączeń smakowych. Inspiruje się kuchnią polską, śródziemnomorską oraz azjatycką.

– Warto podkreślić, że pracujemy na produktach najwyższej jakości. Dlatego kurczaka zastąpiliśmy perliczką, a dorsza Skreiem – mówi nam Szymon Połom z restauracji Modern Food & Wine. 

Od stycznia do kwietnia warto spróbować tu Norweskiego Dorsza Zimowego – Skrei, podawanego z sosem z piwa pszenicznego, kopytkami selerowymi, groszkiem cukrowym, dzikim brokułem oraz popcornem z prosa. Ta rzadka oraz ceniona ryba dorasta za kołem podbiegunowym i jest odławiana wyłącznie w sezonie zimowym na północnym wybrzeżu Norwegii. Ten najlepszy gatunek dorsza posiada specjalną odznakę jakości, a jego mięso jest nadzwyczaj sprężyste i jędrne. 

Warto zamówić tu również pierś z perliczki z pszenicą, rzodkiewką, kalarepą, sałatą rzymską oraz z sosem z perlicy. Jest to niezwykle szlachetny gatunek drobiu, który jest ceniony nie tylko za walory smakowe, ale i wartości odżywcze. Perliczka zawiera stosunkowo niską zawartość tłuszczu – dwa razy mniej niż kurczak. 

1911 Restaurant 

Gdzie: Grunwaldzka 4/6, 81-759 Sopot

Restauracja 1911 to przytulny sopocki lokal z autorską kuchnią znajdujący się w secesyjnej kamienicy, zaledwie kilka kroków od molo. Jak przekonuje miejsce, rewelacyjne smaki kuchni, miła obsługa i ciekawe wnętrze to klucz do wspaniałego spędzenia czasu. Zjecie tu pożywne śniadanie, smaczny lunch czy degustacyjną kolację. 

Dobrym pomysłem będzie rozpoczęcie wizyty od przystawki, np. przegrzebków z puree z kalafiora, sosem beurre blanc oraz kawiorem z pstrąga. Wśród wartych uwagi dań głównych znajduje się turbot, czyli ryba niezwykle delikatna i ceniona w Europie. W 1911 Restaurant serwowana jest ona z zieloną rzodkwią, ziemniakami z gorczycą, sałatą rzymską oraz sosem cezar. W karcie pojawiła się również gicz cielęca podawana z puree ziemniaczanym, chimichurri z wasabi, marchwią, selerem i sosem demiglace. 

Chianti Grill Bar

Gdzie: Generała Kazimierza Pułaskiego 19/1, 81-759 Sopot

Miejsce pełne niepowtarzalnej atmosfery, włoskiego żywiołu i toskańskich smaków – tak najprościej można opisać Chianti Grill Bar. Restauracja zlokalizowana jest w wyjątkowej lokalizacji przy fontannie Jasia Rybaka, tuż obok ulicy Bohaterów Monte Cassino. 

W trakcie wizyty w Chianti Grill Bar menu przykuwa uwagę już od pierwszych pozycji. Wasze kubki smakowe zachwycą świeże ostrygi, grillowana langusta czy tagliatelle ze świeżą truflą. Dla prawdziwych smakoszy przygotowano sprowadzaną z Japonii najszlachetniejszą wołowinę na świecie – Wagyu. To luksusowe mięso jest rzadko spotykane i cenione. Charakteryzuje je kruchość oraz marmurkowość tłuszczu, która wynika ze specjalnego tuczu zwierząt. 

Grill Italia Sempre Sopot

Gdzie: Tadeusza Kościuszki 8, 81-704 Sopot

Grill Italia to nowy oddział popularnej trójmiejskiej marki Sempre. Lokal ten mieści się w odrestaurowanym budynku, z dużym słonecznym ogrodem w samym sercu Sopotu, tuż koło Dworca PKP. Zjecie tu włoskie dania, owoce morza, burgery i przede wszystkim najwyższej jakości steki. W karcie znajdziemy m.in. Bistecca alla Fiorentina, czyli Porterhouse Steak, Rib Eye Premium, Fileto di manzo, czyli polędwicę wołową i Wagyu, wyjątkową i najbardziej ekskluzywną odmianę mięsa przeznaczonego na steki.

Wzrok gości w Grill Italia Sempre przyciągają lodówki z sezonowanym 20, 45 lub nawet 90 dni mięsem. To one stanowią najważniejszy element inspirowanej włoską kuchnią restauracji. – Na życzenie gościa mogę wziąć wskazanego steka, pokroić i przyrządzić w naszym piecu. Spróbować można u nas każdej części, ponieważ przyjeżdża do nas mięso w całości, które później dzielimy – zdradził nam pan Bartek, szef kuchni Grill Italia. 

Chcesz poznać więcej atrakcji i interesujących miejsc w Sopocie? Sprawdź naszą zakładkę: Odkrywaj Sopot.

(Anna Nagel)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze
REKLAMA
REKLAMA

komentarz (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%