Wiosna i lato to pory roku kojarzące się ze słońcem i wysoką temperaturą. W Sopocie nieodłącznym elementem sezonu jest wizyta na molo i plaży. Kto wyobraża sobie spacer po centrum kurortu bez zjedzenia lodów? Ułatwimy Wam odpowiedź na pytanie - gdzie na lody w Sopocie?
W Sopocie kipi od kawiarni i lodziarni. W mieście możemy znaleźć znane sieciówki, jak Grycan i Zielona Budka, oraz unikatowe na polskiej mapie lokalizacje. Naturalne, rzemieślnicze, wegańskie lody i desery, jest w czym wybierać
Do najpopularniejszych miejsc należy lodziarnia Milano. Założony przez Włocha Oronzo De Marco lokal od 1956 roku przyciąga polityków, celebrytów oraz turystów i sopocian. Wśród najchętniej wybieranych smaków wciąż znajdują się klasyki: śmietankowe, czekoladowe, zabajone i malaga. W ofercie znaleźć można także bardziej współczesne smaki - m.in. egzotyczne sorbety.
Gdzie: Bohaterów Monte Cassino 58
Zdecydowanie młodszą lodziarnią jest Sopelek znajdujący się kilka kroków od historycznego Milano.
Sieć lodziarni Sopelek to ponad 30 lat tradycji i ponad 200 smaków lodów własnej produkcji, wytwarzanych wyłącznie z naturalnych składników - reklamuje się lokal.
Właściciele lodziarni zwracają uwagę, że lody nie są skomplikowanym produktem - wystarczy jedynie sięgnąć po prawdziwe składniki. Przyznają, że korzystają ze świeżego mleka i śmietany, nie używają gotowych komponentów oraz aromatów i barwników. Za lodową ladą znajdziemy znane i popularne smaki, jak i bardziej nowoczesne - ciasteczkowe, guma balonowa czy słony karmel.
Gdzie: CH Dom Zdrojowy, Powstańców Warszawy 6
Przy Placu Zdrojowym możemy skusić się na lody z MammaMia Cafe, która jest kontynuacją założeń i wizji lodziarni Mammamia il Gelato Naturale. Produkty zdobyły szybko grono stałych klientów, którzy doceniają najwyższą jakość i wspaniały smak. Il Gelato to lody rzemieślnicze, codziennie produkowane lokalnie, według autorskiej receptury. Jej podstawą jest świeże mleko i śmietana z naszego regionu. Pistacja sycylijska z solą morską, delikatne lody różane, orzech laskowy z Piemontu czy trufla z gorzką czekoladą pobudzają podniebienia i przenoszą w świat słonecznej Italii.
Gdzie: Plac Zdrojowy
[ZT]5221[/ZT]
Kontynuując spacer po centrum kurortu możemy wybrać się również do BACIO di CAFFÈ. W lodziarni, poza wyjątkowymi smakami lodów, spotkamy także dobrą kawę i herbatę oraz ciasta. Lokal zachęca zjawiskowymi smakami. W często urozmaicanej karcie możemy znaleźć m.in. słony karmel, mascarpone z malinami, palone masło, bakaliowe z rumem, czekoladowe, czekoladowe z pomarańczą, sorbet tropikalny, sorbet truskawkowy i sorbet mango.
Gdzie: Grunwaldzka 4-6
Kolejne miejsce z wyjątkowymi lodami znajdziemy przy Alei Wojska Polskiego, na terenie Łazienek Południowych. W okolicy popularnego hotelu chińskiego znajduje się restauracja Flaming & Co, która zachęca do odwiedzin także naturalnymi lodami.
Smaki nie potrzebują żadnych ulepszaczy, jeśli są odpowiednio połączone. Z tym przekonaniem Flaming Latte poświęca się lodowym fantazjom, które owocują smakiem jedynym w swoim rodzaju. A co znajduje się w lodowym menu? Klasyczne włoskie smaki: truskawka, śmietana, czekolada, kawa czy jogurt z owocami. Do tego dochodzi odkrywanie mniej znanych kompozycji aromatów, jak mango lassi, kinder bueno, oreo, snickers czy rozkoszny słony karmel - zachęca Flaming & Co.
Gdzie: Aleja Wojska Polskiego 1
Na trasie pomiędzy sopockim dworcem a "Monciakiem" warto zajrzeć do lodziarni "Kulki Anulki". Lokal zachęca do odwiedzin nie tylko kolorowym wystrojem i wyjątkowymi smakami. Za lodową ladą znaleźć można smaki wegańskie oraz bezglutenowe. Poza znanymi smakami czekolady i śmietanki, "Kulki Anulki" oferują m.in. chałwę, cynamon i masło orzechowe.
Gdzie: Kościuszki 6
Na miejscu czy w wafelku? To pytanie jest bez znaczenia! Ważne, by podtrzymać tradycję i każdy miesiąc lata spędzić w Sopocie... jedząc lody!
Polecane : Najlepsze restauracje i jedzenie w Sopocie
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz