Neapol? Pierwsze skojarzenie to najczęściej wyśmienita pizza. Kuchnia neapolitańska staje się coraz popularniejsza w Polsce. Od grudnia można skosztować jej też w Sopocie. Czy Made in Napoli by Siervo sprawi, że sopocianie pokochają włoskie smaki?
W Made in Napoli tematyczna muzyka i ciekawe wnętrze przenoszą nas do Włoch od samego progu. Obsługa z uśmiechem wita nas charakterystycznym „ciao”, za którego sprawą możemy poczuć się jak na wakacjach. Jak możemy przeczytać na facebookowym fanpage’u lokalu, wystrój jest połączeniem tradycji z nowoczesnym stylem życia. Dominującymi kolorami jest niebieski i żółty – jak się okazuje nie bez przyczyny. Ten pierwszy ma działać relaksująco i pobudzać kreatywność. Żółty to kolor wakacji, plaży, słońca, szaleństwa i przepięknych wspomnień. Ma wywoływać radość życia i dodawać energii do działania. Są to barwy, które mają nam przypominać o słonecznych Włoszech.
Oprócz dań obiadowych znajdziemy tutaj również ofertę śniadaniową. W godzinach porannych w Made in Napoli zjecie m.in. pizzettę z jajkiem sadzonym, ricottą, parmezanem i szpinakiem, dwa rodzaje panouzzo, czyli tradycyjnej włoskiej bułki własnego wypieku podawanej w wersji z frittatą (omlet), ricottą i chrupiącym boczkiem lub frittatą, grillowaną cukinią, parmezanem i miętą. Do tego nie może zabraknąć aromatycznej, włoskiej kawy w promocyjnej, śniadaniowej cenie.
Głową restauracji jest Francesco Siervo – ambasador pizzy neapolitańskiej w Polsce, który stoi na straży standardów i ściśle określonej receptury. O szczegółach działalności opowiedziała nam managerka lokalu – Karolina Zaborowska.
Dlaczego kuchnia neopolitańska?
Jeden z właścicieli pochodzi z Neapolu. Ma już dwie restauracje o tej nazwie w Polsce. Jesteśmy trzecią i myślę, że nie ostatnią. Lokale bardzo dobrze prosperują i pizza neapolitańska przyjęła się, z czasem, bo oczywiście nie na początku. Polacy są przyzwyczajeni do tradycyjnej pizzy, najlepiej na grubym cieście. Jednak ludzie coraz częściej zwiedzają świat, poznają nowe smaki i przekonują się też do innych rzeczy. Pizza neapolitańska jest bardzo specyficzna i inna niż wszystkie. Przyrządza się ją według ściśle określonych zasad. Musi być wypiekana z konkretnej mąki, a sos musi być przygotowany z konkretnych pomidorów San Marzano.
Jak osoby prowadzące taką restaurację, zapatrują się na polskie zwyczaje kulinarne? Tak jak pani powiedziała, dla wielu Polaków idealna pizza to gruby placek drożdżowy z sosem pomidorowym, mnóstwem składników i serem. Czy państwa celem jest też po części działalność „edukacyjna”?
Myślę, że tak. Chcemy pokazać, jak naprawdę wygląda i smakuje taka pizza. Robimy ją z naturalnych włoskich składników, sprowadzamy wszystko z Neapolu. Chcemy, żeby świadomość Polaków rosła. Myślę, że nasi goście też coraz bardziej tego oczekują. Tak jak mówiłam, coraz więcej wyjeżdżają i szukają wspomnień z wakacji. Wtedy okazuje się, czy to jest ten sam smak, jakiego próbowali za granicą.
A w tym krótkim okresie, spotkali się państwo z sytuacją, że ktoś powiedział „to nie jest pizza, o jakiej myślałem”?
Na szczęście nie. Myślę, że w dobie Internetu ludzie są coraz bardziej otwarci na nowe doznania i sprawdzają, dlaczego jest tak, a nie inaczej.
Gdyby miała pani polecić jedną pozycję z menu, to co by to było? Specjalność, o której można powiedzieć, że jak w Sopocie, to tylko w tym miejscu.
Trudno powiedzieć. Zarówno pizza, o której przed chwilą rozmawialiśmy, jak i cały szereg różnych makaronów. Mamy tagliatelle czy gnocchi, ale też całą gamę owoców morza. Można u nas posmakować muli w różnych postaciach. Chcieliśmy też, zaprezentować szeroką ofertę win – mamy ponad 120 pozycji w karcie. Myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie i trudno wybrać jedną rzecz.
Wina też są sprowadzane z Włoch?
W naszej ofercie można zaleźć wina nie tylko z Włoch, ale i z całego świata.
Cała obsługa mówi po włosku? Już kilka razy mogłam usłyszeć tutaj rozmowę w tym języku...
Jeszcze nie. Jednak dążymy do tego i z dnia na dzień jest coraz lepiej. Natomiast część obsługi owszem.
Jak wypadło otwarcie?
Otwarcie możemy podpiąć pod sukces. Wszystko się udało, przybyło mnóstwo gości i spotkaliśmy się z wieloma pochlebnymi opiniami. Niektórzy już nawet zdążyli odwiedzić nas ponownie.
A dlaczego lokal powstał akurat w Sopocie?
To pytanie bardziej do właściciela. Myślę jednak, że południe już podbiliśmy, więc czas na północ. Sopot jest pięknym i znanym wśród turystów miejscem, chociaż nie tylko do nich chcemy trafiać. W większości chcielibyśmy dotrzeć do mieszkańców i pokazać, że można zjeść w fajnym wnętrzu, z profesjonalną obsługą, za nieduże pieniądze.
Na koniec... Jak przekonałaby pani wahającą się osobę? Dlaczego wybierając włoską restaurację, warto przyjść akurat tutaj?
Przede wszystkim dlatego, że pracują tu ludzie z pasją, którzy nie nastawiają się jedynie na zarobek i chcieliby przekazać kulturę, prawdziwy smak neapolitański. Pragniemy, by Made in Napoli było utożsamiane z obsługą i jedzeniem na wysokim poziomie, gdzie wszystko jest sprowadzane prosto z Włoch. Myślę, że goście to docenią.
Lokal mieści się w budynku Sopot Centrum, ul. Dworcowa 7
Rezerwacja / kontakt tel. 536 322 622
[ZT]3712[/ZT]
milosnik7918:47, 23.12.2019
3 0
takij kuchni brakowalo w sopocie, jak tylko dojde do siebie po switach wybiore sie na testy :) 18:47, 23.12.2019
greg3218:48, 23.12.2019
2 0
to mi narobiliscie smaku ta pizza!11! 18:48, 23.12.2019