Zamknij
REKLAMA

Kuchnia bezglutenowa w Sopocie - gdzie zjemy dania bez glutenu w kurorcie

12.15, 14.11.2022 . Aktualizacja: 23.10, 16.11.2022
Skomentuj AdobeStock zdjęcie poglądowe
REKLAMA

Czy dania bezglutenowe znajdziemy w Sopocie? Na szczęście tak! Choć przygotowanie dań bez glutenu wcale nie jest taką prostą sprawą, to coraz więcej restauracji stara się sprostać wymaganiom gości, którzy nie mogą lub nie chcą spożywać glutenu. Gdzie więc zjemy pyszne dania bez glutenu w Sopocie? Podpowiadamy kilka restauracji serwujących kuchnię bezglutenową.

Dania bez glutenu w Sopocie - kuchnia bezglutenowa 

Menu restauracji stają się coraz bardziej wyrafinowane i starają się odpowiedzieć na potrzeby swoich gości. Chcąc podążać za trendami chcą znaleźć alternatywę dla glutenu, który jest wykluczany z diety z wielu powodów. Jednym z nich jest nadwrażliwość na gluten lub nietolerancja, która dotyczy coraz większego grona osób. Co ciekawe, niekorzystne reakcje na gluten mogą rozwinąć się w dowolnym momencie życia.

gdzie zjemy bez glutenu w Sopocie

W dobie dostępu do różnorodnych składników, chętnie próbujemy nowych smaków i otwieramy się na doznania kulinarne, które zarówno sprawiają nam przyjemność, jak i wpływają korzystnie na nasz organizm. Szeroki wybór dań, prosto z kuchni włoskiej, czyli makaronów i pizz, oferuje restauracja Amici w Sopocie.

Pizze i makarony – z nich słyniemy. Tych dań mamy w ofercie naprawdę dużo, a każdą z opcji możemy wymienić na wersję bezglutenową, zarówno makarony, jak i pizze. Na pewno wyróżnia to nas na tle innych restauracji w Sopocie. Zauważamy duży wzrost zainteresowania daniami bez glutenu, dlatego jeśli tylko mamy możliwość, zawsze staramy się być elastyczni. Mamy np. ryby z gniocchi bezglutenowym, a często modyfikujemy dania jeśli jest taka możliwość. Na dwa, trzy stoliki, zawsze znajdzie się ktoś, kto zamówi danie bezglutenowe – mówi Patrycja Lachowicz, kierownik włoskiej restauracji Amici w Sopocie.

W Amici spróbujemy również ciasta czekoladowego przygotowywanego na mące migdałowej, które smakuje podobnie jak znane wszystkim brownie.

Zdrowo i bez glutenu w sopockich restauracjach

Jeśli szukacie dobrze zbalansowanych, kolorowych i bardzo zdrowych dań, to warto zajrzeć do Green Way, który mieści się na sopockim Monciaku. Na śniadanie bez glutenu wybieramy bowl z owocami. Wśród dań głównych znajdziemy: Kofta indyjska, czyli klopsiki serowe w aromatycznym indyjskim sosie, warzywa curry na bazie mleczka kokosowego, zielone curry z grillowanym tofu, gulasz meksykański, kotlety mielone z kalafiora,  czy bowl japoński lub sałatka grecka. To wszystko dania wolne od glutenu. Na deser postawcie na bezglutenowe, wegańskie i bez dodatku cukru brownie z daktylami.

Trendy kulinarne: kuchnia bezglutenowa w Sopocie

Co sezon, słyszymy o trendach kulinarnych, które pojawiają się w restauracjach na całym świecie. Na szczęście wiele z nich jest zdrowych, tak, jak w przypadku diety bezglutenowej, która zdobywa szerokie grono odbiorców. Wykluczenie glutenu z diety bywa konieczne ze względów zdrowotnych, a sopoccy restauratorzy chętnie proponują ciekawe zamienniki.

Restaurację Kulinarny Motyw charakteryzuje swobodny klimat, klasyczne  dania w innowacyjnej odsłonie, a kuchnia oparta jest na sezonowych produktach i własnych wypiekach. Wśród propozycji bezglutenowych znajdziemy tutaj dwie sałatki: z marynowanym stekiem z tuńczyka oraz z grillowanymi krewetkami i glonami wakame. Na specjalne życzenie gości, szef kuchni może przygotować bezglutenowe risotto ziołowe ze szparagami.

Wielbiciele prawdziwych tajskich potraw powinni wybrać się do restauracji Phuket – Thai Food&Bar w Sopocie. Dania przygotowywane są tutaj przez szefów kuchni z Tajlandii, którzy wiedzą jak zadbać o nietuzinkowe smaki, a tym samym sprawić, że goście doświadczą prawdziwie azjatyckiego klimatu. Jeśli chodzi o propozycje bezglutenowe, to mamy do wyboru, np. Stir Fry Noodles, czyli smażony na woku makaron bezglutenowy z warzywami i aromatycznym sosem lub danie Khao pad. Restauracja posiada również autorski sos bezglutenowy, który można zamówić do wielu dań i przystawek.

Dania bezglutenowe w Phuket – Thai Food&Bar

Gdzie zjemy bez glutenu w Sopocie?

Nie tylko nietolerancje sprawiają, że ograniczamy lub eliminujemy z diety gluten. Coraz bardziej jesteśmy świadomi tego, co jemy i jak to wpływa na nasz organizm. W stylu slow food swoją kuchnię prowadzi restauracja Stacja Sopot. Właściciele mówią, że serwują lekką kuchnię, a gluten znajduje się tylko w pizzy i w pierogach. Nawet chlebki, które podawane są np. do sałatek, są bezglutenowe, wyrabiane na mące kukurydzianej. Chcąc dostosować się do osób uczulonych, restauracja postawiła również na bezglutenowe sosy i zupy.
Seafood Station Restaurant & Oyster Bar Sopot / kuchnia bezglutenowa

Podczas weekendowego spaceru po Sopocie, warto zajrzeć do restauracji serwujące iście nadmorskie smaki. Owoce morza i ryby w towarzystwie nieoczywistych dodatków znajdziemy w Seafood Station Restaurant & Oyster Bar.

Obserwując naszych gości, zauważyliśmy wzrost świadomości na temat zróżnicowanej diety, między innymi osób, które zaznaczają iż nie jadają glutenu W naszej karcie znajdą Państwo specjalną sekcję vegan, vege & gluten free lovers - dania w tej części karty są w 100% bez glutenu. Są to między innymi carpaccio z buraka z sałatką z tofu i prażonymi pistacjami oraz yellow thai curry z warzywami i mlekiem kokosowym podawane z wakame salad. Jednakże na życzenie gości, większość dań jesteśmy w stanie przygotować bez glutenu. Może to być między innymi nasze kultowe Ahi Poke Tuna - tatar z tuńczyka z mango, awokado, ogórkiem, limonką i kolendrą czy ośmiornica z grilla z mikseem sałat i grillowanymi pomidorkami.

Nasza restauracja zawsze stawia gości na pierwszym miejscu, jeżeli zostaniemy poinformowani o nietolerancji glutenu, zrobimy wszystko co w naszej mocy, aby przygotować wybrane dania w opcji bezglutenowej. Przygotowanie tych dań nie jest trudne, aczkolwiek wymaga ogromnego skupienia oraz ostrożności osoby przygotowującej takie posiłki – zapewnia Weronika Wezdecka, Restaurant Manager Seafood Station w Sopocie.

Polecane : Gdzie zjeść w Sopocie

[ZT]11952[/ZT]



 

(.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze
REKLAMA

komentarz (2)

aniaania

1 2

polecam pizze w amichi1! 15:49, 16.11.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

MM

5 0

Żadne z tych miejsc nie jest gluten free w stu procentach skoro w swoim menu ma potrawy, które zawierają gluten. Nie wprowadzajcie ludzi chorych na celiakię w błąd :/ 02:19, 17.11.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

REKLAMA
0%