Zamknij

Hotel Haffner odnowiony. Za metamorfozę odpowiada pracownia z Warszawy [FOTO]

12:13, 08.08.2020 | A.N
Skomentuj Fot. Pik Studio
REKLAMA

W ostatnich latach Hotel Haffner przechodzi sporo zmian. Pierwszym krokiem była modernizacja pokoi, która pozwoliła uzyskać obiektowi pięć gwiazdek. Teraz znana w Sopocie lokalizacja postawiła na stworzenie nowego wizerunku oraz wnętrza lobby wraz z hallem wejściowym i komunikacją. 

Za projekt odpowiada warszawska pracownia Pik Studio. Głównym zadaniem architektów było przeobrażenie lobby oraz recepcji wraz z barem hotelowym. Pierwotnie stanowiły one kilka wydzielonych stref. Według nowego projektu, stały się jedną funkcjonalną przestrzenią.

– Nasza pracownia postanowiła otworzyć przestrzeń lobby. Wszelkie istniejące zabudowy oraz szachty skrupulatnie zostały usunięte, a tam gdzie nie mogliśmy nic zrobić staraliśmy się ukryć oraz zakamuflować piony instalacyjne, które musiały zostać. I tutaj postawiliśmy na dobór materiałów z jak najwyższej półki – opowiada na łamach Property Design Paweł Pałkus, architekt z Pik Studio.

Fot. Pik Studio

Bardzo ważnym elementem nowej przestrzeni będzie odpowiednio dobrane drewno.

– Długo szukaliśmy próbki, która przekona inwestora. I tak padło na brzozę karelską. Jest to odmiana gatunku brzozy srebrnej z wadą genetyczną, która powoduje, że drzewo skręca się na łodydze z lokami. Pierścienie roczne są ustawione nieprawidłowo, co nadaje drewnu ognisty wygląd. Dodatkowo wykonawca Tofmar z Gdańska miał za zadanie fornirowanie powierzchni obłych jak słupy, pilastry oraz wszelkiego rodzaju łuki co było nie lada wyzwaniem i do każdego z powyższych musiał tworzyć "kopyta i formy" – zauważył Paweł Pałkus.

Fot. Pik Studio

Wkład w nowy wizerunek Hotelu Haffner mają pracownie z Gdańska, Gdyni, Białegostoku oraz Szczecina. Nie zabrakło również akcentów artystycznych.

– W trakcie tworzenia projektu współpracowaliśmy z artystką Alicją Domańską, której dzieła zwieńczają projekt oraz łączą całość kolorystycznie. Każdy z nich był malowany na zamówienie, a artystka stanęła na wysokości zadania i wkomponowała się idealnie we wnętrza – informują architekci.

Realizacja projektu przypadła na początek pandemii koronawirusa. W związku z tym, inwestor mógł zdecydować się na poszerzenie modernizacji obiektu. Wciąż trwają prace związane z remontem korytarzy, restauracji oraz centrum konferencyjnego.
 

(A.N)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze
REKLAMA
REKLAMA

komentarz (3)

MagdalenaMagdalena

2 1

Kicz i tandenta pretensjonalny wystroj 21:08, 08.08.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

BubuBubu

0 0

"Długo szukaliśmy próbki, która go przekona" - kogo, przepraszam? 22:44, 08.08.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

helena16helena16

0 0

baaaardzo pięknie, takie dopracowane, high level! brawo projektanci! 21:56, 09.08.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

0%