Przyrządzenie idealnego steka jest nie lada wyzwaniem. Jego miłośnicy często szukają restauracji, w której znajdą doskonałej jakości wołowiną. Fani czerwonego mięsa, bez względu na jego stopień wysmażenia, mogą skorzystać z oferty wielu sopockich lokali.
Choć coraz popularniejsze stają się steki rybne, warzywne i owocowe, na stołach wciąż króluje tradycyjny, wołowy kawałek mięsa. W których sopockich restauracjach znajdziemy wysokiej jakości potrawę, rodem z dalekiej Ameryki Północnej?
Gdzie: Powstańców Warszawy 9, 81-718 Sopot
Niedawno otwarta sopocka restauracja Endi WineHouse zadowoli podniebienie wszystkich gości. Wśród pozycji czteroczęściowego menu znajdziemy dania ze Stanów Zjednoczonych. Zwieńczeniem amerykańskich potraw jest stek wołowy. Szef kuchni podaje je z kukurydzą, salsą whisky, demiglace, sosem serowym oraz frytkami. Do steka, bez znaczenia czy krwistego, czy dobrze wysmażonego, idealnym kompanem będzie jedno z win, które oferuje Endi WineHouse.
Gdzie: Tadeusza Kościuszki 8, 81-704 Sopot
Grill Italia to nowy oddział popularnej trójmiejskiej marki Sempre. Lokal ten mieści się w odrestaurowanym budynku, z dużym słonecznym ogrodem w samym sercu Sopotu, tuż koło Dworca PKP. Zjecie tu włoskie dania, owoce morza, burgery i przede wszystkim najwyższej jakości steki. W karcie znajdziemy m.in. Bistecca alla Fiorentina, czyli Porterhouse Steak, Rib Eye Premium, Fileto di manzo, czyli polędwicę wołową i Wagyu, wyjątkową i najbardziej ekskluzywną odmianę mięsa przeznaczonego na steki.
Wzrok gości w Grill Italia Sempre przyciągają lodówki z sezonowanym 20, 45 lub nawet 90 dni mięsem. To one stanowią najważniejszy element inspirowanej włoską kuchnią restauracji. – Na życzenie gościa mogę wziąć wskazanego steka, pokroić i przyrządzić w naszym piecu. Spróbować można u nas każdej części, ponieważ przyjeżdża do nas mięso w całości, które później dzielimy – zdradził nam pan Bartek, szef kuchni Grill Italia.
Gdzie: Aleja Niepodległości 684, 81-853 Sopot
Oddalony od centrum, ale legendarny – tak każdy fanów steków w Sopocie opisze Piroman Steak House. Restauracja znajduje się przy Alei Niepodległości 684, tuż przy pętli Reja. W pamięci mieszkańców zapisała się nie tylko jako miejsce, gdzie zjemy idealnego steka, ale także jako partner instytucji sportowych, m.in. drużyny Ogniwa Sopot.
W Piroman Steak House wołowina wręcz wychodzi z karty. Otwierają ją startery – tatar oraz bulion. Kolejną stronę menu zdobią steki uwielbiane przez miłośników czerwonego mięsa – polędwica, club-steak, rib eye, t-bone oraz tomahawk. Sopocka restauracja oferuje także steki sezonowane. Do kompletu goście zamówić mogą m.in. sałatki, sosy oraz frytki piromana.
[ZT]9688[/ZT]
Gdzie: Bohaterów Monte Cassino 36, 81-767 Sopot
Z przyrządzania steków prawdziwą sztukę stworzyła restauracja Crudo. Steki stanowią w niej główny punkt programu.
– CRUDO w języku hiszpańskim oznacza surowy. Surowe wnętrze, surowe steki. Oprócz tego pasja, finezja w tworzeniu dań oraz dobre wino — zachęcają do odwiedzin właściciele.
Ukoronowaniem restauracyjnej karty jest stek z polędwicy wołowej. W Crudo jest serwowany z mini frytkami, warzywami karmelizowanymi, ziemniakami murro oraz sosem pieprzowym. Ponadto, w tym sopockim lokalu możemy skosztować steków z rostbefu lub antrykotu. W menu dostępne są również mięsa sezonowane minimum 30 lub 60 dni.
Gdzie: Bohaterów Monte Cassino 38/1, 81-759 Sopot
Kuchnia amerykańska ma się w Sopocie znakomicie. Idealnym przykładem jest restauracja Fresh Gordon. W karcie lokalu znajdziemy sześć burger steków. Z opcji powinni być zadowoleni fani dużej ilości sera, cebuli oraz bekonu. Każda pozycja zwieńczona jest 250 gramami soczystej, mielonej wołowiny.
Gdzie: Bohaterów Monte Cassino 17, 81-706 Sopot
Jak steki, to Teksas! Namiastkę jednego z najpopularniejszych stanów USA znajdziemy w Sopocie przy ulicy Bohaterów Monte Cassino. W karcie TexMex Sopot obecne są najpopularniejsze przekąski, zupy oraz dania główne obu Ameryk. Wśród nich zadomowiły się również steki. Restauracja oferuje wołowinę argentyńską — rostbef lub antrykot oraz polską polędwicę wołową. Wśród propozycji dodatków figurują sosy, frytki, pieczone ziemniaki oraz grillowane warzywa.
Gdzie: Plac Zdrojowy 2, 81-720 Sopot
Namiastkę Ameryki nad Bałtykiem odczujemy także w Billy's American Restaurant. Zlokalizowana w samym sercu Sopotu restauracja oferuje sześć steków: z łopatki wołowej, polędwicy, rostbefu, antrykotu, stek z kością oraz legendarny tomahawk steak. Podawane mięso waży od 450g do 1100g!
Osoby korzystające z oferty Billy's American Restaurant razem z burgerem otrzymają sałatkę oraz sos do wyboru. W zestawie dostępne są także frytki oraz pieczony ziemniak z twarogiem z cebulą, śmietaną oraz szczypiorkiem.
Steki wołowe nie należą do najtańszych potraw. Fani wołowiny wiedzą jednak, że są warte każdych pieniędzy. Można się o tym przekonać, odwiedzając jedną z sopockich restauracji, które spełniają najskrytsze marzenia miłośników czerwonego mięsa.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz