Kuchnia polska cieszy się już uznaniem na całym świecie. Jedną z głównych zalet jest jej zdolność do wykorzystania lokalnych, sezonowych składników, co przekłada się na świeżość i bogactwo smaków. Warto zwrócić uwagę na regionalne różnorodności, które pozwalają odkrywać lokalne specjały na każdym kroku, promując zarówno kulturę, jak i turystykę kulinarną Sopotu, Pomorza i całej Polski.
Dania dopracowane w każdym calu. Uczta dla oka i podniebienia. Sentyment do polskiej kuchni i kaszubskiej tradycji połączony z filozofią slow food. To tylko kilka zdań z tych, którymi można określić restaurację Polskie Smaki, mieszczącą się w Sheraton Sopot Hotel. W restauracji Polskie Smaki znajdziemy świeże, sezonowe, najwyższej jakości produkty oraz klasyczne, ale niepowtarzalne polskie specjały. W lokalu, z widokiem na morze i molo, znajdziemy kuchnię polską, inspirowaną Kaszubami, ale nowoczesną.
Menu restauracji Polskie Smaki zmienia się w zależności od pory roku. Jesienią i zimą karta jest zdecydowanie cięższa, bogatsza w tłuszcze. Letnie menu jest z kolei lekkie. Wśród potraw dominują znane wszystkim dania. Prezentowane są jednak w nowoczesnej odsłonie. Tutaj każdy znajdzie coś dla siebie - zarówno fani mięsa, ryb, jak i wegetarianie.
Gdzie: Powstańców Warszawy 10, 81-718 Sopot
Jak zachęcają do odwiedzin właściciele Karczmy Polska Zagroda, serwowana w lokalu kuchnia wiąże się z podawaniem najsłynniejszych polskich dań. W menu znaleźć można dziesiątki pozycji, które kojarzone są z kuchnią polską. Na "dzień dobry", szef kuchni poleca "czekadełko", które stanowić może pajda chleba ze smalcem. Zwieńczeniem wizyty może być pieczony prosiak swojski, należy go jednak zamówić dwa dni wcześniej. Poza tym, w karcie znajduje się 48 pozycji mięsnych, rybnych oraz słodkich. Fani kuchni polskiej mogą zdecydować się m.in. na żeberka, pierś z gęsi oraz karkówkę. Do specjałów szefa kuchni należą pieczeń z jelenia, golonka w rozmiarze XXL oraz Uczta Gospodarza, czyli 5-osobowy zestaw mięs.
Gdzie: Aleja Niepodległości 625, 81-855 Sopot
Chata Smakosza znajduje się w samym centrum tętniącego życiem Sopotu, czyli na popularnym Monciaku. W ofercie znajdują się tradycyjne dania mięsne, takie jak żeberka w sosie własnym, gulasz kaszubski oraz placek po cygańsku. Wizyty w restauracji nie pożałują także fani domowych pierogów oraz żuru staropolskiego.
Gdzie: Bohaterów Monte Cassino 41, 81-767 Sopot
Nazwa Harnaś nikogo nie zmyli - tak nazywa się sopocka chata góralska. W karcie restauracji znajdziemy kochane przez Polaków serki podhalańskie, bigos oraz bogaty wybór mięs i pierogów. Zwieńczeniem karty są pozycje idealne dla rodziny lub grupy znajomych: misa gaździny, koryto bacy oraz koryto ceprów. W środku znajdziemy bogactwo kuchni polskiej oraz gór: zasmażaną kapustę, pieczone ziemniaki, szaszłyki, kiełbasy oraz bogaty wybór mięs.
Gdzie: Stanisława Moniuszki 9, 81-829 Sopot
Stara kamienica przy ulicy Jagiełły oraz kuchnia polska podana w nowatorskim i atrakcyjnym wizualnie wydaniu — tak opisać można restaurację NOVA. Jej właściciele obiecują, że decydując się na wizytę, goście poczują klimat dawnego Sopotu. Służyć ma temu nie tylko kuchnia, ale również muzyka oraz atmosfera tworzona przez pracowników.
Rozbudowane menu restauracji NOVA Sopot zadowoli fanów mięsa, ryb oraz wegetarian. Obok tradycyjnego schabowego znajdziemy znane potrawy w roślinnym wydaniu. Bezmięsne odpowiedniki zauważalne są zarówno w karcie dań głównych, jak i zup czy przystawek.
Gdzie: Władysława Jagiełły 6/1, 81-757 Sopot
Browar Miejski Sopot to nie tylko znane i lubione polskie dania, ale także - jak sama nazwa wskazuje - piwo. Wśród warzonych na miejscu rodzajów trunku znajdziemy m.in. ale, pszeniczne, lager, piwo ciemne i smakowe (miodowe). Tutejsze receptury stworzył piwowar z Czech. Znanym elementem karty w Browarze Miejskim Sopot są dania z gęsiny. Towarzyszą im dania z kurczaka, czy wieprzowiny. Fani mięsa mogą zamówić m.in. efektownie podanego szaszłyka.
Z menu zadowolone będą również osoby niejedzące mięsa. W karcie znajdziemy potrawy wegetariańskie takie jak kluski śląskie w sosie grzybowym, czy sałatka z kozim serem i pieczonym burakiem.
Gdzie: Bohaterów Monte Cassino 35, 81-767 Sopot
Jak połączyć miłość do gór i morza? Postawić karczmę góralską przy plaży! Karczma Koliba to połączenie swojskiej kuchni z niezwykłą ofertą baru plażowego i szeroką gamą możliwości plażowania. W restauracji znajdziemy ofertę śniadaniową oraz tradycyjne polskie zupy. Kucharze specjalizują się w daniach staropolskich. W karcie znajdziemy m.in. schabowe, bigos oraz pierogi domowe. Koliba to także możliwość zjedzenia ryby - dorsza, halibuta, pstrąga, czy okonia.
W karczmie oferowane są także potrawy typowe dla kuchni góralskiej. Polecane są oscypki wędzone, białe i grillowane z żurawiną, Przysmak Bacy, kotlet schabowy po góralsku faszerowany cebulką i oscypkiem, placek po zbójnicku z gulaszem wołowym i surówką, a także kwaśnica na wędzonych żebrach.
Gdzie: Powstańców Warszawy 90, 81-712 Sopot
Restauracja Adam Gessler Sopot powstała z miłości do polskiej kuchni i lokalnych składników. Jak mówi twórca miejsca, "gotujemy jedynie z tych produktów, które urodziły się wokoło naszej restauracji, nie dalej niż 40 kilometrów od niej. Przyjmujemy gości i podajemy im tradycyjne dania kuchni tej strony Polski". Obiady przygotowywane są przez najlepszych kucharzy pod okiem samego Adama Gesslera. W karcie znajdują się zarówno dania mięsne i rybne, jak i wegetariańskie. Wszystkie potrawy są przygotowywane ze świeżych, sezonowych składników.
W Restauracji Adam Gessler Sopot, mieszczącej się przy ul. Bohaterów Monte Cassino 60, codziennie od poniedziałku do piątku, w godz. 12-16 serwowane są obiady klubowe. W ich skład wchodzi zupa, danie główne i kompot. Cena takiego obiadu dla studentów pierwszego roku wynosi zaledwie 10 zł. W przypadku pozostałych klientów opłata również nie jest wygórowana i wynosi zaledwie 30 zł.
Gdzie: Bohaterów Monte Cassino 60, 81-759 Sopot
Jeżeli uwielbiacie wiekowe meble i wnętrza z duszą – wybierzcie się do Karczmy Irena. Restaurację wypełnia stare drewniane wyposażenie oraz obrazy, a duże okna i witraże nadają pomieszczeniu przytulny klimat dzięki naturalnemu oświetleniu. W karcie znajdziecie tradycyjne dania kuchni polskiej, jak żurek, pierogi czy schabowy.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz