Zamknij

Gęsina na św. Marcina w sopockich restauracjach! Gdzie ją zjemy?

16:33, 07.11.2023 . Aktualizacja: 15:59, 15.11.2023
Skomentuj fot. Restauracja Grand Blue/ Made in Sopot fot. Restauracja Grand Blue/ Made in Sopot

11 listopada to nie tylko dzień, kiedy w Polsce świętuje się niepodległość, ale także moment, w którym gęsina jest w centrum uwagi kulinarnej. Dla wielu ludzi jest to okazja do spotkań rodzinnych i przyjacielskich. Nierzadko są one doskonałym pretekstem do degustacji potraw przyrządzonych z mięsa gęsi. W Sopocie restauratorzy doskonale wiedzą, że tradycja gęsiny jest niezwykle ważna i po raz kolejny przygotowują wyjątkowe menu na tę okazję. Które restauracje dołączają się do akcji w tym roku?

Dlaczego gęś?

Zacznijmy od legendy. Święty Marcin, patron żołnierzy i ubogich urodził się na Węgrzech. Historia opisuje św. Marcina jako wspomożyciela ubogich, który z czasem został duchownym. Pewnego razu, w celu uniknięcia mianowania go biskupem, ukrył się przed wysłannikami papieża w gęsiarni. Hałaśliwe gęsi wówczas szybko zdradziły jego kryjówkę i w ten oto sposób został biskupem już zawsze kojarzonym z gęsiną. 11 listopada wspominamy świętego Marcina i z tej okazji w wielu polskich domach serwuje się gęś w różnej postaci. Do akcji co roku chętnie wkraczają również sopockie restauracje, które przygotowują specjalne menu z gęsiną. W tym roku w większości miejsc oferta dostępna będzie przez cały weekend 10-12 listopada.

Grand Blue w Sofitel Grand Sopot  

fot. restauracja Grand Blue

Znajdująca się tuż przy molo w Sopocie, elegancka restauracja Grand Blue zachęca do niespiesznego delektowania się wybornymi, autorskimi potrawami stworzonymi przez Executive Chefa Tomasza Iwańca. Do jesiennej karty menu w restauracji Grand Blue w Sofitel Grand Sopot dołącza dodatkowe sezonowe 3-daniowe menu z gęsiną.

Goście wyjątkowo od 1 do 12 listopada znajdą w nim sałatkę z gęsiną, rosół z gęsiny oraz udko gęsie konfitowane. Aby uwydatnić wykwintny smak i charakter gęsiny, została ona przygotowana klasycznymi technikami i ubrana w sezonowej oprawie. W jesiennej karcie menu goście znajda tu głównie dania z ryb, owoców morza oraz sezonowych i lokalnych składników. Artystyczne połączenie kreatywnej kuchni i polskiej tradycji kulinarnej, doprawione smakiem wina i szampana, gwarantuje niezapomniane kulinarne doświadczenie.

Link do oferty: kliknij i sprawdź.

Endi Wine House  

Restauracja, która znajduje się przy popularnym Monciaku, na co dzień oferuje bogate menu z daniami kuchni włoskiej, polskiej, amerykańskiej i hiszpańskiej. Oferta obejmuje również szeroki wybór win i koktajli. Na te okołoświąteczne, listopadowe dni przygotowuje gęsinę w kilku formach. Restauracja będzie serwowała pierś z gęsi w formie tatara, udko klasycznie marynowane i konfitowane oraz gęsie pipki, które wywodzą się z kuchni żydowskiej. Szczegółowe menu przedstawia się następująco:

  • Pierś w formie tatara jest zasolona mieszanką soli z cukrem, rozmarynu i kopru włoskiego. Następnie mielona na grubych oczkach i doprawiana gorczycą, szalotką, solą, świeżo mielonym pieprzem i olejem rzepakowym tłocznym na zimno. Kurki kiszone w soku z kiszonych ogórków z dodatkiem kopru, czosnku i chrzanu. Aronia wygotowana w czerwonym winie z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, następnie zmiksowana na mus z dodatkiem marynowanego buraka i czerwonej porzeczki. Puree szalotki w formie musu. Szalotka wygotowana jest w bulionie z dodatkiem czosnku, następnie zmiksowana na gładką masę. Nasz solony karmel z dodatkiem soku z cytryny, aromatyzowany oliwą truflową. Węgierka kiszona. Całość w formie „kanapki”. Brioche, czyil francuskie delikatnie słodkie pieczywo, wysmarowana puree z szalotki, na której ułożony jest tatar z dodatkami. 
  • Udko ułożone na gulaszu z fasoli, czyli francuskim cassoulet (kasule). Danie pochodzenia chłopskiego, w którym używano wszelkich skrawek mięsnych. Ile regionów, tyle odmian cassoulet. Nazwa pochodzi od glinianego naczynia do gotowania i zapiekania. W tym gulaszu znajdziemy włoszczyznę (marchew, seler, pietruszkę, brukiew), kasztany, pomidory pelati, pancetta (dojrzewający boczek, pochodzący z Włoch). Cały gulasz jest w aromacie majeranku i trufli. 
  • Gęsie pipki w tym przypadku to gęsie żołądki. Danie wywodzi się z kuchni żydowskiej, w której gęś była bardzo cennym mięsem. Gęsię żołądki są marynowane tak samo, jak udo kacze z dodatkiem jałowca. Następnie konfitowane i duszone w demi glace z dodatkiem jeżyny. Puree z pieczonych ziemniaków z dodatkiem mleka, masła i chrzanu. Buraczki gotowane w occie z marakui, z dodatkiem soku z buraków. Mus jabłkowy z zielonych jabłek, smażony na karmelu w aromacie mleka kokosowego. Sos bordelaise, czyli sos bordoski to rodzaj sosu brunatnego pochodzenia francuskiego. Przygotowywany jest na bazie redukcji wina z dodatkiem liścia laurowego, cebuli, tymianku, natki pietruszki i pieczarek. Następnie zaciągnięty masłem. W bardziej tradycyjnej wersji podaje się posiekany szpik kostny.

Made in Sopot

fot. Made in Sopot

To bardzo nastrojowa restauracja powstała w 2021 roku. Znajduje się przy ul. Bohaterów Monte Cassino. Miejsce słynie z serwowania zarówno ryb, jak i pierogów. Oferuje również dania dla wegetarian i wegan, a kuchnia bazuje na regionalnych, ekologicznych składnikach. Specjalne menu degustacyjne na św. Marcina rozpoczyna się klasycznie od rosołu z gęsi i pasztetu. Na danie główne serwowane będą pierogi z gęsiną i nietypowym sosem. Pyszną ucztę zakończy wyjątkowy jabłecznik z nutą pomarańczy. A wszystko w towarzystwie lampki czerwonego wina.

Restauracja Grino w Rezydent Sopot 

Hotelowa restauracja Grino również przygotowała na ten weekend specjalną ofertę z gęsiną. Będzie to krupnik z pesto z lubczyku, pierogi z sosem żurawinowym oraz wyjątkowo jesienne whisky.

Szczegółowe menu:

  • krupnik na gęsinie z pesto z lubczyku - 32 zł,
  • pierogi z gęsiną z sosem żurawinowym, kruszonką pietruszkową i wędzonym boczkiem - 58 zł,
  • whisky apple fizz z cynamonem - 30 PLN.

Pelican Sopot

Restauracja co prawda nie bierze udziału w renomowanym festiwalu gęsiny, natomiast w weekend od 10.11 do 12.11 serwuje wkładkę z gęsiną. Menu przedstawia się następująco:

 Zupa cebulowa  28zł 
bulion na gęsinie/ morela/ grzanka z serem gruyere | goose broth / apricot / toast with gruyere cheese

 Pierożki z gęsiną 52zł

 szara reneta / demi glace z cydrem / chipsy z pietruszki / oliwa koperkowa russet apple / demi glace with cider / parsley root chips / dill oil

 Creme Brulle 30zł 
rokitnik / biała czekolada / jeżyna seaberry / white chocolate / bramble 

Restauracja M15 

Fot. Restauracja M15

Restauracja położona bezpośrednio przy sopockiej plaży, przy wejściu nr 15 co roku bierze udział w prestiżowym konkursie na Króla Gęsiny organizowanym przez Slow Food Polska. Również w tegorocznej edycji konkursu restauracja, pod przewodnictwem szefa kuchni – Adriana Gabryszaka startuje po ten tytuł. Szef kuchni zdobył już to zaszczytne wyróżnienie i został Królem Gęsiny w 2016 roku. W tym roku już od 10 listopada do 3 grudnia restauracja serwuje specjalne dania z okazji listopadowego święta gęsiny i są to:  consome z brukwi na gęsinie, z pieczoną gęsią, ziemniakiem pieczonym, marchewką i olejem majerankowym, udko z gęsi konfitowane z gulaszem z brukwi i knedlami ziemniaczanymi, pierś z gęsi z puree z topinamburu, pieczona kapustą czerwoną i sosem demi glas.

Oprócz dań z gęsi można wybierać tu spośród bogatej oferty dań, m.in. znajdziemy tutaj wyjątkowe dania regionalne, takie jak sopocka zupa śledziowa z pulkami, z prażoną cebulką i koperkiem, kołduny z dorszem podane z okrasą, rosołem rybnym i kwaśną śmietaną czy pierogi po sopocku z kremowym dorszem, prażoną cebulką i olejem koperkowym, a także propozycje wegetariańskie.

(.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%