11 listopada to nie tylko dzień, kiedy w Polsce świętuje się niepodległość, ale także moment, w którym gęsina jest w centrum uwagi kulinarnej. Dla wielu ludzi jest to okazja do spotkań rodzinnych i przyjacielskich. Nierzadko są one doskonałym pretekstem do degustacji potraw przyrządzonych z mięsa gęsi. W Sopocie restauratorzy doskonale wiedzą, że tradycja gęsiny jest niezwykle ważna i po raz kolejny przygotowują wyjątkowe menu na tę okazję. Które restauracje dołączają się do akcji w tym roku?
Zacznijmy od legendy. Święty Marcin, patron żołnierzy i ubogich urodził się na Węgrzech. Historia opisuje św. Marcina jako wspomożyciela ubogich, który z czasem został duchownym. Pewnego razu, w celu uniknięcia mianowania go biskupem, ukrył się przed wysłannikami papieża w gęsiarni. Hałaśliwe gęsi wówczas szybko zdradziły jego kryjówkę i w ten oto sposób został biskupem już zawsze kojarzonym z gęsiną.
11 listopada wspominamy świętego Marcina i z tej okazji w wielu polskich domach serwuje się gęś w różnej postaci. Do akcji co roku chętnie wkraczają również sopockie restauracje, które przygotowują specjalne menu z gęsiną. W tym roku w większości miejsc oferta dostępna będzie przez cały weekend 10-12 listopada.
M15, restauracja położona bezpośrednio przy sopockiej plaży, startuje w listopadzie z ofertą gęsiny. Również w tym roku, pod przewodnictwem szefa kuchni – Angelo Colombo – zjemy tam specjalności tego gatunku drobiu. Wraz z Marcinem Budynkiem występował w programie „Kawa czy herbata” oraz w programie kulinarnym „Dwa Żywioły Dwie Pasje” . Jest młodym kreatorem sztuki kulinarnej i doradcą kulinarnym.
W tym roku w M15 zjemy:
Oprócz dań z gęsi można wybierać tu spośród bogatej oferty dań, m.in. znajdziemy tutaj wyjątkowe dania regionalne, takie jak sopocka zupa śledziowa z pulkami, z prażoną cebulką i koperkiem, kołduny z dorszem podane z okrasą, rosołem rybnym i kwaśną śmietaną czy pierogi po sopocku z kremowym dorszem, prażoną cebulką i olejem koperkowym, a także propozycje wegetariańskie.
Do jesiennej karty menu w restauracji Grand Blue w Sofitel Grand Sopot dołącza dodatkowe sezonowe 4-daniowe menu z gęsiną. Goście od 5 listopada znajdą w nim przystawkę: gęś w plastrach, zupę: szarpaną gęś z boczniakiem i warzywami korzennymi oraz danie główne: zwijana gęś z kopytkami dyniowymi oraz karmelizowaną cykorią. Aby uwydatnić wykwintny smak i charakter gęsiny, została ona przygotowana klasycznymi technikami i ubrana w sezonowej oprawie.
Znajdująca się tuż przy molo w Sopocie, elegancka restauracja Grand Blue zachęca do niespiesznego delektowania się wybornymi, autorskimi potrawami stworzonymi przez Executive Chefa Tomasza Iwańca.
W jesiennej karcie menu goście znajda tu głównie dania z ryb, owoców morza oraz sezonowych i lokalnych składników. Artystyczne połączenie kreatywnej kuchni i polskiej tradycji kulinarnej, doprawione smakiem wina i szampana, gwarantuje niezapomniane kulinarne doświadczenie z przepięknym widokiem na morze.
Link do oferty: kliknij i sprawdź.
Made in Sopot to nastrojowa restauracja powstała w 2021 roku. Znajduje się przy ul. Bohaterów Monte Cassino. Miejsce słynie z serwowania zarówno ryb, jak i pierogów. Oferuje również dania dla wegetarian i wegan, a kuchnia bazuje na regionalnych, ekologicznych składnikach. Specjalne menu na św. Marcina rozpoczyna się niezbyt klasycznie, bo od... ramenu z gęsi! Na danie główne serwowane będą pierogi z gęsiną i sosem grzybowym. Pyszną ucztę zakończy wyjątkowy rogal świętomarciński z matchą.
W trakcie długiego weekendu listopadowego wyjątkowe dania z gęsiny zjecie także w restauracji Polskie Smaki. W ofercie od 9 do 11 listopada znajdą się:
Ofertę szerzej opisał szef kuchni Marek Soczewka.
Szczegóły oferty znajdziecie >>>TUTAJ<<<.
Sopocki Młyn to miejsce, które słynie z domowych pierogów, pysznych makaronów oraz własnych przetworów przygotowywanych na oczach gości z najwyższej jakości, świeżych składników. Restauracja ceni sobie regionalnych dostawców, oferując produkty o wyjątkowych walorach smakowych i zdrowotnych. Właściciele wierzą, że każde danie w menu przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom.
W lokalu od 8 do 17 listopada obowiązuje specjalne menu, w którym znajdą się wybrane dania z gęsiny oraz rogale:
Wyjątkowe dania z gęsiny zapowiedziały także inne sopockie restauracje:
Specjalne menu znajdziecie także w wielu innych sopockich restauracjach. Uważajcie - niektóre lokale oferują je tylko do 11 listopada!
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz