Sopot - jako miasto uwielbiane przez mieszkańców, jak i turystów - posiada niezwykłe zaplecze gastronomiczne. Na mapie kurortu pojawiło się nowe miejsce - La Roślina Market & Bar. Lokal prowadzony przez Agnieszkę i Diego debiutował na jednym ze straganów Sopockiego Rynku. Obecnie - w nieco poszerzonej formule - oferuje dania kuchni roślinnej w jednym z lokali na terenie targowiska.
Skąd pomysł na taką kuchnię?
Diego: zainspirowały mnie moje liczne podróże po świecie. Często będąc w Indiach, Meksyku czy na Bali wpraszałem się do kuchni różnych ulicznych restauracji i barów. Pracując za darmo, miałem możliwość podpatrywania, jak pracują lokalni szefowie.
Kuchnia jest jak olbrzymia góra pełna smaków, przeróżnych tekstur i technik, których nauczyłem się w trakcie mojej 17-letniej przygody z gotowaniem.
Czy przejście z formy straganowej na otwarcie restauracji jest dużym wyzwaniem?
Agnieszka: sprzedaż jedzenia i produktów na straganie była tylko początkiem naszej drogi i od zawsze o tym wiedzieliśmy. Zrozumiałe dla nas było zrobienie kolejnego, wymarzonego kroku, jakim jest otwarcie La Roślina Market & Bar.
Wyzwaniem było przygotowanie małej przestrzeni tak, aby była funkcjonalna zarówno dla nas, jak i dla naszych gości. Bardzo chciałam stworzyć przytulną przestrzeń, w której można zjeść i poczuć się jak u (hiszpańskiej) mamy. :)
Na czym polega wyjątkowość oferowanej przez Was kuchni?
Nasze dania to bazujące na kuchni hiszpańskiej połączenie smaków z całego świata. Przyrządzamy wszystko od zera: począwszy od sosów, past, marynat, olejów smakowych, a kończąc na gotowych daniach serwowanych naszym gościom. Tworzymy sezonowe menu, wykorzystując produkty naturalnie dostępne na rynku o danej porze roku.
Bardzo zależało nam również na współpracy z lokalnymi, małymi manufakturami i to też nam się udało. Mamy przepyszne dania w słoikach od FaloVca, soki od gospodarstwa Pomuła, mydła naturalne od Rustikana i w planach wiele, wiele innych produktów od lokalnych przedsiębiorców.
Najważniejsze dla nas jest to, że nasze jedzenie jest nie tylko pyszne, ale także w całości oparte na produktach pochodzenia roślinnego.
Które z oferowanych dań mogą najbardziej przyciągnąć gości?
Na ten moment nadal najbardziej popularne są nasze flagowe produkty, które sprzedawaliśmy na straganie. Polskie tradycyjne pierogi, hiszpańskie kruche empanadillas i tarta na kruchym cieście "koka", która ma przeróżne farsze na górze. Niezmiennym hitem jest również hiszpańskie aioli i piklowana na słodko-pikantnie cebulka "sambal matah", które nasi goście mogą kupić w opakowaniu na wynos i delektować się ich smakiem we własnej domowej kuchni.
W La Roślina Market & Bar mamy sezonowe menu, którym goście mogą delektować się zarówno w naszym lokalu, jak i wziąć ze sobą na wynos. Ono również robi się coraz bardziej popularne. Zapraszamy wszystkich serdecznie do nas!
La Roślina Market & Bar działa obecnie w dni targowe (wtorek i piątek) od 7.30-16.00 a w środy i czwartki od 10.00-18.00. - Kiedy pogoda będzie ładniejsza, chcemy być otwarci dłużej i również w weekendy. Czekamy na sezon - obiecują Agnieszka i Diego.
0 0
wczoraj jadłem - bowl, pierogi i quishe - poprostu Rewelacja jak dla mnie. Ceny zaskakująco nie wysokie a porcje takie, że głodny po nich nie będziesz. Moje miejsce w Sopocie - nareszcie roślinne w Sopocie.