Krewetki, homary, a może ostrygi? Jadalne skorupiaki, małże i mięczaki mają swoich miłośników na całym świecie – nie tylko ze względu na smak, ale także właściwości zdrowotne. Jest to m.in. dobre źródło wysokowartościowego białka, jodu oraz wapnia. Gdzie warto wybrać się na owoce morza w Sopocie?
Gdzie: Dworcowa 7, 81-704 Sopot
Restauracja zlokalizowana w budynku Sopot Centrum oferuje najwyższej jakości owoce morza, ryby, ostrygi i mięsa serwowane w połączeniu z sezonowymi, regionalnymi produktami. Seafood Station zachwyca już od samego wejścia minimalistycznym wnętrzem, które jest inspirowane starymi targami i halami rybnymi z całego świata. Zjecie tu między innymi homary, kraby czy klasyczne Oysters Rockefeller. – W połączeniu ze starannie dobraną kartą wyśmienitych win, piw i koktajli, oferujemy niezapomniane kulinarne wspomnienia – przekonuje lokal na swojej stronie internetowej.
Gdzie: Powstańców Warszawy 9, 81-764 Sopot
Endi WineHouse to klimatyczna restauracja znajdująca się w samym sercu Sopotu. Profesjonalna obsługa, eleganckie wnętrze oraz wyjątkowe jedzenie – tak najprościej można opisać to miejsce. Karta podzielona jest tu na cztery części – Włochy, Hiszpanię, Amerykę i Polskę. To właśnie kraj Półwyspu Iberyjskiego kryje za sobą owoce morza, takie jak krewetki, ośmiornica czy mule. Wszystko to zabierze w kulinarną podróż nie tylko Wasze kubki smakowe, ale również wzrok. Endi WineHouse przykłada ogromną wagę do estetyki podawanych dań.
Gdzie: Plac Zdrojowy 2b, 81-718 Sopot
Modern to restauracja zlokalizowana tuż przy sopockim molo, z malowniczym widokiem na morze. W eleganckim, nowoczesnym wnętrzu i wyjątkowym otoczeniu możecie delektować się świeżymi rybami i owocami morza. W karcie znajdziecie krewetki oraz ośmiornicę na przystawkę, a także makaron lub sałatkę z owocami morza (krewetkami, ośmiornicą i kalmarami) na danie główne.
Gdzie: Morska 9, 81-764 Sopot
Morska fish&chips to miejsce stworzone z miłości do morskich smaków, aromatycznych dodatków i celebrowania posiłków w gronie bliskich. Potrawy są przygotowywane na bieżąco ze świeżych produktów najwyższej jakości, a specjalnością restauracji są przede wszystkim ryby i owoce morza. Co znajdziecie w menu lokalu?
– Z owoców morza na szczególną uwagę zasługuje grillowana ośmiornica, która cieszy się największym powodzeniem wśród naszych gości. To nasza sztandarowa specjalność i stała pozycja w karcie. W menu znajdziecie również takie klasyki jak krewetki z czosnkiem i chili czy mule podlane białym winem. Polecamy również „seafood platter”: raki, krewetki Black Tiger, krewetki Vannamei, mule oraz kalmary – propozycja idealna dla dwóch osób – przekonuje restauracja.
Gdzie: Bohaterów Monte Cassino 42, 81-759 Sopot
Śliwka w Kompot to jedna z najpopularniejszych restauracji w Sopocie. Wybierając się tu na obiad, warto zarezerwować sobie więcej czasu – możecie natrafić na kolejkę przed wejściem. Oprócz tradycyjnego menu, w którym znajdziecie krewetki mango czy black tiger, w lokalu obowiązuje karta tygodnia – często pojawiają się w niej pozycje z owocami morza. Śliwka w Kompot zaprasza także na poniedziałki z krewetką, podczas których skosztujecie ich w aż 8 smakach. Dodatkowo każda zamówiona porcja to 15% rabatu, a za każdą podwójną porcję otrzymacie 20% rabatu.
Znajdź więcej restauracji w naszej zakładce Odkrywaj Sopot.
#owoce_morza #sopot
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu esopot.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz