Wybierając się do włoskiego lokalu, oczekujemy pysznej pizzy, aromatycznej kawy i składników najwyższej jakości. Wszystkie z nich spotkamy w Andiamo a Roma, nowej pizzerii otwartej w Sopocie. Nowe miejsce na mapie miasta, rodem z Rzymu, znajdziemy przy ul. Kościuszki 12.
Andiamo a Roma to pizzeria prowadzona przez panią Dominikę i pana Davida. Małżeństwo cztery lata temu przyjechało do Polski. Sukces zawdzięcza otwarciu lokalu o tej samej nazwie w Gdyni.
Właściciele Andiamo a Roma wytłumaczyli, na czym polega wyjątkowość serwowanej przez nich pizzy.
Ta pizza jest inna niż wszystkie. Wypieka się ją w blachach i charakteryzuje się inną procedurą przygotowania. Ciasto musi leżakować odpowiednią ilość godzin w lodówce. Później jest rozkładane na blachy i wypiekane w piecu. Pizza, przed serwowaniem, krojona jest nożyczkami.
Pomimo sporej różnicy kilometrów, pizza serwowana w Sopocie niczym nie różni się od tej, którą zjemy w sercu stolicy Włoch.
Receptura pizzy i sposób serwowania są prawie identyczne jak w Rzymie. Niektóre z kombinacji są naszymi autorskimi pomysłami, ale nic nie jest spolszczone. Wszystko jest włoskie i oparte na włoskich składnikach najwyższej jakości - mące i drożdżach. Nawet sól sprowadzamy z Włoch. Jedyna różnica jest taka, że we Włoszech sprzedaje się ją na wagę. My oferujemy pizzę na kawałki.
Prostokątna pizza wypiekana w blachach różni się od tej, którą znamy z pozostałych restauracji. Co wyróżnia rzymską odmianę włoskiego specjału?
Wiele lat mieszkałam w Rzymie. Tam serwowane są dwa rodzaje pizzy. Ta okrągła ma bardzo cienkie ciasto, wiele cieńsze od neapolitańskiej. Jest też uboga w składniki, bo taka jest jej idea. Nadmiar spowodowałby złamanie kawałka. Pizza wypiekana w blachach jest grubsza i posiada więcej dodatków. Idea jest inna - mamy najeść się jednym kawałkiem - tłumaczy pani Dominika.
Andiamo a Roma to nie tylko wyjątkowa pizza. Napijemy się w niej również wyjątkowej kawy wypalanej obok Rzymu.
Wyróżnia nas też kawa, którą serwujemy. Robimy to jako jedyni w Polsce. Jest wypalana w Rzymie, w zlokalizowanej obok palarni. Możemy napić się jej w kawiarniach o tej samej nazwie - Trombetta. Jesteśmy w kontakcie z ekspertami i serwisantami z Włoch. To oni mówią nam w jaki sposób ustawić ekspres, jak go wyczyścić i mielić oraz podawać kawę - opowiada właścicielka Andiamo a Roma.
Trzecim specjałem, który możemy spotkać w Andiamo a Roma, jest wyjątkowe pieczywo. W pizzerii wypiekane są świeże bagietki i chleby. Poza pizzą możemy skorzystać z oferty past i sałatek. Idealnym dodatkiem do kawy mogą okazać się dostępne w restauracji włoskie desery. Jeśli chcemy zabrać kawałek Włoch do domu, może skorzystać z oferty minidelikatesów.
Lokale Andiamo a Roma w Gdyni i Sopocie otwarte są codziennie od 11:00 do 20:00. Po wyjątkową kawę marki Trombetta możemy przyjść do lokalu przy Kościuszki 12 już o 09:00. Wraz z umożliwieniem przyjmowania gości wewnątrz restauracji, w Andiamo a Roma będziemy mogli skorzystać z szerokiej oferty dań kuchni włoskiej.
Polecane : Gdzie zjeść śniadanie w Sopocie
3 0
moja ulubiona, jezdzilem dogdyni ale to daleko, super, ze jest w sopocie i to w centrum :) polecam z pieczarkami i weganska
2 2
Chcemy więcej! Jeszcze więcej miejsc z pizzą w Sopocie :P
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu esopot.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz