Zamknij

Z rodziną, we dwójkę lub z przyjaciółmi. Niedzielny brunch w Sheraton Sopot

18:30, 23.09.2021 Emil Bogumił Aktualizacja: 13:42, 24.09.2021
Skomentuj Fot. Anna Nagel Fot. Anna Nagel

Po kilkudziesięciu godzinach pracy od poniedziałku do piątku, a często także i w sobotę, marzy nam się wolna niedziela. W planowaniu odpoczynku często przeszkadzają nam domowe obowiązki, takie jak przygotowanie obiadu. W tej sytuacji, z pomocą przychodzi nam restauracja Wave w hotelu Sheraton Sopot, która oferuje niezwykłą ofertę – niedzielny brunch.

W połowie września, po blisko rocznej przerwie, Sheraton Sopot po raz kolejny zaprosił gości do skorzystania z niedzielnej oferty. Przy stołach gościły rodziny, grupy przyjaciół oraz osoby, które zawitały do Sopotu tylko na chwilę. Każda z osób nie kryła zadowolenia z atmosfery i przede wszystkim smaku zaprezentowanych dań.

W Sheratonie niedzielny obiad zyskuje nowy wymiar. Spędzamy przyjemne chwile nad polskim morzem, patrząc na sopockie molo. Po wejściu na salę od razu rzuca się w oczy nie tylko bogata oferta gastronomiczna, ale również przyjemna atmosfera, którą kreują pracownicy restauracji. Pomagają im w tym grający na żywo muzycy.

Najważniejszym elementem niedzielnego brunchu w Sheraton Sopot jest oczywiście jedzenie. Kuchnia proponuje gościom co tydzień nowe menu. Wśród bogatej oferty bufetu zimnego każdy znajdzie coś dla siebie. Na wizycie skorzystają fani mięs, ryb, serów, sałatek, a także wegetarianie. Poza szerokim wachlarzem wędlin oraz serów z całego świata klienci mogą spróbować tego, co najlepsze nad morzem – ryb. W ofercie znajdują się m.in. wędzony łosoś, pstrąg oraz autorskie śledzie w zalewie czy ceviche z dorsza.

Fot. Anna Nagel | Sheraton brunch Sopot

Na największe uznanie zasługują autorskie elementy menu. Spróbować możemy m.in. quiche z wędzonym pstrągiem lub gorgonzolą i gruszką, sałatkę z kozim serem oraz granatem, tatar z bakłażana i pomidora, carpaccio z buraka z pomarańczową żelką oraz grillowane karczochy z oliwą bazyliową i kaparami. Amatorzy mięs docenią rostbef na zimno, roladki z szynki parmeńskiej i pierś z kaczki z dodatkiem żurawiny. Idealnym dopełnieniem tej części brunchu będzie dodatek w postaci świeżego, chrupiącego pieczywa.

Po zapoznaniu się z bogatą ofertą bufetu zimnego możemy skoncentrować się na daniach gorących. Wśród zup możemy znaleźć propozycje znad morza, jak zupę rybną, krem z pieczonych warzyw lub dla fanów kuchni orientalnej – zupę Tom yum z krewetką. Dla wielu osób najważniejszym elementem brunchu są dania główne. Restauracja może nam zaoferować m.in.

  • Bakłażana pieczonego z miso i sosem sojowym
  • Ziemniaki gratin
  • Polędwiczkę wieprzową z grzybowym ragoût
  • Pepperonatę
  • Pierogi z kaczką
  • Łososia z dodatkiem warzyw i owoców morza
  • Pierś z kurczaka pieczoną ze szpinakiem.

Na uznanie zasługuje także stanowisko live cooking. Podchodząc do niego, możemy wybrać jedno z dwóch dań, które na naszych oczach przygotuje szef kuchni. Do wyboru mamy m.in. rostbef wołowy czy łososia z krewetkami. 

Fot. Anna Nagel

Na koniec czeka nas bogata oferta deserów. Niedzielny brunch możemy zakończyć torcikiem serowym lub owocowym, sernikiem sopockim, szarlotką, autorską panna cottą, tiramisu albo musem owocowym. Szczególnie dzieci zadowoli możliwość skorzystania z fontanny czekoladowej.

Brunch w Sopocie, a przede wszystkim w Sheraton Sopot, nie może zakończyć się jedynie kawą i kawałkiem ciasta! Cukiernicy przygotowują dla gości szereg słodkości, które zadowolą każde podniebienie. Z podziwu długo nie wyjdą fani czekolady, którzy mogą spróbować torciku czekoladowego, pralin, ciastek oraz tartaletek. Na deserowym stole królują także desery z dodatkiem owoców, m.in. czarnej porzeczki oraz truskawki. Osoby kochające delikatną słodycz mogą spróbować pozycji przygotowanych z dodatkiem jogurtu oraz owoców.

Niedzielną ucztę możemy dopełnić bogatą ofertą win oraz szerokim wachlarzem kaw i herbat. Bez znaczenia jest czy zdecydujemy się na 2, 3 czy 12 dań z bogatej oferty brunchowej. Każde z nich smakuje obłędnie. Dzieje się tak, ponieważ szef oraz personel kuchni zwraca uwagę na świeżość oraz ciekawą kombinację składników. 

Przygotowania do brunchu rozpoczynają się już w piątek. Tego dnia marynowane są mięsa, które w niedzielę lądują w piecu, na patelni i grillu. Sałatki oraz potrawy, które najlepiej smakują przygotowane chwilę przed podaniem, tworzone są kilkadziesiąt minut przed godziną 13:30. To właśnie o tej porze rozpoczyna się niedzielna uczta w hotelu Sheraton Sopot. Spotkanie z rodziną czy przyjaciółmi może trwać do 17:30.

Udział w niedzielnym Brunchu dla osoby dorosłej to 190 zł, a dla dzieci do 12 lat jest to połowa ceny. Najmłodsi, do czwartego roku życia, zjedzą niezwykłe dania za darmo. Kuchnia przygotowuje dla nich dania specjalne. Dodatkowo w kwocie zawarto również bezpłatny parking, co znacznie ułatwia bezproblemowe dotarcie na brunch. Niedzielny Brunch w hotelu Sheraton Sopot to idealne wydarzenie na spędzenie niedzielnego popołudnia. Warto połączyć je z obchodami ważnej dla nas uroczystości, na przykład urodzin czy rocznicy. Spróbujcie, bo naprawdę warto!

Rezerwacja stolików: tel. 728 339 116

(Emil Bogumił)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(1)

Stoliczek21Stoliczek21

0 0

Jedzonko przepychota , obsługa przemiła, no i dzisiaj powrócił nasz ulubiony duet muzyczny. 21:10, 03.10.2021

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

reo
0%