Zamknij

Kultowa "Meduza" powraca w wielkim stylu! Czym zaskoczy nas nowa sopocka restauracja? [FOTO]

17:48, 10.06.2025
Skomentuj

Czy pamiętacie czasy, gdy ul. Mamuszki 21 w Sopocie tętniła życiem do białego rana? Gdy nazwa "Meduza" wywoływała dreszczyk emocji i wspomnienia szalonych nocy? To miejsce, nieopodal wejścia na plażę nr 13, przeszło prawdziwą rewolucję! Z dawnego centrum imprezowego wyłoniła się nowa, elegancka restauracja "Meduza", która, zachowując ducha przeszłości, otwiera zupełnie nowy rozdział w historii sopockiej gastronomii.

Mamuszki 21 to adres z historią. W latach 60. to właśnie tu działała słynna klubokawiarnia Meduza, której legenda wciąż żyje w opowieściach wielu sopocian. Później w miejscu tym mieściły się takie kluby jak Kontiki, Enzym, a ostatnio przez 8 lat HAH, który zakończył działalność pod koniec 2023 roku, ustępując miejsca nowej wizji. Nowi właściciele podjęli śmiałą decyzję o nawiązaniu do korzeni, rewitalizując przestrzeń i przywracając jej dawną świetność, ale w zupełnie nowej, restauracyjnej odsłonie.

Dla wielu mieszkańców Sopotu nazwa „Meduza” to synonim niezapomnianych imprez i beztroskich lat. Nowi właściciele postanowili wskrzesić ducha tamtych czasów, jednocześnie nadając miejscu zupełnie nowy, spokojniejszy charakter. Intensywne prace remontowe, które trwały w ostatnich tygodniach, miały na celu przywrócenie lokalowi dawnej świetności i wydobycie jego pierwotnego uroku. Odsłonięto m.in. charakterystyczne trójkątne okna i przygotowano panoramiczny widok na morze, co z pewnością ucieszy gości spragnionych nadmorskich widoków.

Natura i industrialne akcenty

Wystrój nowej Meduzy to przemyślana kompozycja, która łączy naturę z subtelnymi elementami industrialnymi. We wnętrzu dominuje ciepła paleta barw: brązy, beże, żółcie i ciemna czerwień. Bardzo dużo roślin i drewniane elementy wprowadzają do środka przytulną atmosferę, a czarne metalowe detale dodają nowoczesnego sznytu. Wszystko to sprawia, że restauracja jest idealnym miejscem zarówno na romantyczną kolację, jak i na spotkanie z przyjaciółmi.

W menu królują „talerzyki”

Koncepcja kulinarna Meduzy opiera się na „talerzykach”, czyli serwowaniu kilku mniejszych porcji różnych dań na jednym talerzu. To idealne rozwiązanie do dzielenia się ze znajomymi i próbowania różnorodnych smaków. W menu znajdziemy szeroki wybór win, a także domowe wypieki, świeżo pieczony chleb i torty na kawałki.

Śniadania serwowane są od 8:00 do 14:00. Karta śniadaniowa to połączenie klasyki z sezonowymi i lokalnymi akcentami. Wszystkie wypieki, od croissantów po pieczywo, przygotowywane są na miejscu, od podstaw. Wśród propozycji znajdziemy jajecznicę w kilku odsłonach (klasyczna, z pieczonymi pomidorkami, bekonem czy szparagami), oryginalną tofucznicę, Croque Madame, a także Croissanty w trzech odsłonach (m.in. z mozzarellą i pomidorem, szparagami i boczkiem, czy gravlaxem z pstrąga). Nie zabraknie również kanapek, hummusu, syrników, tostów francuskich i granoli chia.

Od godziny 14:00 wchodzą słynne „talerzyki”. W ofercie znajdziemy zarówno klasyki, jak tatar wołowy, arancini, tataki z pstrąga, jak i bardziej egzotyczne pozycje, takie jak prewetki pilpil, bonuelos (z morszczuka i szprotek) czy kareliański pieś. Na uwagę zasługuje również paella z owocami morza i Carpaccio z Ośmiornicy. Dla fanów drobiu dostępne są Lollipopsy z Kurczaka i Gyoza z Kaczką, a miłośnicy mięsa z pewnością docenią policzek wieprzowy. W menu znajdziemy także dwie zupy: krem z cukini i bisque.

Napoje: od klasyki po autorskie kompozycje

Karta napojów w Meduzie jest równie imponująca. Oprócz standardowych napojów gazowanych, soków i wód, restauracja oferuje różnorodne lemoniady i milkshaki. Fani kawy znajdą tu szeroki wybór – od klasycznego espresso po Smoked Latte i kawę Raf smakową. W ofercie są także herbaty marki Harney & Sons, znanej z wysokiej jakości liściastych mieszanek.

Dla koneserów mocniejszych trunków przygotowano bogatą selekcję ginów, rumów, tequil, whisky i wódek. Ciekawą propozycją są również autorskie koktajle, takie jak Bananowy Sidecar czy Truskawkowy Koral, a także klasyki w nowym wydaniu, jak Espresso Martini czy Old Fashioned. Nie brakuje też szerokiego wyboru Spritzów oraz bezalkoholowych wersji popularnych drinków.

Raj dla miłośników wina

Meduza stawia na wino – to widać od razu. W karcie znajdziemy bardzo duży wybór win na kieliszki, w tym musujące, białe, różowe, czerwone, a nawet słodkie i bezalkoholowe. Dla tych, którzy preferują całą butelkę, dostępna jest imponująca lista win z różnych regionów świata, w tym polskie Solaris i Muscaris.

Pierwsze wrażenia

Pierwsze opinie o Meduzie są bardzo pozytywne. Goście chwalą miłą obsługę kelnerską, smaczną kawę i oczywiście wyjątkową lokalizację. Ogródek restauracji, który dopiero się otwiera, już teraz wygląda bardzo zachęcająco i z pewnością będzie obleganym miejscem w sezonie letnim.

Nowa Meduza to nie tylko restauracja, to także hołd dla sopockiej historii i kultury. Miejsce, które kiedyś tętniło życiem jako klub, teraz zaprasza do celebrowania smaku i wspomnień w zupełnie nowej, eleganckiej odsłonie. To z pewnością obowiązkowy punkt na mapie Sopotu dla każdego, kto szuka wyjątkowych doznań kulinarnych i niepowtarzalnej atmosfery.

[ZT]33428[/ZT]

(.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(1)

KarolKarol

0 0

Jest super, polecam👍

22:45, 10.06.2025
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

0%