Zamknij

Wielkanoc na stole. Jak naturalnie wspomóc trawienie?

08:50, 26.03.2021 A.N Aktualizacja: 11:24, 16.04.2021
Skomentuj

Wielkanoc to świetna okazja, by nieco zwolnić i spędzić wolne chwile z rodziną. Czas ten kojarzy się zwykle z pełnym stołem i...równie pełnym brzuchem. W święta pozwalamy sobie na więcej, co nierzadko kończy się dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Warto zadbać o swój komfort i wspomóc organizm w odpowiednim trawieniu. 

Wzdęcia, ból brzucha i uczucie pełności często towarzyszą nam po świątecznych ucztach. W walce ze złym samopoczuciem pomogą rośliny, których dobroczynne właściwości potrafią usprawnić pracę układu pokarmowego. Do wyboru mamy szereg ziół, znajdziemy wśród nich m.in. dobrze nam znany rumianek czy nieco mniej popularne nasienie plesznika. Zakupimy je zarówno pojedynczo, jak i w postaci mieszanki – wybierając się do sklepu zielarskiego, warto poprosić o poradę wykwalifikowanego pracownika. 

Stając przed znalezieniem odpowiedniego produktu, szeroki wybór może przyprawić o zawrót głowy. Po jakie zioła warto sięgnąć, by wspomóc trawienie? Przychodzimy z pomocą! 

  • Liść mięty pieprzowej – działa rozkurczowo na mięśnie gładkie układu pokarmowego, zwiększa wydzielanie żółci, zwiększa ilość soku żołądkowego. Dzięki temu usprawnia proces trawienia, zapobiega wzdęciom, gazom, wspomaga perystaltykę jelit i łagodzi nudności,
  • Rumianek – poprawia przepływ żółci, zapobiega nadkwaśności żołądka, łagodzi wzdęcia, pomaga trawić nawet „ciężkie” dania,
  • Kłącze imbiru – wykazuje działanie przeciwwymiotne, pobudza trawienie, łagodzi bóle brzucha, zaparcia oraz wzdęcia. Ponadto pomaga zwalczać zatrucia pokarmowe dzięki właściwościom przeciwbakteryjnym,
  • Koper włoski – stymuluje produkcję soków żołądkowych, zmniejsza napięcie mięśni gładkich przewodu pokarmowego, pobudza perystaltykę jelit. Łagodzi także wzdęcia i usprawnia trawienie,
  • Ziele dziurawca – ma działanie żółciotwórcze, pobudza trawienie i zmniejsza uczucie pełności. Dziurawiec zapobiega również stanom zapalnym żołądka i tworzeniu się kamieni żółciowych,
  • Nasienie płesznika – pomocne w zaparciach, biegunkach, wspomaga prawidłową perystaltykę jelit,  
  • Ziele krwawnika – wskazane jest przy łagodnych dolegliwościach układu pokarmowego – wzdęciach, gazach.

Przed wprowadzeniem ziół do swojej diety należy pamiętać o kilku kwestiach. Przede wszystkim powinniśmy poinformować lekarza o zamiarze ich stosowania, gdy przyjmujemy leki. Niektóre zioła, między innymi dziurawiec, mogą wchodzić w interakcję ze środkami leczniczymi, osłabiając wzajemnie swoje działanie. Kolejną sprawą, o której warto pamiętać, jest wysiłek fizyczny. Proces trawienia będzie przebiegał lepiej, kiedy naszą codzienną rutynę wzbogacimy o więcej ruchu. Nawet półgodzinny spacer będzie miał zbawienny wpływ na działanie przewodu pokarmowego i pomoże nam pozbyć się zbędnych kilogramów. 

Zioła i ich niezwykłe właściwości pomogą nam w zadbaniu o zdrowie, dobre samopoczucie i kondycję. Być może warto zacząć wprowadzać dobre nawyki już od najbliższych Świąt Wielkanocnych? 

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%