Zamknij

5 sprawdzonych przepisów na soki z wyciskarki wolnoobrotowej

22:36, 22.02.2021 | R.C
Skomentuj

W wyciskarkach wolnoobrotowych możemy tworzyć prawdziwe zdrowotne cuda – smoothies, koktajle, soki, czy sorbety. Dziś skupimy się na tzw. energetycznych bombach, czyli sokach. Ich przygotowanie zajmie Ci kilka minut. Wystarczy jeden zbilansowany sok w ciągu dnia, abyś zyskał energię na nowe wyzwania. Przedstawiamy 5 różnych przepisów na soki z wyciskarki wolnoobrotowej oraz najciekawsze opinie na temat wyciskarki wolnoobrotowej od Welmax.

Przepisy na soki z wyciskarki wolnooobrotowej

Ze względu na to, że do wyciskarki możemy wrzucić co tylko nam się podoba, mamy ogromną dowolność smakową i szerokie pole do popisu w przypadku przepisów. Niezależnie od tego, czy chodzi nam o soki warzywne, czy soki owocowe. Musimy wsłuchać się w siebie i zastanowić, na co mamy ochotę, a z czasem i ze wzrostem świadomości pojawi się też pytanie – czego potrzebujemy? Możemy dodać jedno i odjąć drugie. Jedno jest pewne – każdy znajdzie coś dla siebie. Legenda kolorów, którą wyjaśniamy w dalszej części artykułu, pomoże odszyfrować wartości odżywcze każdego ze składników. Każdy z soków możesz przechowywać w lodówce nawet do 24 godzin, jednak najlepiej smakować będą tuż po przyrządzeniu.


Kolor zielony: sok detox

1 duży ogórek
1 gruszka
1 limonka
2 garście liści jarmużu
1 garść listków mięty
plasterek imbirunatka pietruszki

Kolor pomarańczowy: sok à la “Kubuś”

4 duże marchewki
1 jabłko
1 brzoskwinia

Kolor zielony: sok na odporność

3 duże garście liści jarmużu
1 grejpfrut1 gruszka
2-3 cm świeżego imbiru
1 cytryna
3 łodygi selera naciowego
natka pietruszki

Kolor czerwony: sok na wolne rodniki

1 burak
2 jabłka
1 marchewka
garść jarmużu
garść natki pietruszki
1 cytryna
kawałki świeżego imbiru
odrobina miodu do smaku

Kolor czerwony: sok na energię

1 burak
1 duża marchew
1-2 pomarańcze
garść liści szpinaku
2 cm kawałek kłącza imbiru

Co kolor naszego soku nam o nim mówi?

Mówi się, że oczy są zwierciadłem duszy człowieka. W przypadku owoców i warzyw ich wartość zakodowana jest w kolorze. Jakie mają znaczenie i działanie? Odkodujmy kilka z kolorów warzyw i owoców.

Zielony: Od zawsze słyszy się, żeby jeść zielone. Językowo takie stwierdzenie rozszerzyło się już do warzyw ogólnie. Co się pod tym kryje chemicznie rzecz biorąc? Oczywiście chlorofil. Oczyszcza on, stymuluje pracę wątroby oraz wpływa na układ trawienny. Zielenina bogata jest też w azotany, które zapobiegają depresji, a oprócz tego w błonnik, który jest kluczowy dla osób na diecie. Ponadto okazuje się, że jest w stanie zmniejszyć ryzyko wystąpienia jaskry.

Czerwony: Następny w kolejce jest kolor czerwony. Likopen, któremu m.in. pomidory zawdzięczają swoją barwę, jest silnym antyoksydantem. Chroni przed nowotworami, problemami z ciśnieniem, krążeniem krwi lub sercem. To nie wszystko. Czerwone warzywa są też w stanie pomóc nam w walce z wolnymi rodnikami. Dzięki temu zapobiegają starzeniu się skóry i wspierają regenerację komórek.

Żółty i pomarańczowy: Trzecim najczęściej spotykanym kolorem jest żółty i pomarańczowy, a warzywa i owoce z tej grupy wrzucamy do jednego worka. Za barwą tych roślin stoi karotenoid, w tym np. beta-karoten. One również obniżają ciśnienie tętnicze, poprawiają wzrok, a przede wszystkim zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób związanych z układem krwionośnym. 



Biorąc pod uwagę to, jak dużo dobrego daje taka wyciskarka wolnoobrotowa, nie powinniśmy mylić ją z jej starszą siostrą sokowirówką. Naszym zdaniem – słusznie. To dlatego, że sokowirówka i wyciskarka wolnoobrotowa znacząco się różnią. Mają inną budowę, sposób działania, a przede wszystkim – produkt końcowy, czyli pełnowartościowy sok w przypadku wyciskarki.

Sęk w tym, że sokowirówka daje nam sok, a wyciskarka miażdży dokładnie całe wrzucone produkty. Ta pierwsza korzysta w swoim procesie z siły odśrodkowej. Produkty wyciskane są za sprawą szybkich obrotów sita, które w trakcie wytwarza ciepło. Jest to zjawisko niepożądane, gdyż przechodzi ono na sok, zabijając przy tym całe sedno naszego płynnego szczęścia – witaminy i minerały. Z kolei wałek ślimakowy, który gra w wyciskarce główną rolę nie nagrzewa się i nie napowietrza soków. W taki sposób produkt końcowy zawiera wszystkie cenne wartości odżywcze. W zależności od modelu wyciskarki, możemy spodziewać się od 40 do 120 obrotów wałka na minutę. Owoce i warzywa są miażdżone, a całość odfiltrowana jest przez sito do oddzielnego pojemnika. To, co otrzymujemy w efekcie końcowym jest znacznie gęstsze od soku z sokowirówki i może być 

Przygotuj idealny sok owocowy lub warzywny z Sybillą 3 od Welmax

Wyciskarka wolnoobrotowa Sybilla 3 to nasza ulubiona wyciskarka z poziomu trzeciego. Oprócz wszystkich dobrodziejstw opisanych wyżej, ta konkretna zapewnia również szerszy wlot na owoce, który skróci czas przygotowania soków. Więcej owoców wyciskanych jednocześnie wymaga od urządzenia większej wytrzymałości. Właśnie dlatego Sybilla 3 została wyposażona w nowy i skuteczniejszy silnik z gwarancją na aż 5 lat. Dodatkowo posiada bezpieczny mechanizm „Forward/Reverse”, który przyda się przy przygotowywaniu soku z twardszych i większych kawałków. Co więcej, nowa wyciskarka zużywa mniej energii i dba również o czystość naszej kuchni. Po zakończonym wyciskaniu zawór odpływu soku opadnie sam, tworząc swoisty korek niekapek.

Opinie użytkowników wyciskarki wolnoobrotowej Sybilla III od Welmax:

“Solidne urządzenie, łatwe w obsłudze, łatwe do czyszczenia. Plus za duży wlot, można całe owoce i warzywa wrzucać. Soki wychodzą pyszne bez „farfocli”.” ~~Robert

“Jestem fanka świeżo wyciskanych soków. „Przerobiłam” kilka wyciskarek wolnoobrotowych. Ta zdecydowanie jest najlepsza. Soki wychodzą pyszne i „czyste”. Bardzo łatwo obsłużyć to urządzenie, a duży wlot ułatwia cała zabawę. Polecam!” ~~ Weronika. C

“Rozpoczynam właśnie sezon na własnoręcznie wyciskane soki. Postanowiłam, że w tym roku podejdę do tematu profesjonalnie i zainwestuję w lepszy sprzęt. Mam wyciskarkę Sybilla od 2 miesięcy i bardzo sobie chwalę. Urządzenie jest proste w obsłudze. Jest duży wlot dzięki czemu nie trzeba kroić warzyw na małe kawałki. łatwo się czyści, nie „zżera” dużo prądu, soki są pyszne! Polecam!”~~Emilka 

()
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA
0%