Sylwestrowa noc to czas imprez, spotkań towarzyskich i zabawy często zakrapianej alkoholem. Żegnając stary rok nikt nie zastanawia się w jakim stanie powita ten nowy, a nierzadko pierwszy stycznia to dzień nieprzyjemny, z powodu „kaca”.
Być może nie każdy wie, że alkohol tylko w niewielkim stopniu wydalany jest z organizmu. Całą resztę metabolizuje wątroba, gdzie ostatecznie dochodzi do przekształcenia wysokoprocentowych trunków w aldehyd octowy i kwas octowy. To właśnie te dwa związki przez swoją toksyczność wywołują znane objawy zatrucia alkoholem, czyli:
- ból głowy,
- pragnienie,
- nudności i wymioty,
- jadłowstręt,
- światłowstręt,
- wrażliwość na hałas,
- złe samopoczucie.
Oczywiście najlepszym sposobem, żeby uniknąć takiego stanu jest rezygnacja z alkoholu lub picie z umiarem. Co jednak kiedy na takie rady jest już za późno, a my nie mamy siły wyjść z łóżka?
Otóż z pomocą mogą przyjść naturalne sposoby na „kaca”. Po co warto sięgnąć, aby przyspieszyć regenerację organizmu? Oto lista przydatnych produktów:
Oprócz wyżej wymienionych roślin, w przypadku zatrucia alkoholowego, warto sięgnąć po miód. Łyżka miodu i plasterek cytryny na szklankę wody to dodatkowe wsparcie dla organizmu. Fruktoza wspomaga bowiem metabolizm i usuwanie toksyn.
Pomocny może okazać się także sok pomidorowy, ponieważ zawiera on dużo potasu, który zostaje wypłukany przez alkohol. Pierwiastek ten odpowiada za rytm serca, przewodnictwo nerwowe i napięcie mięśni.
Bardzo korzystnie w przypadku „kaca” działają też kiszonki – np. zakwas buraczany lub sok z kiszonej kapusty. Uzupełniają one witaminy i minerały w organizmie i wspomagają proces detoksykacji.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz