Zamknij

To najstarsza cukiernia w Sopocie! Rydelek ma już blisko 68 lat

07:48, 27.02.2025 Aktualizacja: 08:40, 27.02.2025
Skomentuj

Każde miasto ma swoje legendy. W Sopocie, obok opowieści o Grand Hotelu, Operze Leśnej czy molo, istnieje jeszcze jedna – pachnąca wanilią, czekoladą i drożdżowym ciastem. To historia Cukierni Rydelek, najstarszej działającej cukierni w kurorcie, której tradycja sięga 1957 roku.

Jak wszystko się zaczęło

Cukiernia Rydelek, lata 90. XX w. Źródło fotografii: zbiory Muzeum Sopotu.

Po wojnie, w 1947 roku, Kazimierz Rydelek opuścił rodzinny Grudziądz z jedną walizką i udał się do Sopotu, by tam znaleźć swoje miejsce. Pracę w fachu cukierniczym zdobył w pierwszej powojennej sopockiej cukierni "Marzewska" przy ul. Grunwaldzkiej 10. To tam szlifował swoje umiejętności przez dziewięć lat, jednocześnie snując plany o własnej działalności.

Wytwórnia cukiernicza - Kazimierz Rydelek, Sopot 1947 r. Źródło: zbiory Muzeum Sopotu.

Los sprawił, że w podróży pociągiem do Sopotu poznał przyszłego wspólnika, pana Langowskiego. Razem postanowili założyć spółkę rzemieślniczą. W 1957 roku, w ramach wspólnej inicjatywy sopockich rzemieślników, powstał pawilon przy ul. Kościuszki 11A, w którym Kazimierz Rydelek rozpoczął działalność. Miało to być rozwiązanie tymczasowe, ale pawilon przetrwał aż do 1999 roku, kiedy to zdecydowano się na wzniesienie w tym miejscu nowego budynku.

Smaki, które podbiły serca

Od początku cukiernia słynęła z wypieków, które stały się symbolami tamtych czasów – ptysi, bajaderek, sokołów czy tortów marcello i takich z kremem russel. Składniki bywały trudno dostępne, ale spryt i zdolności improwizacyjne Kazimierza oraz jego żony Anny pozwalały na tworzenie cukierniczych dzieł sztuki, które przyciągały klientów.

Kazimierz Rydelek, Sopot lata 50. XX w. Źródło: zbiory Muzeum Sopotu.

W "Rydelku" nie tylko lokalni mieszkańcy zajadali się sernikami i jabłecznikami, ale także znane osobistości, jak Irena Santor, Irena Jarocka, Adam Michnik czy Donald Tusk.

Kolejne pokolenia u steru

W 1990 roku Kazimierz Rydelek przekazał prowadzenie firmy córce Kai i jej mężowi Zbigniewowi Szatybełko. W 2000 roku w miejscu starego pawilonu powstał nowoczesny budynek, w którym kontynuowana była rodzinna tradycja.

Obecnie nad cukiernią czuwa już trzecie pokolenie – Karol Szatybełko, wnuk Kazimierza. Mistrz cukiernictwa i piekarstwa, aktywnie działa w strukturach rzemieślniczych, dbając o rozwój branży i szkolenie nowych adeptów zawodu.

Tradycja w nowoczesnym wydaniu

Choć Cukiernia Rydelek pozostaje wierna tradycji, wprowadza też nowoczesne trendy. Jednak niezmienne pozostaje jedno – miłość do dobrego cukiernictwa. Przy okazji spaceru po Sopocie warto zajrzeć do tego wyjątkowego miejsca.

(.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(3)

BubuBubu

2 0

A jakie miłe panie tam pracują! Pozdrawiam!

09:03, 27.02.2025
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Markus Markus

1 0

Jakość wypieków obecnie pozostawia niestety wiele do zyczenia.

05:56, 28.02.2025
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

drogodrogo

0 0

i w lecie osy lataja nad ciastami

11:42, 28.02.2025
Odpowiedzi:0
Odpowiedz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu esopot.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

0%