Zamknij

Mobilna lodziarnia, czyli jak otworzyć lodowy biznes

. + 18:50, 11.04.2022 Aktualizacja: 18:51, 11.04.2022
Skomentuj

Coraz więcej osób decyduje się pracować na własny rachunek. Zależy nam na niezależności, jaką daje działalność gospodarcza. To także sposób na wykorzystanie swojej kreatywności i realizację często śmiałych wizji. Jeśli chciałbyś rozwinąć skrzydła w branży gastronomicznej, przemyśl opcję lodziarni mobilnej. To niezwykle prosta metoda na osiągnięcie sporych zysków w krótkim czasie przy relatywnie niskich kosztach na starcie. Dowiedz się więcej o tym, jak otworzyć własną lodziarnię na kółkach i dlaczego warto zainteresować się tym biznesem!

Mobilna lodziarnia – dlaczego warto?

Atutem mobilnej lodziarni jest przede wszystkim możliwość prowadzenia działalności w taki sposób, który pozwala na dostosowywanie się do potrzeb rynku. Jednego dnia możesz ustawić swój pojazd z lodami na deptaku, innego – w parku czy innym miejscu, w którym przechadzają się spacerowicze. Korzystasz z przestrzeni miejskiej lub oferty prywatnych przedsiębiorców, najczęściej uiszczając niski czynsz. Co ważne, nie ponosisz kosztów najmu lokalu użytkowego, co znacznie obniża koszty stałe prowadzenia takiej działalności. To sprawia, że biznes może być –przy dobrze wybranej lokalizacji – niezwykle dochodowy. Jednocześnie klienci uwielbiają taką formę gastronomii, ponieważ jest mniej formalna, a jej oferta – nieco tańsza i zawsze "pod ręką". Czy to w parku przy słonecznej pogodzie, czy na koncercie plenerowym, mogą oni wybierać spośród pysznych smaków lodów, a Ty cieszysz się rosnącymi zyskami. Brzmi przekonująco? Wystarczy postawić na odpowiedni pojazd – ma je w ofercie m.in. polska marka Foodbike.

Mobilna lodziarnia – czego potrzebujesz?

Możesz zdecydować się na określony rodzaj pojazdu, na przykład:

  • rower gastronomiczny,

  • wózek gastronomiczny,

  • Piaggio Ape,

  • food truck.

Niezależnie od rodzaju pojazdu, niezbędny jest także konserwator do lodów. Do tego dochodzą konieczne dokumenty. Musisz prowadzić działalność gospodarczą i uzyskać zezwolenie sanepidu na przygotowywanie i serwowanie żywności. Lody możesz wytwarzać we własnym zakresie lub kupować od innej lodziarni. Niższe koszty stałe sprawiają, że świetnym sposobem jest serwowanie lodów rzemieślniczych, które wprawdzie są nieco droższe, jednak cieszą się ogromnym uznaniem Polaków.

Mobilna lodziarnia – ile można zarobić?

Trudno jednoznacznie określić zyski, jakich można się spodziewać dzięki prowadzeniu własnej lodziarni na kółkach. Pierwszym krokiem jest bowiem zakup odpowiedniego pojazdu – przyczepy, roweru gastronomicznego, Piaggio Ape lub innego, który umożliwi mobilną działalność. Każda opcja dodatkowa nieco zwiększa cenę wykonania odpowiedniego modelu. Najczęściej koszt zakupu takiego pojazdu zwraca się z nawiązką w ciągu jednego sezonu. Dzięki firmom oferującym tego typu pojazdy możemy w krótkim czasie zyskać podstawę do działalności bez dodatkowych nakładów pracy, co jest ogromną zaletą.

Następna kwestia to sama oferta. Lody rzemieślnicze będą kosztować więcej niż standardowe. Konieczne jest wynagrodzenie pracowników i zakup wszystkich niezbędnych materiałów. Często trzeba opłacać możliwość świadczenia usług na terenie konkretnej nieruchomości – zarządca może zarówno zgodzić się na działalność bez czynszu, jak i ustalić stałą opłatę na poziomie kilkudziesięciu-kilkuset złotych. To sprawia, że – zależnie od opcji – zyski znacznie się różnią. Przyjmuje się, że w segmencie mobilnej gastronomii sprawni przedsiębiorcy są w stanie zarabiać nawet 20 tysięcy złotych miesięcznie, jeśli obserwują trendy i podążają za potrzebami rynku.

Wartościowe może być skorzystanie z pomocy, często bezpłatnej, w uzyskaniu finansowania z zewnętrznych funduszy, które pomagają postawić pierwsze kroki w nowym biznesie. W wielu gminach zajmuje się tym specjalnie powołana jednostka. Warto korzystać ze sprawdzonych źródeł rządowych, by zawczasu zorientować się w dostępnych możliwościach.

Masz pomysł na własną mobilną lodziarnię? Zacznij działać z Foodbike

Mobilna przyczepa z lodami to znakomity sposób zarabiania pieniędzy – często naprawdę sporych. Cieszy się uznaniem klientów i pozwala serwować pyszne desery bez konieczności najmu lokalu użytkowego. To znacznie redukuje koszty stałe, dzięki czemu można prężnie rozwijać biznes. Jeśli masz wizję, którą chcesz zrealizować, warto sprawdzić ofertę marki Foodbike, która specjalizuje się w produkcji pojazdów na potrzeby mobilnej gastronomii. Mogą one być w pełni spersonalizowane i przystosowane do potrzeb Twojej lodziarni. Wiele firm zaufało już Foodbike ze względu na doświadczenie i ekspercką wiedzę. Odwiedź stronę marki i dowiedz się więcej!

(artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu esopot.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

0%