Zamknij

Miejsce w Sopocie, gdzie czas płynie wolniej. Odkryj restaurację Bulaj w nowej odsłonie

17:30, 14.06.2025
Skomentuj Materiały prasowe restauracji Bulaj Materiały prasowe restauracji Bulaj

W świecie kulinariów są miejsca, które nie potrzebują reklamy – wystarczy szept zadowolonych gości i reputacja budowana latami. Restauracja Bulaj w Sopocie to jedna z takich instytucji. Wielokrotnie nagradzana, obecna w prestiżowych przewodnikach, od lat wyznacza standardy nowoczesnej kuchni polskiej. Dziś – w nowej lokalizacji przy al. Mamuszki 14 – zaprasza na jeszcze pełniejsze doznania.

Restauracja Bulaj od lat jest obecna na kulinarnej mapie Trójmiasta. Teraz jednak otwiera zupełnie nowy rozdział swojej historii. To nie tylko zmiana adresu, a ewolucja koncepcji, która od zawsze łączyła miłość do kuchni polskiej z międzynarodowymi inspiracjami. Pod przewodnictwem Artura Moroza Bulaj pozostaje wierny swoim wartościom: autentyczności, jakości i lokalności, oferując wyjątkowe doznania smakowe i atmosferę, którą trudno znaleźć gdzie indziej. Zresztą kryje się za tym niebanalna historia.

Znakomity szef kuchni

Za sukcesem Bulaja stoi Artur Moroz – szef kuchni, restaurator, promotor dziedzictwa kulinarnego i ambasador polskiej kuchni w kraju i na świecie. Jego droga zawodowa to nie tylko historia pasji i ciężkiej pracy, ale też świadectwo ogromnego talentu, za który był wielokrotnie nagradzany i zapraszany do udziału w prestiżowych wydarzeniach kulinarnych. Wraz ze swoim zespołem zdobył pierwsze miejsce za danie główne oraz drugie za przystawkę podczas prestiżowego konkursu Wine & Food Noble Night. Dwa lata później został uhonorowany tytułem „Szefa Kuchni Roku” regionu północnego w plebiscycie Poland 100 Best Restaurants. Wyróżnienia te do dziś stanowią potwierdzenie jego mistrzostwa kulinarnego. Oprócz tego jest też znany z konsekwentnego promowania dań z ryb i gęsiny, co zaowocowało między innymi zapoczątkowaniem ogólnopolskiej kampanii „Gęsina na św. Marcina”, która z czasem objęła ponad 200 restauracji w kraju.

W przeszłości dał się również poznać jako prowadzący program kulinarno-podróżniczy „Polski Grill” na antenie TVP1. Odwiedzał w nim kolejne zakątki Polski, promując lokalne produkty i regionalne smaki. Łącząc kulinarny profesjonalizm z naturalną charyzmą i dystansem, szybko zyskał medialną rozpoznawalność i sympatię widzów.

Materiały prasowe restauracja Bulaj Sopot

Współpracuje z MRiRW i MSZ, reprezentując Polskę podczas wydarzeń dyplomatycznych i branżowych. Brał udział m.in. w wydarzeniach organizowanych w Pałacu Prezydenckim, Parlamencie Europejskim w Brukseli, a także w Paryżu, Tokio, Pretorii czy Chicago. Jego zdolność do organizacji wymagających kulinarnie przedsięwzięć, często w trudnych warunkach logistycznych – jak przygotowanie kolacji w Hanoi i lunchu następnego dnia 1200 km dalej w Ho Chi Minh – uczyniła go nie tylko mistrzem kuchni, ale również sprawnym menedżerem i strategiem. Jako szef kuchni gotował zarówno dla setek gości, jak i dla wyjątkowych osób – jak Sting czy książę Kataru.

Dziś Artur Moroz to nie tylko twórca jednej z najlepszych restauracji nad Bałtykiem. To osobowość, która z pasją i odwagą kształtuje współczesną kuchnię polską – taką, która sięga do korzeni, ale nie boi się nowoczesności. Jego filozofia to kuchnia oparta na dobrym produkcie, sezonowości i szacunku – do gościa, natury i tradycji. Jego potrawy są starannie skomponowane ze składników pozyskiwanych od regionalnych dostawców. W karcie dań restauracji Bulaj znajdziemy nie tylko ryby z Bałtyku i słodkowodne, ale również gęsinę, jagnięcinę z Kaszub czy inne specjały pozyskiwane z okolicznych lasów, wód i gospodarstw.

Niezapomniane doznania kulinarne

Restauracja Bulaj Sopot z widokiem na morze

Menu Bulaja to nie tylko popis kunsztu kulinarnego, ale też historia regionu zamknięta w daniach. Specjalnością restauracji są już wcześniej wspomniane ryby i owoce morza, ale karta sezonowa, aktualizowana z myślą o dostępności najlepszych składników, prezentuje znacznie więcej.

Już na początek goście mogą rozsmakować się w tradycyjnym żurze na domowym zakwasie – esencji polskiej kuchni, podawanym z białą i wędzoną kiełbasą, jajkiem i śmietaną. Na uwagę zasługuje także zupa rybna, przygotowana na wywarze z ryb bałtyckich z dodatkiem muli, alg morskich i delikatnej nuty mleka kokosowego – to klasyczne danie podane w nowoczesnym wydaniu.

Przystawki

Wśród przystawek wyróżnia się marynowany śledź serwowany na sałatce ziemniaczanej z ogórkiem małosolnym, botwiną i śmietaną – połączenie prostoty i wyrafinowania. Dla miłośników mięsnych smaków polecany jest tatar z siekanej wołowiny z dodatkiem krokieta rybnego, szparagów i domowego majonezu – danie z charakterem i wyrazistością.

Nie brakuje również opcji wegetariańskich: hummus z marynowanymi warzywami, czarna soczewica z warzywami sezonowymi, czy sałatka vege z zielonych sałat, pomidorków cherry, czarnej soczewicy i owoców sezonowych, doprawiona oliwą i balsamico – to propozycje lekkie, ale pełne smaku.

Dania główne

Materiały prasowe restauracja Bulaj Sopot

Dania główne ukazują pełnię możliwości kuchni Bulaja. Szczególną uwagę warto zwrócić na: skok z królika z puree ziemniaczanym i warzywami w sosie tymiankowym, kaczkę z kopytkami i buraczkami z rabarbarem, serwowaną z sosem żurawinowym czy poliki wieprzowe w aromatycznym sosie musztardowo-miodowym z pieczonymi warzywami korzeniowymi i boczniakiem.

Mięsożercy docenią także stek z polędwicy wołowej lub antrykotu z warzywami sezonowymi i wyrafinowanym sosem truflowym, a także pieczeń cielęcą podawaną na puree z młodą kapustą i koperkiem. Natomiast  miłośnicy ryb będą zachwyceni szerokim wyborem – od: łososia bałtyckiego pieczonego z polentą, szparagami, mulami i sosem homarowym, przez sandacza z kopytkami i nowalijkami, po nowoczesne kreacje, takie jak rybna parmigiana – warstwowe danie z bakłażanem, serem i dwoma rodzajami ryb. Wyjątkowe uznanie zdobywa również risotto z owocami morza, przygotowane z krewetkami, macką kałamarnicy, muli i langustynki – danie klasyczne, ale pełne intensywnych aromatów.

Desery

Na deser Bulaj oferuje prawdziwe słodkie doznania. Szczególnie warte spróbowania są: tort bezowy z irish cream i musem truskawkowym, suflet czekoladowy z musem truskawkowym oraz desery sezonowe, które zmieniają się zgodnie z rytmem natury i inspiracjami szefa kuchni.

Luksus na talerzu

Dla smakoszy ceniących luksus Bulaj oferuje również kawior z jesiotra syberyjskiego Antonius, podawany z klasycznymi dodatkami – placek ziemniaczany, cebula, kwaśna śmietana i jajko – elegancko, tradycyjnie i z klasą. Uzupełnieniem tej wyjątkowej karty są świeże ostrygi Supreme z Irlandii oraz mule w sosie z piwa Blanc 1664 z czosnkiem i natką pietruszki – doskonałe do kieliszka białego wina z selekcji Bulaja.

Kuchnia Bulaja to hołd dla regionu, kreatywności i sezonowości. Każde danie odzwierciedla filozofię Artura Moroza – gotowania z szacunkiem do produktu, natury i gościa. Tutaj każdy posiłek staje się osobną opowieścią – smakowitą, zaskakującą i pełną pasji.

Bulaj to także sushi

Restauracja Bulaj Sopot z widokiem na morze

Sushi-menu dostępne od wtorku do piątku w godzinach 16:00–22:00 to propozycja, która wnosi powiew świeżości i egzotyki do nadmorskiej oferty restauracji. Opracowana z dbałością o detale i przywiązaniem do autentycznych japońskich technik, karta sushi w Bulaju to połączenie precyzji, świeżości i najwyższej jakości składników.

Menu składa się z kilku głównych kategorii: Futomaki, Uramaki & California, Hosomaki, Nigiri, Sashimi oraz Tatary – każda z nich oparta na rybach najwyższej klasy, sezonowych warzywach oraz delikatnych dodatkach jak tobiko, miso-yuzu, nitki chili czy yuzu pepper.

Wśród propozycji znajdziemy klasyczne futomaki z łososiem, tuńczykiem czy węgorzem, ale także bardziej złożone i zaskakujące kompozycje jak: maguro fuji – tatar z tuńczyka z ryżem, awokado, szparagami w tempurze, miso-yuzu i sianem z pora, unagi – grillowany węgorz z ogórkiem, tykwą, ciastem filo i sosem kabayaki czy futo-kumo – soft shell crab z panko, tamago, spicy mayo i kabayaki, z nutą chili.

Na szczególną uwagę zasługują również wegetariańskie wersje sushi, jak yasai-ten – sezonowe warzywa w tempurze z sosem kabayaki i sezamem oraz tofu-kunsei z wędzonym tofu i hummusem – ukłon w stronę gości szukających lekkich, roślinnych opcji.

Dla fanów klasyki – nigiri z łososiem bałtyckim, opalanym tuńczykiem, przegrzebkiem lub seriolą – są serwowane w zestawach po 3 sztuki i smarowane sosem autorskiego przepisu.

Nie brakuje również tatarów: z łososia, tuńczyka, serioli czy dorady, podawanych z dodatkiem szczypiorku, sosu sriracha i sosu sojowego – to intensywne, surowe doznania dla prawdziwych smakoszy.

Wyjątkowa selekcja win

Restauracja Bulaj Sopot z widokiem na morze

W Restauracji Bulaj wino to coś więcej niż dodatek do posiłku – to pełnoprawny element kulinarnego doświadczenia. Karta win to ukłon w stronę koneserów i smakoszy, ale też wszystkich, którzy chcą odkrywać świat poprzez kieliszek. Z pasją i precyzją dobrana selekcja obejmuje etykiety z najbardziej renomowanych regionów winiarskich świata – od klasyki Bordeaux, przez malownicze wzgórza Toskanii, aż po doliny Nowej Zelandii, Argentyny i Libanu.

W 2015 roku Bulaj otrzymał prestiżowe wyróżnienie magazynu „Wino” za najlepszą selekcję win. Oferta obejmuje wina najwyższej klasy, które doskonale podkreślą wyjątkowe chwile spędzone w restauracji.

Wszystko dobrane z dbałością o jakość i harmonię z daniami serwowanymi przez szefa Artura Moroza. Profesjonalny personel z chęcią doradzi idealne połączenie wina z potrawą, aby doznania były pełniejsze, bardziej zbalansowane i niezapomniane.

W Bulaju kieliszek wina staje się częścią opowieści – o smaku, regionie i ludziach, którzy je tworzą. I to właśnie w tym tkwi sekret wyjątkowości tego miejsca.

Kulinarne spotkania nad Bałtykiem

Fot. Anna Rezulak. Materiały prasowe restauracja Bulaj Sopot

Położenie Bulaja to niewątpliwie jeden z największych atutów. Lokal znajduje się tuż przy sopockiej plaży, w sąsiedztwie Parku Północnego, gdzie spokojny szum fal i niepowtarzalny widok na Zatokę Gdańską tworzą idealną scenerię do relaksu. To doskonałe miejsce zarówno na romantyczne kolacje, rodzinne obiady, jak i spotkania biznesowe.

Restauracja dysponuje rozbudowaną ofertą eventową, umożliwiającą organizację wydarzeń na najwyższym poziomie. Bulaj zapewnia przestrzeń na imprezy nawet dla 2000 osób na plaży, eleganckie przyjęcia siedzące dla 120 osób w restauracji, czy bankiety stojące dla 300 gości w ogrodzie letnim. Doświadczona obsługa dba o każdy szczegół, a wyjątkowy klimat nad morzem zapewnia niezapomniane wrażenia.

Catering dla wymagających

Materiały prasowe restauracja Bulaj

Restauracja Bulaj to nie tylko kulinarne przeżycia na miejscu – to również mistrzowsko zorganizowany catering premium, który z powodzeniem realizowany jest zarówno nad morzem, jak i… daleko poza granicami Polski. Oferta skierowana jest do klientów indywidualnych, firm, instytucji publicznych i organizatorów prestiżowych wydarzeń – wszędzie tam, gdzie jakość jedzenia i obsługi musi iść w parze z wyjątkową atmosferą i perfekcyjną organizacją. Oprócz tego restauracja organizuje również warsztaty gastronomiczne, tworząc luksusowe i unikalne doświadczenia kulinarne.

Zespół Bulaja z powodzeniem obsługuje zarówno kameralne uroczystości rodzinne – urodziny, chrzciny, jubileusze – jak i imprezy firmowe dla kilkuset osób. Realizacje obejmują zarówno catering na jachty i katamarany, eleganckie kolacje zasiadane, jak i eventy plenerowe, gale, konferencje, czy spotkania biznesowe w nietypowych lokalizacjach. Wszystko to z zachowaniem najwyższych standardów i dbałością o detale.

Materiały prasowe restauracja Bulaj Sopot

Renoma Restauracji Bulaj i jej zespołu cateringowego sięga daleko poza Trójmiasto. W przeszłości kucharze i obsługa Bulaja mieli zaszczyt reprezentować polską kuchnię na wydarzeniach organizowanych przez Kancelarię Prezydenta RP, w Parlamencie Europejskim w Brukseli, a także w Paryżu, Kolonii, Londynie, Izraelu, Chicago, Hanoi, Ho Chi Minh, Tokio czy Pretorii.

To nie tylko potwierdzenie zaufania, jakim obdarzają Bulaj organizatorzy wydarzeń na najwyższym szczeblu, ale także dowód na to, że kuchnia Artura Moroza potrafi oczarować każdego – bez względu na szerokość geograficzną czy kulturę kulinarną.

Miejsce, do którego chce się wracać

Dzięki autentyczności, jakości potraw oraz niepowtarzalnemu klimatowi, restauracja Bulaj niezmiennie znajduje się na gastronomicznym szczycie, wyróżniana najwyższymi ocenami w Żółtym Przewodniku Gault&Millau oraz nagrodą „Trzy widelce” Poland 100 Best Restaurants.

W nowej lokalizacji, Bulaj kontynuuje swoją misję – promowania polskiej kuchni najwyższej jakości, tworzenia wyjątkowych doświadczeń dla gości oraz pozostania miejscem, gdzie czas płynie wolniej, a każda wizyta staje się niezapomnianą podróżą kulinarną nad Bałtykiem. 

(Artykuł sponsorowany)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%