Zamknij

Kuchnia restauracyjna okiem Electrolux Professional. Co warto wiedzieć o profesjonalnym wyposażeniu?

13:41, 28.02.2023 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 14:27, 13.03.2023
Skomentuj Wyposażenie gastronomii Electrolux Professional Polska Wyposażenie gastronomii Electrolux Professional Polska

Urządzanie kuchni wymaga odpowiedniego podejścia i przemyślenia. Co jest w tym pomieszczeniu najważniejsze? Funkcjonalność, oczywiście. A to, jakie funkcje będą spełniać poszczególne wyposażenie, sprzęty czy meble, zależy już od roli, jaką ma spełniać kuchnia. Kuchnia restauracyjna to przestrzeń bardzo wymagająca i jej aranżację najlepiej oddać w ręce profesjonalistów. 

Kuchnia restauracyjna – jakie powinno być jej wyposażenie?

Profesjonalne wyposażenie gastronomii nie jest łatwe. Trzeba mieć spore doświadczenie i wiedzę, by tak zaprojektować kuchenną przestrzeń i to co się w niej znajdzie, by w momencie pracy w niej wszystko grało jak w najlepszej orkiestrze.

Co powinno znaleźć się w kuchni restauracyjnej? 

  • Meble nierdzewne, najlepiej na wymiar
  • Kuchenki i piece (konwekcyjne, grille, kuchnie gazowe oraz frytownice)
  • Lodówki, zamrażarki, chłodnie
  • Zmywarki i wyparzarki
  • Urządzenia specjalistyczne (np. do przygotowania kawy, piece do pizzy, maszyny do lodów)
  • Roboty kuchenne i blendery
  • Narzędzia kuchenne wysokiej jakości

To tylko podstawowy „must have”, bo wszystko zależy od konkretnego charakteru kuchni restauracyjnej, najczęściej od jej typu (inne wyposażenie będzie niezbędne w lokalu z sushi, a inne w restauracji indyjskiej czy włoskiej), ale też choćby od wielkości zaplecza kuchennego.
Wyposażenie restauracja, gastronomia Electrolux Professional Polska

Gdzie znaleźć profesjonalne wyposażenie dla gastronomii?

Trzeba powiedzieć sobie wprost – nie urządzimy profesjonalnej kuchni restauracyjnej na długi lata korzystając z oferty tzw. sieciówek, czyli popularnych sklepów z wyposażeniem AGD.  Począwszy od umeblowania kuchennego, najlepiej postawić na produkty robione na wymiar, według własnych potrzeb i projektu dostosowanego do tego jak będzie funkcjonować kuchnia, jaki zespół ludzi będzie w niej pracował, jakie sekcje wydzielimy w tej przestrzeni.

Sprzęty – zarówno te drobne (garnki, akcesoria kuchenne, naczynia), jak i urządzenia profesjonalne (piece, zmywarki, chłodnie) warto zakupić od renomowanych dostawców tworzących produkty typowo dla branży gastronomicznej. Profesjonalne wyposażenie gastronomii to inwestycja na długie lata i najczęściej za niemałe pieniądze, więc ryzyko zakupu kiepskiej jakości wyposażenia kuchennego może okazać się kluczowym czynnikiem świadczącym o fiasku w biznesie.

Electrolux Professional – sprawdzony partner w branży gastronomicznej

Markę Electrolux może kojarzyć wiele gospodyń domowych, bo to właśnie na domowych pralkach, lodówkach czy piekarnikach znajduje się logo tego jednego z najpopularniejszych producentów AGD na świecie. Linia Professional, notabene funkcjonująca przy marce od stu lat.
Wyposażenie restauracja, gastronomia Electrolux Professional Polska

Profesjonalne wyposażenie gastronomii od Electrolux Professional to przede wszystkim produkty z najwyższej klasy nierdzewnej stali. Zespół Electroluxa pracuje nad tworzeniem urządzeń do każdego etapu funkcjonowania kuchni restauracyjnych. W ten sposób tworzone są następujące działy tematyczne produktów:

  • Przygotowanie potraw: sprzęty do obierania, mycia, suszenia, siekania, mieszania, zagniatania, ubijania, gotowania próżniowego, saladetty, System Zarządzania Odpadkami
  • Gotowanie: salamandry, system szybkiego gotowania SpeeDelight,kotły warzelne i patelnie przechylne ProThermetic, linia grzewcza Thermaline, urządzenia wentylacyjne
  • Przechowywanie: szafy chłodnicze, lady chłodnicze, chłodziarki do wina, saladetty, kostkarki i łuskarki do lodu, komory chłodnicze, szybkoschładzarki i zamrażarki szokowe, system Gotuj i chłódź, SafeBox Hold
  • Rozprowadzanie/serwis posiłków: wózki transportowe
  • Zmywanie: zmywarki do szkład i zmywarki podblatowe, zmywarki kapturowe, zmywarki hygiene&clean, zmywarki tunelowe, System Zarządzania Odpadkami

Electrolux Professional Polska wyposażenie gastronomii
Electrolux Professional
to coś więcej niż produkcja urządzeń, ich serwis i doradztwo. To też zespół ludzi służących wiedzą i doświadczeniem w zakresie szkoleniowym oraz tworzenia koncepcji na bazie idei zero waste i wdrażania ich do restauracji.

Wyposażenie kuchni gastronomicznej dla niejednego właściciela restauracji, szczególnie nowej, może być zadaniem wymagającym zasięgnięcia opinii i fachowego doradztwa. Electrolux Professional, w porównaniu do innych producentów, takim zakresem usług także dysponuje. W odróżnieniu od „sieciówek”, z których usług korzystają klienci indywidualni, kontakt z przedstawicielem Electrolux Professional jest początkiem współpracy na długie lata i gwarancją dobrej inwestycji, pod którą „podpisuje się” renomowana firma ze stuletnim doświadczeniem w branży. Choćby na podstawie stażu marki łatwo wyobrazić sobie ile światowej sławy restauracji zbudowanych zostało w oparciu o produkty Electrolux Professional. 

Electrolux Professional Polska - https://www.electroluxprofessional.com/pl/

[ZT]11952[/ZT]

 

(Art.sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%