Chęć prowadzenia biznesu w Sopocie to pierwszy krok do sukcesu albo... narzekania na wysokie ceny lokali. W serwisach ogłoszeniowych znajdziemy szereg ofert dla szukających lokalizacji potrzebnych do prowadzenia działalności gospodarczej. Różnice cenowe mogą szokować.
Na wynajem dostępny jest m.in. lokal gastronomiczny znajdujący się na terenie Sopockiego Klubu Lekkoatletycznego. Składa się z sali głównej, w pełni wyposażonego zaplecza kuchennego, zaplecza sanitarnego, letniego ogródka oraz czterech pokoi gościnnych. Wynajmujący musi liczyć się z następującymi opłatami:
Tańszą opcję stanowi wynajem jednego z lokali przy ul. Jana Jerzego Haffnera. Pomieszczenia (około 39 metrów kwadratowych) położony 100 metrów od ulicy Bohaterów Monte Cassino można wykorzystać na małą gastronomię, kawiarnię, biuro itp. Cena netto wynosi 5 500 zł miesięcznie. Należy dodać do niej 500 zł opłat administracyjnych oraz media według wskazań licznika.
[ZT]27126[/ZT]
13 855 zł miesięcznie (netto) zapłacimy za 163-metrowy lokal w kompleksie Sopot Centrum. Pomieszczenia w stanie deweloperskim można wynająć na minimum pięć lat. Jak wynika z oferty, najemca musi liczyć się z:
Nieporównywalnie wyższe stawki dotyczą lokali w samym centrum Sopotu, tuż przy Placu Przyjaciół Sopotu. Wśród ogłoszeń znaleźć można oferty:
Pierwsza opcja dotyczy lokalu o powierzchni 473 metrów kwadratowych. Do miesięcznych wydatków należy doliczyć zaliczkę na opłaty eksploatacyjne (ponad 13,2 tys. zł) oraz zużycie mediów. Pomieszczenia oferowane na wynajem znajdują się w Centrum Haffnera (stan deweloperski).
13 629 euro zapłacimy za 272,5-metrowy lokal w stanie shell&core. Oznacza to, że pomieszczenia są gotowe do zaaranżowania przez nowego najemcę. Towarzyszy im ogródek o powierzchni 80-metrów. Wyjściowe warunki najmu prezentują się następująco:
Co myślicie o ofertach lokali usługowych w Sopocie? Czy gastronomia to najlepsze przeznaczenie dla pomieszczeń zlokalizowanych w centrum kurortu?
[ZT]27374[/ZT]
2 2
w wielu przypadakch nie warto, ale jak ktos ma dobry pomysl i zna sie na biznesie gastro to wszedzie zarobi, patrz gawel, sliwka
1 2
Wiele z restauracji na Monciaku istnieje od lat. Czyli biznes się kalkuluje i wychodzi na plus