Zamknij

Noże kuchenne - jakie wybrać, żeby służyły przez długi czas?

14:32, 11.05.2022 | .
Skomentuj

Każdy szef kuchni oraz pasjonat gotowania zgodzi się ze stwierdzeniem, że dobrej jakości komplet noży to absolutna podstawa. Często jednak powstaje pytanie: jakie noże kuchenne kupić, aby były solidne i pełniły swoją rolę przez długi czas?

 

Noże kuchenne - jakie wybrać?

Każdy nóż szefa kuchni powinien być wykonany z wysokiej jakości stali nierdzewnej, zaś jego rękojeść musi być równie solidna i dobrze leżeć w dłoni. Decydując się na profesjonalny komplet noży kuchennych, z pewnością nie warto oszczędzać - w większości przypadków, chociaż cena jest kusząca, ostrza pozostawiają wiele do życzenia. Niezależnie czy potrzebny jest ci nóż do krojenia pieczywa, krojenia warzyw czy też cały zestaw, musisz pamiętać o kilku istotnych kwestiach. 

Wysokiej jakości noże kuchenne, jak już wspomnieliśmy wcześniej, muszą być wygodne w użytkowaniu. Dobre dopasowanie rękojeści do dłoni sprawi, że praca będzie przebiegać bezpiecznie, a ręka nie będzie się tak szybko męczyć. Ponadto, każdy nóż musi mieć solidne ostrze - jest to absolutna podstawa, gdyż krojenie nie będzie wymagało dużego nacisku. Rozglądając się za nowymi nożami, należy również zwrócić uwagę na twardość stali, z której zostały wykonane - jest to jeden z głównych parametrów, świadczących między innymi o ich trwałości. 

Wybierając nóż kuchenny, jakość musi być na pierwszym miejscu. Warto wiedzieć, że jednymi z najlepszych na rynku są noże japońskie, które znacząco ułatwiają pracę w kuchni nawet najbardziej wymagającym profesjonalistom. Stal nierdzewna, z której wykonywane jest ich ostrze, wzbogacona jest dodatkiem węgla, co bezpośrednio przekłada się na ich trwałość. Japońskie noże kuchenne, podczas ich produkcji są hartowane w wodzie, dokładnie ostrzone oraz precyzyjnie szlifowane, dzięki czemu mogą pochwalić się niezwykle wysoką jakością. 

 

Japońskie noże kuchenne - dlaczego to dobry zakup?

Nie da się ukryć, że japońskie noże kuchenne zapewniają ogromną wygodę w każdej kuchni - zarówno tej domowej, jak i profesjonalnej. Znacząco przyspieszą proces obierania warzyw, filetowania ryb czy krojenia mięs, ale także umożliwią precyzyjne wydzielanie nawet najcieńszych plasterków z różnego rodzaju produktów żywnościowych. Są one niezwykle ostre, jednak aby jak najdłużej utrzymać je w idealnym stanie, należy pamiętać, że ich ostrzenie może odbywać się jedynie przy pomocy ostrzałek kamiennych. Ponadto fakt, że stal ich ostrza posiada domieszkę węgla, czyni je wyjątkowo trwałymi. Dodatkowym atutem jest również elegancki design noży japońskich i ergonomiczny kształt rękojeści, co także znacząco wpływa na komfort ich użytkowania. W zależności od osobistych potrzeb, noże japońskie można zakupić pojedynczo lub w atrakcyjnych zestawach. 

()
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%