Zamknij

Ukraińskie produkty, które warto włączyć do swojego jadłospisu

art. sponsorowany + 12:46, 04.10.2023 Aktualizacja: 12:46, 04.10.2023

Kuchnia ukraińska słynie z zastosowania lokalnych produktów i tradycyjnych przepisów. Niektóre dania są warte spróbowania nie tylko ze względu na smak, ale także właściwości prozdrowotne. Jeśli do tej pory myślałeś, że potrawy z Ukrainy to tylko wysokokaloryczne dania mięsne i mączne, to ten artykuł może cię zaskoczyć.

Suszone ryby

Jak pokazują statystyki, Polacy spożywają niewiele ryb. Natomiast jedną z ulubionych przekąsek naszych wschodnich sąsiadów jest ich suszona odmiana. Ten sposób konserwacji żywności był stosowany już w starożytności. Umożliwia zachowanie świeżości oraz wartości odżywczych, a przy tym nadaje mięsu zwartą konsystencję, kruchość oraz intensywny smak. Obecnie Ukraińcy przyrządzają suszone ryby na dwa sposoby. Wyfiletowane mięso suszy się naturalnie na świeżym powietrzu lub uprzednio macza się je w solance. Popularnym gatunkiem chętnie przyrządzanym obiema tymi metodami jest dorsz. Dlaczego warto spożywać suszone ryby? Przede wszystkim to bogactwo witamin takich jak A, D, E i K czy tych z grupy B. Oprócz tego zawierają mnóstwo kwasów omega-3, a także są źródłem pełnowartościowego białka. Zdecydowanie jest to lepszy pomysł na przekąskę niż paczka chipsów czy frytki. Można zajadać je samodzielnie lub na ich bazie przygotować doskonałą zupę rybną.

A jeśli chcesz dowiedzieć się, jak na Ukrainie świętuje się dni wolne od pracy, sprawdź https://best-market.pl/blog/swieta-i-dni-wolne-od-pracy-na-ukrainie/.

Ukraińskie kiszonki

Bardzo częstym dodatkiem do obiadu są domowe przetwory. Ukraińcy uwielbiają kieszonki w różnych postaciach. Doskonale uzupełniają one dania mięsne, są chrupiące, a przy tym niskokaloryczne. Zdecydowanie powinny się znaleźć w Twojej codziennej diecie z kilku powodów. Po pierwsze jest w nich dużo błonnika oraz antyoksydantów. Są też naturalnym źródłem probiotyków, czyli pozytywnie wpływających na przewód pokarmowy żywych kultur bakterii. Ich regularne spożywanie poprawia perystaltykę jelit, ale też pozytywnie wpływa na odporność. W Ukrainie można znaleźć kiszonki na bazie różnych warzyw, między innymi kapusty, marchwi czy pomidorów.

Kwas chlebowy

Osobom, które poszukują alternatywy dla słodzonych gazowanych napoi, szczególnie polecamy kwas chlebowy. To tradycyjny napój, który przygotowuje się na bazie wody, razowego chleba, cukru oraz drożdży. Opcjonalnie można dodać także suszone owoce, miód czy naturalny sok owocowy. Dobrą opcją jest też zakup gotowego napoju. Oryginalny kwas chlebowy znajdziesz na stronie https://best-market.pl/napoje-bezalkoholowe/kwas-chlebowy/. Jest delikatnie gazowany, umiarkowanie słodki i orzeźwiający. Przypomina nieco popularny u nas niegdyś podpiwek. Podobnie jak kiszonki, kwas chlebowy warto spożywać ze względu na zawartość probiotyków. Oprócz tego jest on źródłem witamin z grupy B, witaminy C, oraz E, a także cynku czy selenu. Pozwala ugasić pragnienie, nawadnia i usprawnia pracę jelit, dzięki czemu sprawdzi się doskonale po obfitym posiłku.

(art. sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%