Kiełki lucerny cieszą się dużym zainteresowaniem konsumentów. Współcześnie możemy je kupić w dobrze wyposażonych sklepach spożywczych. Kupując kiełki w sklepie nie możemy być pewni ich wysokiej jakości. Gwarancję wyjątkowego smaku i bezpieczeństwa dla zdrowia dają nam wyłącznie kiełki wyhodowane samodzielnie. Co powinniśmy wiedzieć zanim zdecydujemy się na zakup nasion lucerny?
Lucerna jest jednoroczną lub dwuletnią rośliną wchodzącą w skład rodziny bobowatych. Jest ona blisko spokrewniona z soczewicą, groszkiem, lukrecją, kozieradką, soją czy fasolą. W naturalnych warunkach możemy ją spotkać w Europie, Azji i Afryce. Nadziemne części rośliny są cennym źródłem witamin i minerałów. Znajdziemy w nich między innymi witaminy A, E, D, K, a także komplet witamin z grupy B (dzięki którym korzystnie wpływa na funkcjonowanie ludzkiego układu nerwowego). Lucerna dostarcza nam beta-karotenu, krzemu, wapnia, fosforu, żelaza (żelazo zawarte w lucernie jest bardzo dobrze przyswajalne przez ludzki organizm), potasu, manganu. Roślina zawiera białko i duże ilości antyoksydantów. Regularnie spożywana lucerna wspiera funkcjonowanie układu immunologicznego, wzmacnia nasze kości, posiada właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwkaszlowe, moczopędne. Jeżeli chcemy czerpać jak najwięcej korzyści z tej rośliny – spożywajmy ją pod postacią kiełków.
Kiełki lucerny mogą być znakomitym uzupełnieniem naszej codziennej diety. Możemy dodawać ich do surówek i sałatek, kanapek, posypywać nimi dania główne. Niektórzy wykorzystują je także do wypieku pieczywa. Warto podkreślić, że kiełki lucerny dostarczają nam większych ilości witamin, minerałów i antyoksydantów niż syntetyczne tabletki. Dzieje się tak dlatego, że aktywne substancje w nich zawarte są lepiej przyswajalne przez nasz organizm.
Kiełki lucerny najlepiej jest spożyć natychmiast po wyjęciu z kiełkownicy. Można je ewentualnie przechowywać przez kilkanaście godzin w lodówce.
Uprawa kiełków lucerny jest bardzo prosta. Najłatwiej jest użyć do tego celu kiełkownicy (w zależności od naszych potrzeb możemy wybrać kiełkownicę jedno lub kilkupiętrową). Jeżeli nie dysponujemy kiełkownicą, możemy wykorzystać zwykły słoik, miseczkę lub talerzyk. Dno naczynia należy wyłożyć ligniną lub watą, a następnie nasączyć wodą. Na tak przygotowane podłoże równomiernie wysypujemy kiełki lucerny.
Jeżeli posiadamy kiełkownicę, wystarczy, że wsypiemy do niej nasiona i będziemy regularnie uzupełniać wodę. Kiełki powinny pojawić się po około 3-4 dniach. Zaletą kiełków wyhodowanych w kiełkownicy jest to, że możemy spożywać je w całości.
Kiełki lucerny zazwyczaj spożywane na surowo, dlatego bardzo ważne jest, żeby uprawiać je wyłącznie z najwyższej jakości nasion. Najlepsze na rynku nasiona lucerny posiadają renomowani, polscy producenci. Dają nam oni gwarancję, że nasiona pochodzą z kontrolowanych i ekologicznych upraw.
Bardzo ważne jest, żeby sprawdzić czy opakowanie nasion nie zostało uszkodzone (nie powinno być również wyblakłe, bo sugeruje to, że zbyt dużo czasu znajdowało się w nasłonecznionym miejscu). Powinno być dokładnie opisane, zawierać zdjęcie rośliny, a także aktualny termin przydatności do spożycia. Należy zdawać sobie sprawę, że nasiona po upływie terminu ważności mogą częściowo lub całkowicie stracić zdolność kiełkowania. Nigdy nie kupujmy kiełków lucerny niewiadomego pochodzenia.