Zamknij

Profesjonalna maszyna do lodów – jaka do małego lokalu?

10:39, 16.03.2023 art. sponsorowany Aktualizacja: 10:40, 16.03.2023
freepik.com freepik.com

Cukiernie i kawiarnie często mają w ofercie smakowite lody. Jeśli marzy Ci się prowadzenie lodziarni lub też chcesz poszerzyć dostępne menu w Twoim lokalu o ten doskonały deser, specjalna maszyna okaże się niezbędna. Po jaką warto sięgnąć, aby nie przepłacać i jednocześnie cieszyć się sprzętem dobrej jakości? Przekonajmy się.

Czym kierować się przy wyborze maszyny do lodów?

W małym lokalu każda przestrzeń jest na wagę złota. Dlatego maszyna do lodów musi zostać starannie dobrana. Warto przy tym zawczasu zdefiniować, czy słodkie przysmaki mają być wyłącznie uzupełnieniem oferty, czy też stanowić jej trzon. Jeśli chcesz założyć niewielką lodziarnię, warto oferować klientom sprzedaż lodów prosto z witryny. Istnieje także opcja nawiązania współpracy z producentem i otrzymania od niego gotowych mieszanek do umieszczenia w witrynie mroźniczej. 

Maszyny do lodów istnieją w wielu wariantach, dzięki którym można stworzyć desery w stylu amerykańskim, włoskim, klasycznym oraz podawać mrożone jogurty. Jeśli jednak cenisz sobie prostotę i ergonomiczne rozwiązania kompaktowa maszyna, oferująca jeden smak słodyczy powinna wystarczyć. Będą idealnym dodatkiem do szarlotek, gorącej czekolady lub ziołowej herbaty.

Postaw na proste warianty

Prosta maszyna do lodów nie oznacza gorszej jakości przygotowanych produktów. Na Gastroprofit znajdziesz wytworne urządzenia, oferujące mnóstwo smaków lodów, jak i niewielkie urządzenia, idealne do małych lokali. 

Kompaktowa maszyna do lodów włoskich nablatowa doskonale sprawdzi się, gdy masz ograniczoną powierzchnię użytkową. Przy zakupie warto zwrócić uwagę na budowę cylindra maszyny, klasę twardości stali, z której wykonane są świdry, jak również na warunki gwarancji i serwisowania sprzętu.

Czy tradycyjna maszyna do lodów sprawdzi się w małej kawiarni?

W niewielkich lokalach i tych, które stawiają na lody w ramach wzbogacenia dodatkowej oferty menu, maszyna przemysłowa nie będzie potrzebna. Należy założyć, że maksymalne dzienne zużycie będzie na poziomie kilku-kilkunastu kilogramów mrożonego deseru dziennie. Należy pamiętać, że nawet mając niewielką maszynę do lodów i szokownik z czterema do sześciu pojemników na deser może stanowić znaczne urozmaicenie. Oferta może być cyklicznie zmieniana, a sezonowe smaki przyciągałyby nowych i stałych klientów. Nietuzinkowe smakołyki, co trochę zmieniane, intrygują wiele osób.

Jakie są rodzaje lodów, produkowane w maszynach?

W maszynach możesz tworzyć lody rzemieślnicze. Są bardzo modne i cenione przez klientów ze względu na oryginalność, kreowaną w niewielkich manufakturach. Innym typem są lody typu soft, nazywane także włoskimi. Do ich produkcji wystarczy wyłącznie maszyna (do rzemieślniczych musi to być także i pasteryzator, szokówka, frezer, konserwator, i szafa mroźnicza). Ten typ lodów jest często wybierany jako do uzupełnienia menu ze względu na prostotę produkcji i łatwość montażu maszyny. Ponadto nie zajmuje ona wiele miejsca i może być założona na blacie.

(art. sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%