Zamknij

Dynia w ogrodzie – wszystko, co musisz wiedzieć

art. sponsorowany + 09:35, 28.02.2023 Aktualizacja: 09:36, 28.02.2023

Dynia to warzywo o wyjątkowych walorach odżywczych i dekoracyjnych. Jest ona niezwykle popularna w Stanach Zjednoczonych (można powiedzieć, że stała się symbolem święta Halloween). Dynie należą do roślin, które intensywnie się rozrastają, dlatego nie sprawdzą się w każdym ogrodzie. Co musimy wiedzieć zanim podejmiemy decyzję o zakupie nasion dyni?

Podstawowe informacje na temat dyni

Dynia to wywodząca się z Ameryki Północnej i Ameryki Południowej roślina, która wchodzi w skład rodziny dyniowatych. Jest ona bardzo blisko spokrewniona z arbuzem, ogórkiem czy tykwą. Badania archeologiczne pokazują, że dynia była uprawiana przez człowieka już ponad 10 tysięcy lat temu. Dynie mogą być uprawiane jako rośliny jednoroczne i wieloletnie. Rośliny te posiadają okrągłe, jajowate lub jajowato-lancetowate liście. Z kątów liści wyrastają bezwonne kwiaty – męskie i żeńskie. Zazwyczaj przybierają one barwę żółtą lub pomarańczową. Okres kwitnienia rozpoczyna się w czerwcu i trwa do września. Najważniejszą częścią dyni jest owoc w postaci kulistej jagody, która może osiągnąć wagę do 200 kilogramów (zdarzały się przypadki wyhodowania dyni o wadze 1000 kg). We wnętrzu jagody znajdują się spłaszczone, jadalne nasiona, z których pozyskuje się popularny olej. Skórka otaczająca jagodę jest w większym lub mniejszym stopniu zdrewniała. Dynie mogą przybierać rozmaite kształty i zabarwienie. Zarówno miąższ, jak i nasiona dyni wykorzystywane są w przemyśle spożywczym (dynia jako jedno z niewielu warzyw nie traci swoich dobroczynnych właściwości odżywczych po obróbce termicznej).

Uprawa dyni w przydomowym ogrodzie

Dynia może okazać się wyjątkową ozdobą ogrodu warzywnego. Przed jej posadzeniem musimy się jednak zastanowić czy posiadamy wystarczająco dużo miejsca – roślina ta intensywnie się rozrasta. Dla jednej dyni musimy zarezerwować od 1,5 do 2 metrów kwadratowych grządki.

Dynie ze względu na egzotyczne pochodzenie są roślinami ciepłolubnymi. Warto zarezerwować dla nich stanowisko nasłonecznione i zaciszne. Gleba powinna być zasobna w składniki odżywcze, o dużym udziale próchnicy, przepuszczalna, lekka do średnio ciężkiej, o pH około 6 (doświadczeni ogrodnicy radzą unikać gleb kwaśnych).

Pamiętajmy, żeby nigdy nie sadzić dyni na stanowiskach, gdzie w poprzednich sezonach rosły rośliny zaliczane do rodziny dyniowatych (jest to niewskazane, gdyż będzie ona w większym stopniu narażona na choroby i szkodniki charakterystyczne dla tej rodziny roślin). Odpowiednim przedplonem dla dyni będą rośliny strączkowe, ziemniaki, a także kapusta.

Nasiona dyni sadzi się wprost do gruntu pod koniec kwietnia, ewentualnie na początku maja. Dynia kiełkuje w temperaturze 14 stopni Celsjusza. Jeżeli obserwujemy znaczne nocne spadki temperatur, zabezpieczmy dynię agrowłókniną.

Do zabiegów pielęgnacyjnych, które są niezbędne podczas uprawy dyni zaliczamy regularne podlewanie (pamiętajmy, żeby unikać moczenia liści), nawożenie najlepsze będą nawozy organiczne, odchwaszczanie i spulchnianie podłoża. Ogrodnicy często decydują się na przycinanie pędów dyni – sprawia to, że owoce osiągają większe rozmiary.

Jak wybrać pełnowartościowe nasiona tej rośliny?

Nasiona dyni należy kupować od renomowanych producentów. Są one dość popularne, dlatego bez problemu dostaniemy je w dobrze zaopatrzonym sklepie ogrodniczym. Pamiętajmy, żeby przed wykorzystaniem nasion zapoznać się z warunkami uprawy konkretnej odmiany dyni. Sprawdźmy także czy nasiona posiadają aktualny termin ważności, gdyż po jego upływie ich zdolność kiełkowania się zmniejsza (a nawet całkowicie zanika).

(art. sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%