Święta to czas radości i przyjemności. Zwykle odkładamy wtedy na bok wszystkie diety i ograniczenia, które mogłyby zaburzyć miły nastrój. Niestety w wyniku bożonarodzeniowego „luzu”, zwykle fundujemy sobie parę dodatkowych kilogramów i noworoczne postanowienie, aby jak najszybciej je zrzucić.
Oprócz przejścia na rozsądną zbilansowaną dietę i zaplanowania regularnej aktywności fizycznej, w odchudzaniu mogą nam przyjść z pomocą zioła. Jakie rośliny warto mieć w swojej kuchni, aby szybciej pozbyć się poświątecznej tuszy? Oto lista przydatnych produktów:
- Mięta pieprzowa – to nie tylko świetne lekarstwo na dolegliwości żołądkowe, ale również roślina wspomagająca trawienie. Pijąc napary z mięty umożliwiamy organizmowi wyprodukowanie większej ilości kwasu żołądkowego i żółci oraz uregulowanie pracy jelit. Napar pomaga również wyeliminował chęć podjadania. Wszystko to usprawnia nasz metabolizm i sprzyja chudnięciu,
- Mniszek lekarski – korzystnie wpływa na trawienie tłuszczów ograniczając ich wchłanianie. Dzięki temu organizm nie gromadzi tkanki tłuszczowej w nadmiernych ilościach. Mniszek reguluje przemianę materii, obniża poziom cukru i cholesterolu, likwiduje obrzęki i cellulit,
- Skrzyp polny – oprócz zbawiennego wpływu na włosy i paznokcie, skrzyp wspomaga walkę ze zbędnymi kilogramami, pomaga usuwać nadmiar wody i toksyn z organizmu,
- Fiołek trójbarwny – usprawnia proces przemiany materii, minimalizuje chęć podjadania, powoduje uczucie sytości, pomaga oczyścić ciało ze szkodliwych produktów przemiany materii. Usuwa również nadmiar wody z organizmu,
- Lubczyk – wspomaga trawienie, oczyszcza z toksyn, przeciwdziała niestrawności i problemom żołądkowym, a także niweluje uczucie wzdęcia,
- Liście poziomki pospolitej – korzystnie wpływają na przemianę materii, działają moczopędnie, usuwają toksyny z organizmu,
- Kłącze imbiru – pobudza trawienie, łagodzi bóle brzucha, zaparcia oraz wzdęcia, reguluje pracę jelit,
- Ziele dziurawca – ma działanie żółciotwórcze, pobudza trawienie i zmniejsza uczucie pełności, sprzyja odchudzaniu,
- Rumianek – poprawia przepływ żółci, zapobiega nadkwaśności żołądka, łagodzi wzdęcia, pomaga trawić nawet „ciężkie” dania,
- Koper włoski – stymuluje produkcję soków żołądkowych, zmniejsza napięcie mięśni gładkich przewodu pokarmowego, pobudza perystaltykę jelit. Łagodzi również wzdęcia i przyspiesza trawienie.
Wyżej wymienione zioła można stosować pojedynczo lub nabyć w postaci odpowiednio skomponowanych mieszanek.
W dobrych sklepach i aptekach ziołowych na pewno znajdziemy coś dla siebie, a w razie wątpliwości zawsze można skorzystać z fachowego doradztwa pracowników.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz