Zamknij

Wina z całego świata, niezwykła karta i nowoczesny wystrój: Endi WineHouse w Sopocie

16:26, 19.07.2021 Emil Bogumił Aktualizacja: 18:15, 19.07.2021
Skomentuj Fot. Anna Nagel Fot. Anna Nagel

Endi WineHouse to nowa restauracja otwarta w Sopocie. Każda osoba przechodząca obok zwróci na nią uwagę. Lokal kusi niezwykłym wnętrzem i mnogością butelek wina. Warte spróbowania są także dania z nowatorskiej karty. Przygotuje je dla nas jeden z medalistów Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej.

Pierwszą rzeczą, która wyróżnia Endi WineHouse jest składająca się z czterech części karta. Każda z nich odpowiada jednemu z państw: Włochom, Hiszpanii, Stanom Zjednoczonym oraz Polsce. Pierwsze z nich idealnie sprawdzą się podczas upalnej, letniej pogody. Wszystkie dania przygotowywane są z oryginalnych produktów. Goście mogą wybrać spośród przystawek, dań głównych oraz deserów.

Fot. Anna Nagel

Jak sama nazwa wskazuje Endi ma być przede wszystkim domem wina.

– Budujemy bardzo szeroką kartę win. Obecnie mamy w niej 60 pozycji, a docelowo skorzystamy ze 100 opcji. Chcemy być prawdziwym domem wina. Miejscem, gdzie możemy spróbować jednego kieliszka, bez potrzeby kupowania butelki za 400 złotych. Takiej oferty w Trójmieście jeszcze nie ma – opowiada Łukasz, menedżer restauracji.

W karcie Endi WineHouse znajdziemy wina z Włoch, Hiszpanii, Niemiec, Gruzji, Argentyny, Chile, RPA oraz z Polski – z domu Jantoń. Restauracja zaoferuje gościom specjalne wieczory, podczas których będą mogli skosztować najlepszych, dostępnych na miejscu trunków.

– Stąd każdy wychodzi zadowolony – zachęca do odwiedzin menedżer.

Wieczory z winem to nie jedyna atrakcja Endi WineHouse. W każdą środę, piątek i sobotę w restauracji odbywają się wieczory z muzyką na żywo. W planach znalazły się także wydarzenia związane ze stworzeniem własnej whisky oraz wieczory stand-uperskie. 

Fot. Anna Nagel

W Endi WineHouse podziwiać można również kuchnię. Jej szef – Damian Dopieralski – zdobył w 2020 roku brązowy medal w kategorii dań regionalnych, podczas jednego z najbardziej prestiżowych wydarzeń kulinarnych na świecie – Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej. Obecnie przygotowuje dla gości restauracji m.in. tagliatelle, gnocchi, niezwykłe krewetki, tradycyjne amerykańskie burgery i steki oraz dania kuchni polskiej w nowatorskiej odsłonie. 

Fot. Anna Nagel

Okazją do zapoznania się z ofertą Endi WineHouse było Wielkie Otwarcie Sezonu w Endi WineHouse. Do odwiedzenia restauracji zapraszali kuglarze oraz muzycy obecni przed lokalem. Na gości czekało degustacyjne menu, wino oraz pokazy live cooking. Rozmową służył także sommelier Tomasz Kalenik. Za oprawę muzyczną odpowiadał Tomasz TomTo Dąbrowski.

Endi WineHouse zaprasza gości od wtorku do soboty, w godzinach od 12:00 do 22:30. W niedzielę można skorzystać z oferty restauracji do 21:00. Lokal znajduje się przy ul. Powstańców Warszawy 9. Rezerwacja stolików możliwa jest pod numerem telefonu 574 400 888.

Zobacz też: Menu restauracji Endi WineHouse

(Emil Bogumił)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%