Robert Makłowicz odwiedził Pomorze. Jeden z najsłynniejszych polskich dziennikarzy i krytyków kulinarnych zrealizował w regionie cztery materiały. Nie zabraknie w nich sopockich akcentów.
Jak informuje Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna, Robert Makłowicz przebywał w województwie od 24 do 31 maja. W produkcjach, których emisja nastąpi od połowy czerwca do połowy lipca, zaprezentuje kuchnię Kaszub Południowych, Wybrzeża Słowińskiego oraz Trójmiasta. W sobotę, 29 maja, będąc w Sopocie, dziennikarz odwiedził restaurację Polskie Smaki. Próbował w niej nowości z menu, które zostały udostępnione gościom od trzeciego czerwca.
– Pan Makłowicz odwiedził naszą restaurację, żeby zasmakować naszej lokalnej kuchni i porozmawiać o produktach. Pochwaliliśmy się asami, które mieliśmy w rękawie i autentycznością naszej kaszubskiej kuchni i polskich produktów. Wśród nich królował nasz turbot bałtycki, który w maju wpływa na tarło do Bałtyku. Był również śledź w marynacie octowej podany na ciepłych ziemniakach z ogniska z olejem lnianym. Była też kuszubska zupa dziadówka - czyli kartoflanka na naturalnie wędzonym boczku, czyli taka o zapachu wędzonki. To były trzy pozycje. Do tego też nasz deser kaszubski z truskawkami i malinami – opowiada szef kuchni restauracji Polskie Smaki.
Odcinki programu Roberta Makłowicza realizowane są w ramach projektu Pomorskie Prestige.
Zgodnie z założeniami projektu, dziennikarz przedstawia w nich m.in. regionalne produkty. Ma również na celu promocję jakościowej oferty Pomorza, której elementami są lokalne kulinaria oraz gastronomia.
Polecane : Gdzie zjeść w Sopocie
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu esopot.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz