Zamknij

Sopot: Francesco Siervo z restauracji Made in Napoli uznany za najlepszego pizzaiolo pizzy neapolitańskiej w Polsce

14:30, 04.08.2020 A.N Aktualizacja: 17:10, 04.08.2020
Skomentuj

Francesco Siervo otrzymał tytuł najlepszego pizzaiolo pizzy neapolitańskiej w Polsce. Nagrodę przyznało mu UPIM ASOCIACION (Universita della pizza italiana nel mondo) - stowarzyszenie pizzaiolo w Hiszpanii. Włoch odpowiada w Sopocie za sukces restauracji Made in Napoli by Siervo.

Francesco Siervo nazywany jest mózgiem operacji Made in Napoli by Siervo. Posiada tytuł ambasadora pizzy neapolitańskiej w Polsce (APN - Associazione Pizzaiuoli Napoletani). Odpowiada za szkolenie najlepszych pizzaiolo i pilnuje standardów oraz receptury jako prezydent Associazione Pizzaiuoli Napoletani w Polsce.

Historia pizzy neapolitańskiej sięga końca XVI-wieku, kiedy Vincenzo Corrado napisał traktat o neapolitańskich nawykach żywieniowych o tym, że ludzie jedzą pizzę oraz makaron z pomidorami. W XIX wieku zaczęły powstawać pierwsze pizzerie w Neapolu, a następnie stały się popularne w całych Włoszech. Neapolitańska pizza nazywana przez włochów Margheritą jest zupełnie inna, od tej którą często jemy w Polsce. Składa się tylko z kilku składników: sosu z pomidorów San Marzano, mozzarelli fior di latte lub di bufala (istnieją dwie szkoły), oliwy oraz bazylii - informuje nas Made in Napoli.

[ZT]3516[/ZT]

 

(A.N)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(3)

amantamant

1 0

bylem, pizza wyjatkowa, warto sprobowac,i wrocic :) 22:42, 04.08.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

reo

JasioJasio

1 0

Gratulacje, ale z rankingami warto przypomnieć sobie reklamę, gdzie dwie gospodynie uważają, że ich recepta jest lepsza 10:12, 05.08.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Gość Gość

1 0

No ta pizza w Suleczynie to jest do kitu gorszej nie jadłem.... raczej nie tego Pana robota 15:38, 07.08.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

0%