Francesco Siervo otrzymał tytuł najlepszego pizzaiolo pizzy neapolitańskiej w Polsce. Nagrodę przyznało mu UPIM ASOCIACION (Universita della pizza italiana nel mondo) - stowarzyszenie pizzaiolo w Hiszpanii. Włoch odpowiada w Sopocie za sukces restauracji Made in Napoli by Siervo.
Francesco Siervo nazywany jest mózgiem operacji Made in Napoli by Siervo. Posiada tytuł ambasadora pizzy neapolitańskiej w Polsce (APN - Associazione Pizzaiuoli Napoletani). Odpowiada za szkolenie najlepszych pizzaiolo i pilnuje standardów oraz receptury jako prezydent Associazione Pizzaiuoli Napoletani w Polsce.
Historia pizzy neapolitańskiej sięga końca XVI-wieku, kiedy Vincenzo Corrado napisał traktat o neapolitańskich nawykach żywieniowych o tym, że ludzie jedzą pizzę oraz makaron z pomidorami. W XIX wieku zaczęły powstawać pierwsze pizzerie w Neapolu, a następnie stały się popularne w całych Włoszech. Neapolitańska pizza nazywana przez włochów Margheritą jest zupełnie inna, od tej którą często jemy w Polsce. Składa się tylko z kilku składników: sosu z pomidorów San Marzano, mozzarelli fior di latte lub di bufala (istnieją dwie szkoły), oliwy oraz bazylii - informuje nas Made in Napoli.
[ZT]3516[/ZT]
1 0
bylem, pizza wyjatkowa, warto sprobowac,i wrocic :)
1 0
Gratulacje, ale z rankingami warto przypomnieć sobie reklamę, gdzie dwie gospodynie uważają, że ich recepta jest lepsza
1 0
No ta pizza w Suleczynie to jest do kitu gorszej nie jadłem.... raczej nie tego Pana robota