Jak informuje sopocki urząd, miasto odda tereny zielone w ręce lokalnych przedsiębiorców i artystów. Działania mają wesprzeć osoby, które w wyniku kryzysu znalazły się w trudnej sytuacji. Akcja potrwa do końca sierpnia.
Tereny związane z akcją obejmą: Hipodrom, Stadion Leśny, Stadion Rugby, Sopockie Błonia, Park Północny (Pole Mancowe), Operę Leśną oraz sopocki rynek.
– Od samego początku walki z epidemią powtarzamy, że najważniejsze jest bezpieczeństwo. Zdajemy sobie sprawę, w jak trudnej sytuacji znalazła się branża i robimy wszystko, aby stworzyć takie warunki, by mogła funkcjonować w jak najszerszym, ale bezpiecznym zakresie i by jak najmniej osób straciło pracę – mówi Magdalena Czarzyńska-Jachim, wiceprezydent Sopotu. – Jednocześnie chcemy dać naszym mieszkańcom i gościom możliwość bezpiecznego udziału w ciekawych wydarzeniach. Zachęcamy branżę do zgłaszania się, przedstawiania projektów kulturalnych, gastronomicznych, sportowych, które mogłyby być realizowane w zielonych przestrzeniach miasta – dodała.
Jak informuje Urząd Miasta Sopotu, wydarzenia na terenach zielonych będą łączyły ofertę gastronomiczną z kulturalną i sportową. Oferta wakacyjna będzie zawierała pakiet aktywności na świeżym powietrzu dla całej rodziny. Poza sportem i gastronomią, na terenach zielonych będzie można spotkać sopocką kulturę. Odbiorcami oferty będą mieszkańcy Sopotu oraz przyjezdni. Projekty mają w sposób szczególny uwzględniać potrzeby osób z dziećmi. Regulamin akcji oraz niezbędne wnioski dostępne są na portalu miejskim.
Sopot umożliwił również poszerzanie ogródków gastronomicznych w przestrzeni miejskiej oraz na plaży. By zachować szczególną ostrożność, miasto zwróciło się do Sanepidu z wnioskiem o większe kontrole miejsc gastronomicznych.
– Sopockie restauracje są gotowe na ponowne otwarcie. Większość przygotowała swoje regulaminy, które pozwolą poczuć się bezpiecznie zarówno pracownikom, jak i gościom. Z pewnością wszyscy będą dokładali starań, aby działalność prowadzona była na najwyższym poziomie, przy zachowaniu wszelkich wytycznych – komentuje Anna-Golec Mastroianni, prezes Sopockiej Organizacji Turystycznej.
Od poniedziałku, 18 maja, działalność będą mogły wznowić wszystkie punkty gastronomiczne w całej Polsce. Serwowane jedzenie oraz napoje będą mogły być spożywane na miejscu, z zachowaniem wskazań przekazanych przez Radę Ministrów.
zaniepokojona15:05, 16.05.2020
9 0
obawiam sie czy teraz w ogole bedzie jakies miejsce dla mieszkancow, tez tych co nie chca korzystac z zielonej gastronomii czy koncertow..zwyczajnie wyjsc na spacer, odetchac w spokoju. miasto i tak jest cale zawalone teraz nie bedzie juz zupelnie przestrzeni do zycia 15:05, 16.05.2020
brawo15:07, 16.05.2020
0 7
brawo dla miasta, to jest odpowiedzialne podejscie, sopot zyje z turystow, lokalny biznes tez to miejsca pracy , bedzie dobrze! 15:07, 16.05.2020