Zostało mało czasu!
0
0
dni
0
0
godzin
0
0
minut
0
0
sekund
Spraw bliskim radość
zanim będzie za późno!
Kup prezent
Zamknij

Prosto Sopot po 8 latach zmienia się w nowy koncept! O menu zadba włoski kucharz

. 20:07, 18.12.2025 Aktualizacja: 13:47, 18.12.2025
1 esopot.pl esopot.pl

Po ośmiu latach działalności znana sopocka restauracja Prosto Pizza i Piwo wchodzi w nowy etap. Lokal przy ul. Tadeusza Kościuszki 14, mieszczący się w kompleksie Sopot Centrum, zmienia nazwę i koncepcję, stając się Da Guido Pizza e Pasta. To jednak nie tylko rebranding – zmiana oznacza wyraźne odświeżenie oferty i jeszcze mocniejszy zwrot w stronę autentycznej kuchni włoskiej.

Za gastronomiczny koncept Da Guido Pizza e Pasta odpowiada Guido Lucretti Cigarini, kucharz i były kierowca rajdowy, pochodzący z Mediolanu, który zdecydował się na stałe związać swoje życie z Polską. Jego wizja to kuchnia prosta, szczera i oparta na wysokiej jakości włoskich składnikach, bez kompromisów w kwestii smaku.

Esopot.pl - Da Guido Pizza e Pasta Sopot

Menu mocno się rozrosło

Choć pizza nadal pozostaje jednym z filarów lokalu, teraz nie jest już jedyną gwiazdą karty. Goście Da Guido Pizza e Pasta znajdą w menu m.in. makarony, lasagne, gnocchi, risotta, zupy, a także owoce morza i klasyczne włoskie przystawki.

Esopot.pl - Da Guido Pizza e Pasta Sopot

Wśród propozycji są m.in. spaghetti alla carbonara z guanciale, pappardelle al tartufo z czarną truflą, risotto ai funghi porcini czy gnocchi gorgonzola e noci. Miłośnicy pizzy mogą wybierać spośród ponad 20 kompozycji – od klasycznej margherity, przez quattro formaggi, aż po bardziej wyraziste warianty z ndują, mortadelą i pistacjami czy krewetkami.

Ciasto dojrzewające trzy dni i włoskie składniki

Esopot.pl - Da Guido Pizza e Pasta Sopot

Jak podkreślają właściciele, fundamentem kuchni Da Guido pozostaje jakość. Ciasto na pizzę dojrzewa aż trzy dni, sos pomidorowy przygotowywany jest według autorskiej receptury, a do wypieków używana jest wyłącznie włoska mozzarella. Każda pizza podawana jest z oliwą – klasyczną, czosnkową lub ostrą.

Piwo Bytów i zniżki dla studentów

Do włoskiej kuchni dołącza także bardzo dobre piwo z Browaru Bytów, dostępne z nalewaka. Restauracja przygotowała również specjalną ofertę dla gości. Studenci mogą liczyć na 20-procentową zniżkę na pizzę i piwo, obowiązującą codziennie.

Godziny otwarcia

Da Guido Pizza e Pasta zaprasza gości codziennie w godzinach 12:00–21:00, a dostawy realizowane są do godziny 20:00.

Metamorfoza Prosto Pizza i Piwo w Da Guido Pizza e Pasta pokazuje, że sopocka gastronomia nie stoi w miejscu. Nowa odsłona lokalu to propozycja zarówno dla wiernych fanów pizzy, jak i tych, którzy szukają w Sopocie prawdziwych, włoskich smaków – od makaronu po risotto.

[ZT]36641[/ZT]

(.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz (1)

ola ola

1 0

juz probowalam, arabiata super

23:43, 18.12.2025
Wyświetl odpowiedzi:0
Odpowiedz

0%