Niecodzienny gość pojawił się w ostatnich dniach w Sopocie. Restaurację Fisherman – finest food & wine, mieszczącą się przy ul. Grunwaldzkiej 89, odwiedziła sama Magda Gessler – restauratorka, właścicielka kilkunastu lokali i gwiazda telewizji, od lat znana z programu „Kuchenne rewolucje”.
Do wizyty doszło za namową córki celebrytki, Lary Gessler, która od dawna bywa częstym gościem w sopockim lokalu. Szef kuchni i współwłaściciel restauracji, Rafał Koziorzemski, nie krył radości z tego spotkania.
„Znamy się już jakiś czas. Odwiedza nas praktycznie cała jej rodzina. Do kompletu brakowało Magdy” – przyznaje kucharz, laureat prestiżowego konkursu Les Chefs En Or!, którego restauracja może poszczycić się wieloma prestiżowymi wyróżnieniami, w tym rekomendacją w przewodniku Michelin.
Wizyta Gessler przypadła na czas festiwalu Top of the Top Sopot Festival. Pierwsze spotkanie okazało się na tyle udane, że znana restauratorka… wróciła do Fishermana już następnego dnia.
– Była zszokowana, oszołomiona daniami na tyle, że zmieniła swoje plany i ponownie nas odwiedziła – relacjonuje Koziorzemski.
Jak zdradza, największe wrażenie zrobiły na niej m.in. ośmiornica, pierożki z orłoryby, paprykarz, terrina z gęsiej wątróbki, kawior z jesiotra syberyjskiego, a także lody z mizerii, za które Rafał Koziorzemski został w przeszłości nagrodzony na dwóch międzynarodowych konkursach.
To właśnie ostatnia pozycja szczególnie poruszyła Gessler.
– Powiedziała, że to jej smaki dzieciństwa i że jej babcia robiła identyczną mizerię, gdy była dzieckiem – opowiada szef kuchni.
W trakcie kolacji restauratorka zadzwoniła do córki, by podzielić się wrażeniami. „Lara, miałaś rację, tu jest fenomenalnie” – miała powiedzieć przez telefon.
Z wizyty znanej restauratorki cieszył się nie tylko właściciel, ale i cały zespół Fishermana. Lokal pochwalił się wydarzeniem w mediach społecznościowych, pisząc:
„Wyjątkowa, charyzmatyczna i niezastąpiona – odwiedziła nas Magda Gessler. To dla nas ogromny zaszczyt i radość, że mogliśmy ugościć i podzielić się naszą pasją do gotowania z kimś, kto od lat inspiruje do odkrywania i smakowania życia każdego dnia”.
Restauracja podziękowała również Larze Gessler, dzięki której do spotkania doszło. „Bez Ciebie by się nie udało” – czytamy w oświadczeniu.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz