Zamknij

Kupujemy grill gazowy – na jakie parametry zwracać uwagę?

11:54, 29.06.2021 | R.C
Skomentuj

Grillowanie to niezwykle popularna czynność w Polsce, zwłaszcza w letnim okresie, gdzie panuje sezon grillowy. Gdy słońce otula nasze ciało ciepłymi promykami, bardzo chętnie spożywamy posiłki na świeżym powietrzu, a smak grillowanych potraw jest niepowtarzalny. Przyrządzenie potraw na grillu jest dość proste, nawet dla początkujących. Dobry grill gazowy powinien charakteryzować się kilkoma ważnymi parametrami. Powinien spełniać podstawowe funkcje, a także jak najbardziej ułatwiać przyrządzenie potraw. Oferta producentów jest bardzo szeroka. Czym wiec kierować się przy wyborze grilla gazowego? Jaki grill gazowy wybrać?

Czym różni się grill na gaz od zwykłego?

Zacznijmy od tego, czym tak naprawdę różnią się gazowe grille od zwykłych urządzeń tego typu. Jak już sama nazwa wskazuje pierwszą różnicą, jest sposób grzania. Aby uruchomić klasyczne grille węglowe, potrzebujemy rozpalić węgiel, by następnie ogień lub żar mógł podgrzewać potrawy. W przypadku grilla gazowego podstawą są palniki zasilane gazem, które od jedzenia oddziela specjalna blaszka. Jeżeli chodzi o konstrukcje obu rozwiązań, to ciężko określić rozbieżność, gdyż w zależności od producenta budowa grilla może się różnić. Podstawowe różnice to:

  • Wymiary rusztów,
  • Ilość palników,
  • Wielkość i materiał wykonania grilla,
  • Dodatkowe wyposażenie (termometr, pojemnik na tłuszcz, grillowanie z rusztem żeliwnym).

Można powiedzieć, że grille gazowe różnią się niemal wszystkim od klasycznego rozwiązania. Jedyne podobieństwo można zauważyć jeżeli chodzi o smak potraw, jednak i to pozostaje kwestią sporną wśród użytkowników. Na pewno nie istnieje konieczność zakupu węgla drzewnego oraz podpałki, a także nie musimy trudzić się, aby rozpalić grill.

Gazowy grill ogrodowy jest zazwyczaj sporych rozmiarów, co umożliwia przyrządzanie posiłków dla sporego grona osób. Jest to spory atut jeżeli chodzi o większe rodziny, bądź gdy często gościmy przyjaciół.

Grill na gaz – wady i zalety

Grill gazowy zyskuje coraz większa popularność wśród konsumentów i można spodziewać się, że w niedługim czasie na dobre zastąpi tradycyjne grillowanie. Łatwe przyrządzenie potraw, niezwykle szybkie rozpalanie oraz unikalny smak potraw to tylko nieliczne zalety takiego rozwiązania. Grill ogrodowy na gaz daje ogromne możliwości użytkownikom, którzy lubią eksperymentować. Przyrządzając potrawy na grillu gazowym, nie musimy już ograniczać się jedynie do karkówki czy kiełbasy. Na grillach gazowych możemy przyrządzać z łatwością kurczaka, pizzę, a nawet pyszne desery.

Zanim przejdziemy do tego, na co zwracać uwagę przy wyborze oraz jaki grill gazowy kupić warto znać wszystkie zalety i wady takiego rozwiązania. Koszt grilla gazowego jest zwykle wyższy niż grilla węglowego, toteż musimy bardzo rozsądnie podejść do tematu. Przed podjęciem ostatecznej decyzji warto wiec dowiedzieć się, czego można spodziewać się po podjęciu ostatecznej decyzji.

Do głównych zalet grilla gazowego należą:

  • Oszczędność czasu przy rozpalaniu,
  • Duża moc palników, łatwość kontroli temperatury (wysokie temperatury, precyzyjne ustawienie temperatury),
  • Brak obaw o zsunięcie się potraw z rusztu,
  • Niezwykle proste użytkowanie, dzięki czemu można cieszyć się smakiem potraw, wygoda użytkowania,
  • Łatwa pielęgnacja urządzenia,
  • Praktycznie brak dymu, grillowanie więc nie szczypie w oczy,
  • Szerszy zakres możliwości przygotowania jedzenia na ruszcie, np. warzywa, ryby, owoce morza,
  • Zamykana pokrywa,
  • Możliwość grillowania o każdej porze, nawet w złych warunkach pogodowych.

Grille gazowe nie są jednak pozbawione wad. Jak może okazać się, jest wielu przeciwników takiego grillowania. Twierdzą oni, że takie przyrządzenie dań nie jest tym samym co klimatyczne dmuchanie w żar. Poza tym:

  • Aromat dań może być nieco inny,
  • Większy grill to kłopot z transportem,
  • Wysoki koszt urządzenia,
  • Temperatura w takim grillu gwałtownie rośne, trzeba więc nauczyć się jakiego rusztu używać, aby przyrządzać konkretne potrawy.

Najlepsze modele grilli gazowych znajdziesz na: https://www.castorama.pl/produkty/ogrod/relaks-w-ogrodzie/grillowanie.html.

Na jakie cechy budowy grilla gazowego zwracać uwagę?

Jeżeli znamy już zalety i wady takiego rozwiązania i jesteśmy zdecydowani na zakup, to warto teraz odpowiedzieć na pytanie – na co zwracać uwagę podczas zakupu grilla gazowego.

  • Po pierwsze palniki – muszą charakteryzować się prostym zapalaniem. Ilość palników powinna być wystarczająca (liczba palników powinna sięgać co najmniej 3). Najlepiej jeżeli palniki są sporych rozmiarów i wytarzają 2 rzędy płomieni;
  • Aromatyzery – są pofałdowanymi blaszanymi przestrzeniami, między palnikami a rusztem. Między innymi od ich jakości zależy smak potraw. Zbierają tłuszcze, soki, które odparowują, nadając aromatu;
  • Sposób podłączenia – zazwyczaj znajdziemy modele zasilane butlą gazową, jednak niektóre można podłączyć do zaworu gazowego. Popularne są modele zasilane gazem ziemnym;
  • Jakość rusztu – im cięższy i solidniejszy ruszt, tym lepiej;
  • Półki boczne – idealnie, gdy znajduje się na nich palnik dodatkowy. Umożliwia to podgrzanie np. sosu czy makaronu;
  • Pokrywa – powinna być solidna, gruba, lecz łatwa w podnoszeniu;
  • Stabilna konstrukcja sprzętu;
  • Dodatkowe funkcje i potrzebne akcesoria. Różnego rodzaju grille posiadają np. wykonanie ze stali nierdzewnej lub stali szlachetnej, kuchenkę boczną, dodatkowy piekarnik, dodatkowe stojaki.

Jakie parametry grilla gazowego mają znaczenie?

Podstawowymi parametrami grilla gazowego są moc i zakres temperatur. Popularne modele posiadają 2 do 10 kW. Należy pamiętać, że im większa moc, tym skala regulacji temperatury powinna być szersza. Ważna jest wielkość rusztu oraz liczba palników. Istotna jest także waga i rozmiar.

 

()
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA
0%