Zamknij

Kucharz - jakie są perspektywy w tym zawodzie?

artykuł sponsorowany + 14:39, 17.07.2020

Są zawody, które bezpośrednio związane są z pracą w restauracji. Nie byłaby ona tym samym miejscem bez kucharza. Oczywiście może również pracować w barach czy hotelach, gdzie serwowane są posiłki. Czy jest to opłacalny zawód, czy warto podjąć w nim zatrudnienie?

Wymagania formalne w pracy kucharza

Każdy kucharz powinien mieć wykształcenie gastronomiczne, może być ono zawodowe, lub techniczne. Osoba, która chce podjąć zatrudnienie na stanowisku kucharza może również w tym celu zdobyć wykształcenie policealne. Każda ścieżka jest dobra, gdyż głównie liczą się tu umiejętności i renoma, a każdy kucharz najpierw zaczyna od pomocnika, a potem dopiero wraz z doświadczeniem może stać się szefem. Oczywiście konieczna jest umiejętność pracy w grupie, a także rozdzielania zadań i koordynowania pracy. Szef kuchni odpowiada za smak, dlatego musi mieć bardzo wyostrzone kubki smakowe, aby wszystko należycie doprawić. Praca na kuchni wiąże się często z gotowaniem dla dużej ilości osób, czy to gości danego dnia, czy też na imprezy okolicznościowe. W tej sytuacji trzeba umieć wysmakować danie, które przygotowywane jest w kilkudziesięciolitrowym garnku. Kucharz przygotowuje również swoje popisowe danie, które może być oznaczone w karcie jako danie szefa kuchni albo danie dnia. Tutaj wszystko wykonuje samodzielnie od A do Z. W przypadku innych potraw odpowiada głównie za koordynację, dosmakowanie i kontrolę jakości przybrania talerzy.

Czy opłaca się zostać kucharzem?

Wiele osób po szkołach gastronomicznych decyduje się na pracę w swoim zawodzie. Oczywiście na samym początku pensja może być skromniejsza, jednak w raz z dodatkowym doświadczeniem rośnie również wynagrodzenie. Zatem dobry kucharz może zarabiać nawet 5 tys. zł, a w przypadku prowadzenia własnej działalności, co może być kolejnym krokiem jeszcze więcej. Oferty pracy na portalach takich jak Pracuj.pl pojawiają się codziennie. Szukając zatrudnienia we własnym regionie warto ustawić sobie powiadomienia o nich w aplikacji w telefonie komórkowym albo na poczcie e-mail. Wystarczy zamiłowanie do gotowania oraz dobry smak, by móc zostać kucharzem amatorem, jednak w lokalach gastronomicznych zwykle wymagane jest wykształcenie kierunkowe. Oczywiście bywają i takie lokale, gdzie przyjmowane są osoby z zamiłowaniem do gotowania, przynajmniej jako pomoce kuchenne. Cały zespół musi sprawnie pracować, aby obsłużyć wypełnioną salę restauracyjną.

(artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%