Post przerywany (ang. intermittent fasting) to styl jedzenia, który polega na naprzemiennym okresowym ograniczaniu spożywania posiłków (czyli postu) oraz jedzeniu w określonych przedziałach czasowych. Dla kogo jest post przerywany i co na jego temat mówią eksperci? Czy jest do dobry sposób na redukcję niechcianych kilogramów? Sprawdźmy to!
Jak wspomnieliśmy, post przerywany to pewien styl jedzenia. W przeciwieństwie do tradycyjnych diet, post nie skupia się więc na tym, co jemy, ale kiedy jemy, co potencjalnie może stanowić jego… główną wadę.
Najczęściej stosowane warianty postu przerywanego to:
Dowiedz się więcej, co na temat postu przerywanego mówią badania i dietetycy: https://centrumrespo.pl/dieta/post-przerywany-16-8-cudowny-patent-na-odchudzanie/.
Istnieje kilka przeciwwskazań, jeśli chodzi o stosowanie postu przerywanego. Nie jest to rozwiązanie dla dzieci, kobiet w ciąży oraz karmiących, a także tych osób, których BMI jest poniżej 18,5. Grupą, która nie powinna go stosować są dodatkowo seniorzy.
Co ze sportowcami? W przypadku tych, którym zależy na budowaniu masy mięśniowej, stosowanie postu przerywanego może utrudnić to zadanie. Post sprawia bowiem, że trudniej dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość białka. Nie znaczy to oczywiście, że jest to niemożliwe, natomiast warto pamiętać o tym aspekcie, aby w znacznie lepszy sposób bilansować swoje posiłki pod kątem źródeł białka.
W przypadku postu przerywanego nie ma zaleceń, co powinniśmy w takim przypadku jeść. Często więc zdarza się, że osoby, które w ciągu dnia jedzą mniej, wybierają bardziej kaloryczne oraz niezdrowe przekąski.
Dodatkowo mniej posiłków w ciągu dnia to „walka” składników odżywczych o wchłanianie, o czym pewnie nie wszyscy zdają sobie sprawę. Przykładem jest żelazo, które gorzej wchłania się, gdy w posiłku jest jednocześnie wapń. To ważna informacja dla tych osób, które są zagrożone anemią.
Istotną kwestią jest więc to, aby post przerywany nie stał się pretekstem do jedzenia przetworzonych i niezdrowych produktów. Warto natomiast stawiać na to, aby w codziennej diecie dominowały produkty nisko przetworzone, takie jak:
Istotne jest dodatkowo odpowiednie łączenie konkretnych grup produktów. Zwłaszcza jeśli jemy tylko 2 lub 3 duże posiłki, zamiast kilku mniejszych. Jeśli nie wiesz, jak je ze sobą zestawiać, koniecznie skontaktuj się z dietetykiem. Specjalista wyjaśni, jak komponować posiłki, zwłaszcza w sytuacji, gdy obawiamy się niedoborów konkretnych składników odżywczych.
Wiele osób decyduje się na wdrożenie do swojego stylu życia postu przerywanego w nadziei na utratę niechcianych kilogramów. Trzeba jednak pamiętać, że post nie jest magicznym sposobem na chudnięcie. W jego przypadku - podobnie jak przy każdej innej diecie redukcyjnej - kluczowe znaczenie ma deficyt kaloryczny. Może się jednak okazać, że jedząc w oknie czasowym i mniej posiłków, łatwiej będzie go uzyskać.
Jeśli przykładowo dziennie będziemy jeść około 200-300 kalorii mniej, aniżeli nasze zapotrzebowanie, to po upływie około miesiąca, waga pokaże kilogram mniej. Taki rezultat można więc uzyskać także na standardowej diecie redukcyjnej, bez stosowania postu przerywanego, który dla niektórych osób jest nazbyt rygorystyczny.
Deficyt kaloryczny może być nieco większy, ale warto pamiętać, aby… nie przesadzić. Bezpieczne tempo utraty kilogramów to bowiem około 1 kg na tydzień, a 4 kg miesięcznie.
Najbardziej popularnym wyborem jest post 8/16, czyli jedzenie przez 8 godzin i post przez 16. Jak go rozpocząć? Warto pamiętać, że właściwie każdy z nas stosuje post… gdy śpi. Jeśli ostatni posiłek jemy o 18, a pierwszy o 7 rano, to mamy na koncie 13 godzin bez jedzenia! Pozostaje nam więc 3 godziny do klasycznego postu 16/8. Jak je osiągnąć?
Warto postawić na stopniowe wydłużanie okna postu, czyli przesuwanie pierwszego lub ostatniego posiłku w zależności od tego, co jest dla nas wygodniejsze.
Kolejny krok to obserwacja swojego organizmu. Każdy reaguje bowiem inaczej na post przerywany. Początkowo część osób odczuwać zmęczenie, bóle głowy lub… głód. To normalne, jednak jeśli objawy będą się nasilać lub trwały zbyt długo, warto skonsultować się z lekarzem i zaprzestać stosowania takiego okna żywieniowego.
Nie można też zapominać o zbilansowanym, zdrowym jedzeniu, czyli o tym, aby dostarczać do swojego organizmu wszystkie niezbędne składniki odżywcze.
Doskonałym podejściem, które pozwala zachować umiar w diecie, jest stosowanie do zasady 80/20. Czyli 80% diety powinny stanowić zdrowe i zbilansowane produkty, a 20% tzw. żywność rekreacyjna. Oznacza to, że również podczas stosowania postu przerywanego jest miejsce na to, aby jeść swoje ulubione produkty. Nie powinny one jednak stanowić podstawy codziennej diety.
Post przerywany może być dla wielu osób dobrym sposobem, np. na zrzucenie niechcianych kilogramów. Trzeba jednak mieć na uwadze, że nie wszystkie jego warianty będą odpowiadać każdemu. O ile okno 16/8 jest względnie łatwe do zastosowania, to już dłuższe rodzaje postów mogą być trudne i skutkować np. napadami jedzenia.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz