Zamknij

Lodówki wolnostojące a bezpieczeństwo i świeżość żywności

23:32, 29.01.2023 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 23:33, 29.01.2023
Skomentuj

Powinniśmy wiedzieć, jaką lodówkę wybrać i jakie musi posiadać funkcje, by jedzenie było zawsze świeże i nie traciło wartości odżywczych. Trzymanie żywności w zbyt ciepłym lub zimnym miejscu może zaszkodzić naszemu zdrowiu. Nowoczesne lodówki posiadają wiele funkcji, które zachowają bezpieczeństwo żywności. Jedną z marek, które są polecane i znajdują uznanie wśród klientów, są lodówki Electrolux. Są to wolnostojące lodówki, które posiadają specjalne wydzielone półki, szuflady na warzywa i owoce oraz inne przydatne detale. 

1. Lodówki wolnostojące - czy pasują do każdej kuchni?

2. Dlaczego ważne jest trzymanie produktów spożywczych w lodówce?

3. Pojemność użytkowa chłodziarki i jej funkcje

4. Czy zamrażarka w chłodziarce jest potrzebna?

Świeże produkty są bardzo ważne w naszym żywieniu, ponieważ od nich zależy zdrowie naszej wątroby i całego organizmu. Na szczęście technika znacznie poszła do przodu i obecnie można skutecznie wpływać na wartość oraz świeżość żywności za pomocą lodówki. Przy wyborze lodówki powinniśmy zwrócić uwagę na sprzęt o dobrej klasie energetycznej, by nie zużywała dużo prądu, ale to nie jedyna ważna kwestia. Co jest ważne przy wyborze lodówki wolnostojącej?

Lodówki wolnostojące - czy pasują do każdej kuchni?

Warto skusić się na zakup lodówki wolnostojącej, gdyż pasuje do większości kuchni. Dla rodzin lub większej ilości domowników najtrafniejszym wyborem będzie zakup dużej lodówki. Lodówki trzydrzwiowe side i multidoor czterodrzwiowe pomieszczą sporą część jedzenia. Pojemność użytkowa chłodziarki jest niezmiernie ważna, trzeba ją dostosować indywidualnie do potrzeb. Należy pamiętać, że chłodziarka, która ma dystrybutor na kostki lodu, wymaga podłączenia do wody, co należy wziąć pod uwagę, gdy ustawia się lodówki side w kuchni. Lodówki wolnostojące to również lodówki podblatowe, które można umieścić w ciasnych kuchniach.

Lodówki wolnostojące wyróżnia duża pojemność użytkowa zamrażarki. Położenie zamrażarki jest wygodne, gdyż znajduje się pod chłodziarką. Dodatkowo w lodówkach wolnostojących coraz częściej spotyka się dystrybutor wody, który zapewnia dostęp do świeżej, chłodnej wody w każdym momencie.

Dlaczego ważne jest trzymanie produktów spożywczych w lodówce?

Zakup lodówki z odpowiednimi parametrami technicznymi jest niezmiernie ważny, gdyż od tego zależy świeżość żywności. Żywność, która jest źle przechowywana, może Ci zaszkodzić, tracąc swoją wartość odżywczą. Z momentem wzrostu temperatury niektóre produkty znacznie szybciej się psują, co powoduje nadmierne wyrzucanie jedzenia. Nowoczesny sprzęt pozwoli zachować żywność bezpieczną dla układu pokarmowego i smaczną. Ze smakiem będziesz delektować się warzywami i owocami, które są soczyste i pełne witamin. Lodówka nie powinna być przeładowana żywnością, każdy produkt powinien znaleźć swoje miejsce bez układania go na innym jedzeniu.

Jeśli przechowywanie żywności w prawidłowy sposób przychodzi Ci bez trudu, pomyśl też o ograniczeniu jego marnowania. Wbudowany ekran nie pozwoli marnować jedzenia, pokaże Ci mnóstwo przepisów, do jakich możesz wykorzystać żywność ze swojej lodówki. Warto zdecydować się na lodówkę posiadającą kompresor inverter. Dzięki niemu lodówka dostosuje swoją prędkość pracy do zapotrzebowania na chłodzenie. Z taką lodówką roczne zużycie energii z pewnością spadnie.

Pojemność użytkowa chłodziarki i jej funkcje

W lodówce powinny znajdować się powinny półki wykonane wyłącznie ze szkła bezpiecznego, które jest hartowane i zapewnia czystość. Lodówka powinna posiadać specjalne szuflady z kontrolą wilgotności do przechowywania owoców i warzyw. Szuflada to komora świeżości, dzięki niej utrzymasz dłużej przydatność produktów do spożycia. Funkcje dodatkowe takie jak mini barek będą udogodnieniem smakoszy alkoholu. W całej chłodziarce powinny znajdować się odpowiednie komory dla danej żywności. Możliwość regulacji wysokości półek pomoże w rozmieszczeniu żywności i utrzymaniu jej prawidłowej temperatury przechowania. 

Nowoczesny sprzęt posiada również spersonalizowany design, w którym możesz wybrać kolor lodówki, materiał i wykończenie. Ważna jest również klasa klimatyczna, która poinformuje Cię, jaka temperatura powinna być w pomieszczeniu, w którym znajduje się lodówka. Szybkie chłodzenie w lodówce przyjdzie z pomocą, gdy wrócisz z wyjazdu i na nowo podłączysz sprzęt. We wnętrzu lodówki schłodzisz wtedy błyskawicznie ulubiony napój lub jedzenie. Lodówka powinna być dostatecznie cicha oraz posiadać alarm niedomkniętych drzwi. Dzięki nim ograniczy się ryzyko niepotrzebnego otwierania drzwi.

Czy zamrażarka w chłodziarce jest potrzebna?

Posiadanie zamrażarki w chłodziarce jest niezbędne dla osób, które mrożą żywność. Chłodziarki-zamrażarki są idealne dla osób, które lubią magazynować większą część jedzenia lub zwyczajnie zamrażają warzywa lub mięso do obiadów. Będziesz mógł zamrażać jedzenie i cieszyć się jego świeżością tuż po odmrożeniu. Dostępność mrożonych warzyw i mięsa zapewni Ci stały dostęp do składników ulubionych potraw w miarę ochoty.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%