Zamknij

Kolacja komentowana w sopockim Grand Hotelu! Czym zaskoczył nas szef kuchni w tym roku?

15:27, 26.10.2023 .
Skomentuj Fot. Alicja Pruszyńska-esopot.pl Fot. Alicja Pruszyńska-esopot.pl

W czwartek (19.10), w restauracji Grand Blue w słynnym Grand Hotelu w Sopocie odbyła się tradycyjna już kolacja komentowana dla trójmiejskich mediów i influencerów, podczas której zaprezentowano nowe jesienno-zimowe menu restauracji. To była kulinarna podróż pełna wyjątkowych i oryginalnych zaskoczeń, które przeniosły nas w głęboki morski klimat. Czego dokładnie doświadczyliśmy?

Blue food i nuta staropolska

Tomasz Iwańca, szef kuchni w Sofitel Grand Sopot podjął się stworzenia menu, które nie tylko nawiązuje do bliskości morza, ale także przywołuje nutę staropolskiego smaku. To wyzwanie okazało się inspiracją do stworzenia wyjątkowego 8-daniowego menu, które w dużej mierze składało się z ryb i owoców morza. Na wstępie, dyrektorka generalna Sofitel Grand Hotelu podkreślała jeszcze, że doświadczanie nieoczekiwanych zaskoczeń kulinarnych, to jedno z głównych założeń nowego menu.

- Chcielibyśmy, żeby te spotkania były naszą tradycją. Odkrywamy nowe smaki i mam nadzieję, że uda się Państwa czymś zaskoczyć - podkreśliła Joanna Kaszubowska.

Zaskoczenia kulinarnych połączeń

Fot. Alicja Pruszyńska-esopot.pl

Jak zapowiadano na wstępie, zaskoczeń oczywiście nie zabrakło. Kolacja komentowana w restauracji Grand Blue zaczęła się od dwóch przystawek na zimno, czyli:

  • seriola crudo podana z żurawiną i kaszubskim kawiorem,
  • sztuczki cielęciny na biało z zielonymi warzywami, ogórkiem kartuskim, spiruliną i świetnie wkomponowanym w całość tuńczykiem.

Przystawka na ciepło również okazała się być ciekawym połączeniem smaków. Były to:

  • przegrzebki z kasztanami z czerwoną kapustą, ziemniakiem i topinamburem.

Kolejnym etapem kolacji była kremowa zupa z zaskakująco pysznym dodatkiem:

  • krem z kiszonej kapusty z żabim udkiem w połączeniu z soczewicą, suszonymi pomidorami i odrobiną kminku.

Najważniejszym momentem wieczoru były jednak dania główne, czyli:

Fot. Alicja Pruszyńska - esopot.pl

  • stek z marlina błękitnego podany m.in. ze szparagami morskimi,
  • filet z baramundi z fasolą, vongole, jabłkiem i cząbrem,
  • polędwica z jelenia sous vide w sosie z pigwy.

Na zakończenie nie mogło zabraknąć deseru, czyli:

  • kremówki marchewkowej z pistacjami, która okazała się być idealnym dopełnieniem tej nietuzinkowej kompozycji smaków.

Fot. Alicja Pruszyńska - esopot.pl

Oczywiście, całą kolację zrównoważono odpowiednio dobranymi szampanami, które podkreślały smaki serwowanych dań. W tle goście mogli wsłuchiwać się w delikatne dźwięki pianina, które tworzyło niepowtarzalną atmosferę. Wizyta w restauracji Grand Blue w Sofitel Grand Hotelu okazała się być ponownie niezapomnianym doświadczeniem dla zmysłów. To także potwierdzenie, że sztuka kulinarnej kreacji może przenieść nas daleko. Restauracja Grand Blue w wyjątkowy sposób stworzyła tradycję, dzięki której goście już teraz zastanawiają się, jakie zaskoczenia czekają podczas kolejnych kolacji komentowanych.

(Alicja Pruszyńska)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%