Zamknij

Kaszuby na talerzu. Kolacja komentowana w restauracji Polskie Smaki

14:06, 09.12.2019 Anna Nagel Aktualizacja: 14:12, 09.12.2019
Skomentuj

Restauracja Polskie Smaki to dania dopracowane w każdym calu, zarówno wizualnym, jak i smakowym. Staranny dobór składników i koktajli może zabrać Was w podróż po specjałach kuchni polskiej w kaszubskiej odmianie. Brzmi zachęcająco? 

Restauracja Polskie Smaki jest restauracją stworzoną z sentymentu do kuchni polskiej i kaszubskiej. Znajdziemy tu świeże, sezonowe, najwyższej jakości produkty oraz proste, ale niepowtarzalne polskie specjały. Oprócz kulinarnych doznań, do dyspozycji otrzymamy jasne, klimatyczne wnętrze z widokiem na molo. W czwartek, 29 listopada, lokal zorganizował kolację komentowaną. Nad jedzeniem czuwał szef kuchni Krystian Szidel, a o napoje zadbał jeden z najlepszych barmanów w Polsce – Tomasz Małek.

Restauratorzy zabrali nas w podróż pełną niesamowitych smaków i aromatów. Nie wszędzie mamy możliwość skorzystać z oferty, w której koktajl jest dopełnieniem dania. Samo zastąpienie tradycyjnego, często monotonnego, wina – koktajlem – pokazuje, że osoby przygotowujące kolacje są odważne i oryginalne.

Polskie Smaki oferują nam kuchnię polską, inspirowaną Kaszubami, ale nowoczesną. Idealnym przykładem jest niesamowita przystawka – wędzony halibut z galaretką miętowo-jabłkową, której dopełnieniem był koktajl „Welcome” charakteryzujący się delikatną goryczką i cytrusową nutą. Nowatorstwo widoczne jest w każdym daniu – dorsz podany jest z serowym chipsem i młodymi warzywami, wieprzowa galareta z rajskim jabłkiem i chrzanową pianką, a do deseru podaje się niezwykłą galaretkę z Żubrówki.

Jak się okazało, wegetarianizm nie stanowi problemu dla miłośników Kaszub. Podczas kolacji można było otrzymać zamienniki mięsnych dań. 

– W dzisiejszych czasach coraz częściej spotyka się wegetarian czy osoby mające różnego rodzaju alergie. Jesteśmy otwarci na takie sytuacje. W naszym menu znajdują się pozycje wegetariańskie, ale także możemy przygotować danie na życzenie gości – mówią przedstawiciele restauracji. 

Na talerzu bezmięsnym mogliśmy otrzymać niezwykłe połączenie girllowanego sera koziego z żurawiną i popcornem z prosa. Interesującą pozycją był kotlet z płatków owsianych podany z młodym szpinakiem i czarną soczewicą. Jako zamiennik kaszubskiej zupy grzybowej zaoferowano aromatyczny krem pomidorowy. Z kolei gęsie żołądki konfitowane ustąpiły miejsca kluskom z dyni. 

Za niezwykłą zawartość naszych talerzy w Polskich Smakach odpowiada Krystian Szidel. Czerpał wiedzę w najlepszych restauracjach, w tym takich, które posiadają gwiazdki Michelin. Jest to szef, który nie boi się wyzwań i łączenia smaków.  Z kolei za zawartość szklanek i kieliszków, podczas ostatniej kolacji komentowanej, odpowiadał Tomasz Małek – uznany barman, wielokrotny mistrz świata w stylu flair. Goście mogli spróbować m.in. koktajlu Las, który zawierał w sobie tak niezwykłe składniki jak wódka infuzowana borowikiem szlachetnym oraz jałowiec. Choć brzmi nietypowo, idealnie komponowało się z zawartością talerzy. 

Na koniec stoły nabrały kolorów w blasku makaroników, pralinek, śliwek w czekoladzie i galaretek z marakui. Goście otrzymali także prezenty. Szef kuchni osobiście wręczył wypiekany na miejscu chleb w specjalnie przygotowanych materiałowych woreczkach oraz konfiturę. 

W restauracji Polskie Smaki nie tylko personel jest wyjątkowy. Lokal otrzymał rekomendację organizacji Slow Food i dołączył do elitarnej grupy restauracji wpisujących się w ideę ruchu slow. W związku z tym, tutejsze tradycyjne dania przygotowywane są z lokalnych, sprawdzonych i świeżych składników. W kuchni nie zalegają półprodukty – wszystko przygotowują kucharze. Restauracja promuje postawy, które nakłaniają do celebrowania posiłku i delektowania się daniem.

Polskie Smaki, poza tradycyjną kartą, oferują kaszubski lunch oraz regionalne trunki. W restauracji nowatorsko podchodzi się do jedzenia oraz gości. No i przede wszystkim, można w niej zjeść, oglądając sopockie molo oraz morze. Czy możliwe jest znaleźć jeszcze jedno tak wyjątkowe miejsce?

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%