Zamknij

Hala Targowa w Gdańsku zmieni się w food hall! Internauci podzieleni ws. nowej inwestycji

13:26, 26.02.2024 Aktualizacja: 13:27, 26.02.2024
Skomentuj Materiały inwestora Materiały inwestora

Nie tylko Krzywy Domek w Sopocie w najbliższej przyszłości może zostać przekształcony na food hall. Jak podają serwisy trojmiasto.pl oraz Zawsze Pomorze podobny los może również spotkać Halę Targową w Gdańsku. W ubiegłym tygodniu ujawniono szczegóły inwestycji, która może odmienić to miejsce.

[ZT]22169[/ZT]

Hala Targowa w Gdańsku to ikoniczny budynek o bogatej historii, który szykuje się na nowy rozdział swojego istnienia. Prywatny inwestor, grupa Apsys, złożyła wniosek o pozwolenie na przebudowę obiektu na innowacyjny food hall. Po otrzymaniu decyzji, inwestor sfinalizuje transakcję przejęcia od dotychczasowych właścicieli - Kupców Dominikańskich. Koszt realizacji projektu szacowany jest na imponujące 141 milionów złotych.

O planach przekształcenia Hali Targowej w food hall pojawiły się pierwsze informacje już w 2021 roku. Grupa Apsys, znana m.in. z przekształcenia XIX-wiecznego kompleksu fabrycznego Manufaktura w Łodzi, zainteresowała się unikalnym obiektem w Gdańsku. Po ponad półtora roku uzgadniania szczegółów z wojewódzkim konserwatorem zabytków, inwestor złożył wniosek o pozwolenie na budowę, będące jednym z warunków finalizacji umowy z Kupcami Dominikańskimi.

Wizualizacja wnętrza Hali Targowej. Materiały inwestora

W ramach inwestycji przewiduje się gruntowną rewitalizację wnętrza Hali Targowej, podkreślenie oryginalnej konstrukcji budynku oraz wyeksponowanie elementów historycznych, zwłaszcza pozostałości po romańskim kościele, który istniał tu jeszcze przed klasztorem dominikanów.

Za zaprojektowanie wnętrz odpowiadał Boris Kudlička - ceniony architekt, projektant i scenograf. Wewnątrz Hali Targowej znajdą się restauracje z obsługą kelnerską, stoiska oferujące dania kuchni międzynarodowej w formie food hallu, a także zielony rynek na poziomie -1.

Hala Targowa nie tylko zyska funkcję gastronomiczną, ale także stanie się miejscem różnorodnych wydarzeń kulturalnych. Planowane są wystawy, przedstawienia, warsztaty i spotkania z ludźmi kultury i sztuki. Celem jest stworzenie miejsca, które będzie nie tylko przyciągać miłośników jedzenia, ale także będzie stanowiło wyjątkowe centrum kulturalne.

Wizualizacja wnętrza Hali Targowej. Materiały inwestora

Warto zaznaczyć, że inwestor deklaruje zastosowanie podczas rewitalizacji tzw. zielonych technologii, mających poprawić efektywność energetyczną hali. Projekt obejmuje wykorzystanie rozwiązań podnoszących wydajność obiegu chłodniczego oraz optymalizację zużycia wody oraz wykorzystania światła i wentylacji.

Internauci podzieleni

Hala Targowa, będąca ważnym elementem krajobrazu centrum Gdańska od 1896 roku, ma szansę stać się nie tylko miejscem zakupów, ale także centrum życia kulturalnego i gastronomicznego miasta nad Motławą. Po uzyskaniu pozwolenia na budowę, planowany jest szybki start prac adaptacyjnych, mających przywrócić Hali Targowej jej dawny blask.

O tym jednak, czy inwestycja przypadnie do gustu mieszkańcom Trójmiasta, przekonamy się dopiero wtedy, gdy projekt zostanie zakończony. Już dziś jednak plany dotyczące zagospodarowania Hali Targowej są źródłem sprzecznych opinii. Część internautów zachwala nowoczesny pomysł, ale nie brakuje również osób, które nie kryją swoich wątpliwości.

"Idzie kryzys, ludzie już zaczynają oszczędzać. Będą zwolnienia pracowników, będzie powtórka jak przed dekadą. Hala będzie świeciła jeszcze większymi pustkami niż obecnie" - przekonuje anonimowy internauta. 

"Bardzo dobry pomysł, wręcz świetny. Szkoda takiego budynku na coś takiego, co obecnie jest w środku. Z gaciami na wieszakach" - czytamy w sieci.

"Czyli, że 20 lat temu wyremontowali halę, odsłonili część podziemną, żeby było ją widać z parteru, a teraz znowu ją zamurują, żeby zrobić piwnicę, w której będą się gnieździć sprzedawcy jedzenia?" - uważa jeden z mieszkańców Trójmiasta.

"Bardzo dobry pomysł. W Berlinie każda hala targowa jest obecnie zaadaptowana na food hall i to się sprawdza" - twierdzi inny internauta. 

"Nie pamiętam, kiedy ostatnio robiłam zakupy na poziomie 0 i +1 hali, więc jak dla mnie - nic się nie zmieni. Zastanawiam się tylko, czy zrobią lepszy wyciąg powietrza z poziomu -1, bo inaczej cały ten zapach rybno-mięsny będzie odczuwalny w części restauracyjnej…"  - wyraża swoje wątpliwości jedna z klientek Hali Targowej.

"Z jednej strony nigdy nie robiłem zakupów na hali, więc zmiana pozytywna, z drugiej ile można stawiać tych food halli z cenami z kosmosu?" - uważa inny mieszkaniec Trójmiasta.

A jaka jest Wasza opinia? Czy food hall w Hali Targowej będzie cieszył się zainteresowaniem? O tym, jakie jest Wasze zdanie, dajcie nam znać w komentarzach!

(.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu esopot.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

0%