Zamknij

Slow Fest Sopot. "Korzystam z metody znanej od lat. Wszystko musi przejść przez moje ręce" [FOTO]

10:23, 27.06.2021 Aktualizacja: 11:39, 27.06.2021
Skomentuj

Niedziela, 27 czerwca, oznacza drugi dzień Slow Fest na sopockim molo. To jeden z największych i najciekawszych festiwali kulinarnych w tej części Europy. Na czym polega idea slow food respektowana przez wystawców?

26 i 27 czerwca na molo znaleźć można producentów serów, wędlin oraz alkoholi. Sporo część zajmują także restauracje i inne punkty kulinarne. Dlaczego ich produkty są wyjątkowe i trudne do zdobycia w dyskontach?

Korzystam ze starodawnej metody sprzed 360 lat. Każde zwierzę musi przejść przez moje ręce. Wszystkie procesy zachodzą powoli i naturalnie. Wiem przede wszystkim, czym żywią się te zwierzęta - mówi nam przedstawiciel Myśliwskich Smaków.

Przy stanowisku oferowane są wędliny z dzika, jelenia i sarny.

O wartości, jaką jest poznanie każdego zwierzęcia, możemy usłyszeć także od przedstawicieli Kaszubskiej Kozy. Na stanowisku oferowane są wyjątkowe sery.

Serowarnia, taka jak Kaszubska Koza, ma personalizowane zwierzaki. Mleka od nich nie pasteryzujemy. Przez to, te sery są bliżej natury. Duże mleczarnie nie mogą sobie na to pozwolić, bo przy takiej ilości zwierząt, nie znają każdego z osobna. My nie musimy pasteryzować. Znamy zwierzęta, nawet doimy je ręcznie.

O tym, jak ważne jest podejście do zwierząt oraz ręczne wyrabianie serów opowiedzieli przedstawiciele Bacówki z Czorsztyna, prowadzonej przez Wojciecha Komperdę. Usytuowana jest na hali Majerz w Pienińskim Parku Narodowym.

Wszystko wykonujemy ręcznie. Nasze sery posiadają odpowiednią ilość mleka owczego. Zawartość mleka polskiej czerwonej krowy nie może przekraczać 40 proc. wyrobu. Dzięki temu możemy posługiwać się zastrzeżoną nazwą regionalną "oscypek". 

Odpowiedni oscypek powinien mieć wyraźny kształt i niezmienny skład. Z certyfikatu "Chronionej Nazwy Pochodzenia" korzystać może mniej niż 30 bacówek w Polsce.

Z kolei o precyzji przy wyborze najlepszego, niemarketowego wina, opowiedzieli właściciele marki Wine Fashion.

Sami dokonujemy selekcji wina. Potrzebujemy winiarza z krwi i kości. Takie produkty są unikalne i niedostępne w marketach. Ważne jest między innymi to, że przy dobrych winach ilość siarczynów jest minimalna. Wiemy jak winogrona rosną, wiemy kto je zbiera i co znajduje się w butelce. Możemy dobrać wino do potrzeb klienta.

Tegoroczny Slow Fest Sopot podzielony jest na kilka stref. Coś dla siebie znajdą fani produktów regionalnych oraz piwa i wina. W kolejnej części mola dostępne są również punkty serwujące dania wege oraz mięsne i rybne. Wystawcy pozostaną do dyspozycji gości do niedzieli, 27 czerwca, do godziny 18:00.

(Emil Bogumił)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(2)

Monika.Monika.

0 0

Cześć panowie, mam na imie Monika. Chętnie poznam normalnego faceta. Nie szukam sponsora, nie interesuje mnie jakie masz zarobki, samochód itp. Przede wszystkim cenię kulturę osobistą i poczucie humoru, wygląd dla mnie to sprawa drugorzędna. Zainteresowanych panów zapraszam do kontaktu. Numer telefonu i więcej fotek wrzuciłam na swój profil tutaj: http://panieonline.pl/monika26

17:25, 27.06.2021
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Monika.Monika.

0 0

Cześć panowie, mam na imie Monika. Chętnie poznam normalnego faceta. Nie szukam sponsora, nie interesuje mnie jakie masz zarobki, samochód itp. Przede wszystkim cenię kulturę osobistą i poczucie humoru, wygląd dla mnie to sprawa drugorzędna. Zainteresowanych panów zapraszam do kontaktu. Numer telefonu i więcej fotek wrzuciłam na swój profil tutaj: http://panieonline.pl/monika26

17:26, 27.06.2021
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

0%