Zamknij

Sopot: problemy hoteli i restauracji. Brakuje setek pracowników

14:34, 13.05.2021 Aktualizacja: 16:09, 16.05.2021
Skomentuj

Sopockie restauracje, kawiarnie, puby i bary poszukują pracowników na sezon letni. W sieci pojawiły się setki ofert, w których przedsiębiorcy oferują zatrudnienie kelnerom, baristom, kucharzom i innym osobom, które chciałyby spróbować swoich sił w gastronomii. 

Lockdown oraz towarzyszące mu obostrzenia nieodwracalnie zmieniły gastronomię. Wiele osób, które na co dzień pracowały w restauracjach, musiało przebranżowić się. Kelnerzy, bariści, kucharze oraz zatrudnieni na innych stanowiskach zasilili szeregi przedsiębiorstw w innych branżach. Popularne stały się m.in. etaty w handlu oraz magazynach. Osoby z wyższych stanowisk decydowały się na własny biznes lub szkolenie pozwalające na zdobycie kontraktu u pracodawcy prowadzącego działalność o innym charakterze. W podobnej sytuacji znalazło się również hotelarstwo.

Wsparcia szuka m.in. Made in Napoli by Siervo. We włoskiej restauracji zatrudnienie znajdą kelnerzy, pomoce kuchenne, barmani, kierowcy oraz pizzaiolo. 

Kucharzy, kelnerów, osób na zmywak oraz pomocy kuchennych poszukują m.in. Browar Miejski Sopot, Śliwka w kompot, a nawet Statek Pirat. Sopockie hotele poszukują za to recepcjonistów, pracowników piętra oraz obsługę sezonową. W wielu sopockich lokalach dostępne są również stanowiska kierownicze. Jak wynika z ogłoszeń zamieszczony na portalu Trojmiasto.pl i OLX, zastępcy szefa kuchni poszukuje Sztuczka Bistro. Z kolei w Sheraton Sopot Hotel możemy liczyć na zatrudnienie na stanowisku Młodszego Kierownika Zmiany w Dziale Służby Pięter.

OLX ogłoszenia praca Sopot

Łączna liczba ofert udostępnionych w serwisie Trojmiasto.pl, w kategorii hotelarstwo i gastronomia, wynosi 198 (stan na 13.05.21). Kolejne oferty znajdziemy na Facebooku oraz portalach z ogłoszeniami. Większość pracodawców przyciąga kandydatów elastycznym grafikiem oraz wysokimi zarobkami. Na stanowiskach kelnera, pomocnika barmana oraz podobnych oferowana jest najniższa krajowa (18,30 PLN/h) oraz umowa zlecenie. Wysokie zarobki mają wynikać z hojności klientów, którzy zostawiają w sezonie napiwki.

Na umowę o pracę oraz zdecydowanie wyższe wynagrodzenie mogą liczyć osoby aplikujące na stanowiska kierownicze oraz próbujące zatrudnić się jako kucharze. Wśród wymienianych stawek pojawiają się kwoty 27-33 PLN/h. Większość pracodawców nie podaje jednak informacji o zarobkach i zastrzega, że będą one uzależnione od doświadczenia oraz efektów rozmowy z kandydatem.

Ogródki gastronomiczne w Sopocie oraz całej Polsce będą mogły przyjmować gości od najbliższej soboty, 15 maja. Wnętrza restauracji i pozostałych lokali będą dostępne dwa tygodnie później. Otwarcie wiąże się z przestrzeganiem zasad reżimu sanitarnego - z oferty będzie mogła skorzystać jedynie połowa dotychczasowej liczby klientów.

Polecane : 
Gdzie na pizze w Sopocie? 
Gdzie na lody w Sopocie?

(Emil Bogumił)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%