Sopot ponownie znalazł się w centrum internetowej uwagi. Tym razem za sprawą Książula – jednego z najpopularniejszych kulinarnych youtuberów w Polsce. 26 sierpnia influencer odwiedził legendarny Grand Hotel, a relację z pobytu opublikował w środę, 1 października. Wideo zatytułowane „12 000 zł za noc! NAJDROŻSZY HOTEL NAD POLSKIM MORZEM, jak się bawią elity?” w ciągu zaledwie 14 godzin obejrzało już ponad 400 tysięcy widzów.
Jak przyznał sam Książulo, do Sopotu dotarł po blisko 10 dniach podróżowania i spania w kamperze. – „Postanowiłem odpocząć od tej bardzo ciężkiej pracy, jaką jest jedzenie kebabów” – żartował na początku nagrania. Tym razem zamiast fast foodu wybrał najwyższy poziom luksusu, meldując się w Apartamencie Prezydenckim gen. Charlesa de Gaulle'a.
To największy i najdroższy pokój w sopockim hotelu – 110-metrowa przestrzeń z zabytkowymi meblami, oryginalnymi lustrami w złoconych ramach z 1967 roku oraz tarasem wyposażonym w włoskie meble robione na zamówienie. W apartamencie tym gościli w przeszłości m.in. Fidel Castro, Marlena Dietrich czy Prince.
„Chciałem zobaczyć, jak wygląda najwyższy poziom luksusu nad polskim morzem. Widzę to. Dobrze mi tu, ale przepłaciłem” – podsumował Książulo.
[ZT]34393[/ZT]
Koszt jednej doby spędzonej przez influencera wyniósł 11,5 tys. zł. W cenie znalazł się pakiet z trzema obiadokolacjami, śniadaniem oraz butelką szampana. Na tym jednak wydatki się nie kończyły – dodatkowa miska owoców to wydatek rzędu 150 zł, podobnie jak zestaw makaroników.
Podczas pobytu Książulo odkrył także mniej przyjemny szczegół – w minibarku znalazł przeterminowaną czekoladę. Hotel przeprosił za tę sytuację i wręczył gościowi upominek.
Youtuber postanowił sprawdzić również hotelową kuchnię. W ramach przystawek zamówił m.in. krewetki, tatar z pstrąga pomorskiego, tatar wołowy, pierogi ze szparagami i zielone warzywa z serem swołowskim. Na dania główne wybrał stek z polędwicy, comber jagnięcy, risotto szafranowe, tagliatelle z kurkami i suma. Zwieńczeniem uczty były desery: brownie, crème brûlée, sernik z nerkowców oraz sernik w wersji z białą czekoladą.
[ZT]34671[/ZT]
Grand Hotel to nie pierwszy sopocki adres, który trafił do obiektywu influencera tego lata. Wcześniej Książulo nagrywał materiały o Barze Przystań, testował hot dogi w lokalu Polska Kiełbasa przy Placu Zdrojowym, a także recenzował sopockie zapiekanki, które określił mianem „turystycznego paździerza”. Jego filmy nie tylko wzbudzają emocje, ale też realnie wpływają na popularność lokali gastronomicznych w kurorcie.
[ZT]34766[/ZT]
Choć Książulo znany jest głównie z testów street foodu i lokalnych barów, tym razem zaprosił swoich widzów w świat luksusu. Popularność materiału pokazuje, że temat ekskluzywnego Sopotu budzi ogromne zainteresowanie. Czy recenzja Grand Hotelu zyska równie duży rozgłos jak poprzednie testy zapiekanek czy hot dogów? Jedno jest pewne – Książulo po raz kolejny udowodnił, że potrafi wzbudzać emocje, niezależnie od tego, czy kosztuje rybę w smażalni, czy śpi w najbardziej luksusowym apartamencie nad Bałtykiem.
[ZT]24889[/ZT]
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz