Wakacje w pełni, a wraz z nimi częstsze wyjazdy mieszkańców Sopotu. Co zrobić z jedzeniem, które zostało w lodówce tuż przed urlopem? Prezydentka Sopotu Magdalena Czarzyńska-Jachim ma prostą radę – zamiast wyrzucać, podzielmy się nim z innymi.
„Wybieracie się na urlop, a zostało Wam jedzenie… nie wyrzucajcie go! Zamiast tego, warto zostawić je w sopockiej lodówce społecznej przy al. Niepodległości 749. Czynna jest całą dobę, więc można to zrobić o każdej porze!” – napisała w mediach społecznościowych 11 sierpnia.
Zasady korzystania są proste i wynikają z troski o bezpieczeństwo:
Sopocka Lodówka Społeczna działa od 18 kwietnia 2025 roku. Została ustawiona przy budynku Centrum Wsparcia Ukrainy, tuż za III LO im. Bolesława Chrobrego. Pomysł łączy walkę z marnowaniem żywności i wsparcie dla osób w trudnej sytuacji.
To inicjatywa oparta na idei dzielenia się – czasem po świętach, uroczystościach czy większych zakupach zostaje nam jedzenie, którego nie jesteśmy w stanie zjeść. Zamiast je wyrzucać, można je zostawić, by ktoś inny mógł skorzystać.
Lodówka jest czynna całą dobę. Składa się z części chłodniczej oraz półek na produkty suche – od kaszy i makaronu po kawę czy chleb. Korzystać z niej może każdy, bez konieczności tłumaczenia się czy spełniania formalnych kryteriów.
Miasto przypomina, by nie wkładać żywności napoczętej, przeterminowanej, w uszkodzonych opakowaniach, a także potraw z surowym mięsem lub jajkami, alkoholu i środków odurzających.
Ze szczegółowym regulaminem korzystania z Sopockiej Lodówki Społecznej można zapoznać się tutaj: kliknij i sprawdź.
Lodówka przy al. Niepodległości 749 stała się symbolem lokalnej solidarności. To proste rozwiązanie pozwala ograniczyć marnowanie jedzenia i jednocześnie pomóc tym, którzy tego najbardziej potrzebują.
[ZT]34877[/ZT]
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz