Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Gdańsku przeprowadziła kontrole lodów sprzedawanych w pasie nadmorskim województwa pomorskiego. Od 1 maja do 17 lipca 2025 roku przebadano 160 próbek lodów pochodzących z 32 różnych partii. Jak poinformował rzecznik WSSE w Gdańsku, Zbigniew Zawadzki, w 35 próbkach stwierdzono zbyt wysoką zawartość bakterii z rodziny Enterobacteriaceae.
Nieprawidłowości dotyczyły lodów serwowanych z automatów w popularnych miejscowościach turystycznych – Gdańsku, Stegnie, Ustce i Sopocie. Obecność enterobakterii w nadmiernych ilościach świadczy o niewystarczającej higienie podczas produkcji, a także o możliwych zaniedbaniach w czyszczeniu i dezynfekcji urządzeń.
Przedsiębiorcy, których dotyczyły nieprawidłowości, zostali niezwłocznie poinformowani o wynikach badań i zobowiązani do przeprowadzenia skutecznego czyszczenia automatów. Ponowne uruchomienie sprzedaży było możliwe dopiero po dostarczeniu wyników potwierdzających brak zanieczyszczeń w pięciu nowych próbkach lodów.
W jednym przypadku inspektorzy sanepidu wydali decyzję administracyjną, w której nakazali natychmiastowe wstrzymanie produkcji i sprzedaży lodów do czasu usunięcia uchybień i poprawy standardów higienicznych.
[ZT]18082[/ZT]
Enterobacteriaceae to bakterie powszechnie występujące w przewodzie pokarmowym człowieka. Choć same w sobie nie są bezpośrednio chorobotwórcze, ich obecność w żywności może stanowić zagrożenie dla osób z obniżoną odpornością lub schorzeniami układu pokarmowego, powodując dolegliwości żołądkowo-jelitowe.
Sanepid zapowiada dalsze kontrole punktów sprzedaży lodów w regionie, szczególnie w sezonie letnim, gdy zapotrzebowanie na tego typu produkty jest największe.
2 0
I to jest urok Kurortów Nadmorskich!! Fatalna pogoda, źli wczasowicze,drogo, zła żywność, it'd.Cóż budka z lodami, brak klimatyzacji i efekt mamy końcowy że trza interes zamknąć..